Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδοκίες για δόση έως 11 δισ. και... waiver

Δρομολογούνται οι αποφάσεις στο σημερινό EwG, που θα προετοιμάσει το αυριανό Eurogroup. Οι προσδοκίες της Αθήνας και η διχογνωμία για το χρέος. Ποιες είναι οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους.

Προσδοκίες για δόση έως 11 δισ. και... waiver

Ξεκλείδωμα δόσης έως και 11 δισ. ευρώ στη βάση ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, δρομολογεί η ψήφιση δύο σκληρών πακέτων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.

Το EuroWorking Group στη σημερινή του συνεδρίαση αναμένεται να διαμορφώσει ένα σχέδιο απόφασης για το αυριανό Eurogroup, με τo οποίo θα δρομολογεί τις διαδικασίες για την εκταμίευση δόσης μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ (ενδεχομένως τμηματικά) ενώ στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το πρώτο διήμερο του Ιουνίου, στη Βιέννη, αναμένεται εκτός απροόπτου να ληφθεί η απόφαση για επαναφορά της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να γίνονται και πάλι δεκτά από την ΕΚΤ, ως ενέχυρα, για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Εφόσον ληφθεί η απόφαση αυτή, δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ αναμένεται να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ, με σημαντική μείωση του κόστους για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δόση και waiver αποτελούν τα καλά νέα στη βάση ψηφισμένων σκληρών μέτρων συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ και ενός ενεργού πλέον αυτόματου κόφτη δαπανών από το 2017, στον βαθμό όπου υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις έναντι των στόχων.

Αντίθετα, στο μέτωπο του χρέους το τοπίο παραμένει θολό, με φόντο τις κόντρες ΔΝΤ - Γερμανίας. Με βάση τις πλέον πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, το ενδεχόμενο επίτευξης πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου είναι πιθανό. Το τι θα περιλαμβάνει αυτή η πολιτική συμφωνία, εφόσον επιτευχθεί, μένει να φανεί.

Με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, το πιθανότερο είναι οι σοβαρές αποφάσεις να μετατεθούν για το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Δεν αποκλείονται όμως και κάποια μέτρα άμεσης εφαρμογής. Σε αυτά, θεωρείται πιθανό να περιλαμβάνεται απόφαση επαναγοράς του χρέους που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, από τον ESM.

Νόμος του κράτους

Για να ανοίξει ο δρόμος για τη δόση, το waiver και τις προσδοκίες διευθέτησης του χρέους, η κυβέρνηση χθες ψήφισε το νομοσχέδιο με την αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 1,8 δισ. ευρώ, το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια και το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον έως το τέλος του έτους δεν βρεθούν τα ισοδύναμα τα οποία έταξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας (από συγκεκριμένους κωδικούς δαπανών του υπουργείου του) Πάνος Καμμένος.

Προηγήθηκε βροχή νομοτεχνικών βελτιώσεων, με αλλαγές σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου έως και το παρά πέντε της ψήφισης.

Με βάση αυτές τις αλλαγές:

1. Μπίρα. Ο φόρος διπλασιάζεται από την 1η Ιουνίου 2016, ενώ αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε αύξηση από την 1η Ιανουαρίου 2018. Με την αλλαγή αυτή, σε λιγότερο από δέκα ημέρες οι λιανικές τιμές της μπίρας αναμένεται να επιβαρυνθούν -σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς- κατά 20 λεπτά (στη συσκευασία των 330 ml).

2. Τέλος σταθερής τηλεφωνίας και Internet. Οι μηνιαίοι λογαριασμοί κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή/και ευρυζωνικής πρόσβασης (Ιnternet) θα επιβαρύνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 ( και όχι από 1η Ιουλίου 2017) με «τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας» 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ ΦΠΑ.

3. Τυχερά παιχνίδια. Η αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου από το 30% στο 35% προβλέφθηκε αρχικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό αλλά απεσύρθη. Επανακατατέθηκε, διαφοροποιημένη, με πρόβλεψη κλιμάκωσης του συντελεστή από το 30% έως και το 35% ανάλογα με το ύψος των μικτών κερδών, αλλά εν τέλει επανήλθε η αρχική διάταξη. Έτσι, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 αυξάνεται από το 30% στο 35% η συμμετοχή του δημοσίου στα μικτά κέρδη των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών.

4. Πρόστιμα για Ε9. Στην αρχική της μορφή η διάταξη προέβλεπε πλήρη απαλλαγή από πρόστιμα για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επομένων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από τις 31-12-2014 έως και τις 29 Ιουλίου 2016. Με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, τα πρόστιμα απλώς περιορίζονται στο μισό.

5. Εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Τα νέα ελάχιστα όρια οφειλόμενου φόρου για Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και Χαρτοφυλακίου καθώς και για Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου 2016 και όχι αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016, όπως προβλεπόταν αρχικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v