Τσακαλώτος: Δεσμεύουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά

Προσπαθήσαμε να κάνουμε ευκαιρία το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και να εξομαλύνουμε το κόστος των μέτρων στους αδύναμους. Η ρύθμιση για το χρέος θα έχει χαρακτηριστικά αυτοματισμού. Τα πυρά σε Αντ. Σαμαρά.

Τσακαλώτος: Δεσμεύουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά

Δεν ξέρω τι θα είναι η λύση για το χρέος της Τρίτη. Θα είμαστε εδώ για να τη συζητήσουμε, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή. 

«Ξέρω όμως ότι δεν θα δείτε να έχει κούρεμα περιουσίας των Ταμείων και των τραπεζών ώστε να χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση», συμπλήρωσε.

Όπως είπε αυτό που έχει σημασία είναι ότι με αυτόματο και αντικειμενικό τρόπο θα ορίζεται τι θα γίνει σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Απάντησε στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση εναντιώθηκε στο ΔΝΤ παρότι αυτό στηρίζει στο θέμα του χρέους λέγοντας ότι το Ταμείο ήθελε ο ΦΠΑ στο νερό και το ρεύμα να πάει στο 23% και το αφορολόγητο όριο στα 6.000 ευρώ.

Παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι δύσκολα και υφεσιακά. «Μερικά μέτρα είναι δίκαια, μερικά είναι πιο ταξικά. Προσπαθήσαμε μέσα σε αυτά τα μέτρα να κρατήσουμε κάποιες ισορροπίες για να μειώσουμε τις επιπτώσεις στους πιο φτωχούς».

Όπως είπε με τον κόφτη εξασφαλίστηκε ότι δεν θα παρθούν επιπλέον μέτρα και κατηγόρησε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι τα προηγούμενα προγράμματα είχαν στόχους για πλεονάσματα έως 4,5% του ΑΕΠ που θα οδηγούσαν στην ανάγκη για πρόσθετα μέτρα.

Το Ταμείο

Δεν υπάρχει πουθενά ότι τα πάντα μεταφέρονται στο Ταμείο, ούτε ότι θα πουληθεί η Ακρόπολη. Όπως είπε μερικά από τα ακίνητα της ΕΤΑΔ θα επιστρέψουν.

Δεν μας άρεσε το Ταμείο αλλά προσπαθήσαμε πέρυσι με τον Αλέξη Τσίπρα να το κάνουμε ευκαιρία. Θα αξιοποιηθεί η περιουσία του ελληνικού λαού και το μισό των εσόδων του να πάει για την ανάπτυξη.

Μας λέτε για την δέσμευση των 99 ετών. Εμεις δεσμεύουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, σε μια αλλαγή σελίδας και αυτό περνά και μέσα από την αξιοποίηση της περιουσίας μέσω του Ταμείου.

Προσπαθήσαμε να βάλουμε κανόνες για την προστασία κρίσιμων αγαθών, ενώ το Ταμείο υποχρεώνεται να συζητήσει στη Βουλή το πρόγραμμα του, ενώ το στρατηγικό πρόγραμμα εγκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, τόνισε.

Παράλληλα κατέθεσε νομοθετική βελτίωση που αναφέρει ότι γίνεται από το Ταμείο θα γίνεται για την βελτίωση της θέσης της εταιρείας αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

Ο κόσμος αλλάζει όταν ο λαός δει ότι υπάρχει τρόπος, είπε απευθυνόμενος στο ΚΚΕ.

«Η αφήγηση της κυβέρνησης της αριστεράς συνεχίζεται», τόνισε. Πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα έχετε νόμο για τις επενδύσεις, την αποκάλυψη κεφαλαίων εξωτερικού, το πλαστικό χρήμα και το λαθρεμπόριο καπνικών, τόνισε προσθέτοντας ότι περνάμε στην φάση της ανάκαμψης.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε και κατά του Αντώνη Σαμαρά υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει να ρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πριν χρόνια ένας μελλοντικός πρωθυπουργός έριξε έναν πρωθυπουργό. Νομίζω, 23 χρόνια μετά θα ρίξει έναν άλλο Μητσοτάκη, αλλά πριν γίνει πρωθυπουργός» είπε ο κ. Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης σκεφτόταν να ψηφίσει το Ταμείο. Είναι κρίμα που ο κ. Σαμαράς θα του αλλάξει αυτή την προοπτική».

Απάντηση σε Δένδια

Απαντώντας στον Νίκο Δένδια, που αναφέρθηκε στην φορολογία ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως μαζί ψηφίσαμε τη συμφωνία και η συμφωνία λέει μέτρα 1% του ΑΕΠ που πρέπει να πάρουμε το 2016 για εφαρμογή το 2016, 2017 και 2018. «Τι θα κάνατε εσείς;» διερωτήθηκε.

Για την έκκληση του κ. Δένδια η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για το υπερταμείο είπε: Θυμόμαστε το βράδυ της 12ης προς 13ης Ιουλίου που διαπραγματευτήκαμε ώστε το ταμείο να μην είναι μόνο στο Λουξεμβούργο, να μην είναι μόνο για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά να είναι και για επενδύσεις και όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έλεγαν «συμφωνήστε και ελάτε πίσω». Τι εννοούσατε; Έπρεπε να κάνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση; Ή έπρεπε να έρθουμε πίσω με συμφωνία ό,τι να' ναι;»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v