Στο «νέο συμβόλαιο» εστιάζει η ΝΔ

Η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της σημερινής μάχης των Βρυξελλών. Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και το κοινωνικό... χρώμα της ρητορικής Μητσοτάκη. Γιατί μιλά για «ταξικό πόλεμο» κατά της μεσαίας τάξης.

Στο «νέο συμβόλαιο» εστιάζει η ΝΔ

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν στη ΝΔ τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup, με φόντο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δύο μέρες μετά τη μετωπική σύγκρουση στη Βουλή με τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να μεταφέρει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση εκτός συνόρων και, προκειμένου να αποδομήσει μια ενδεχόμενη θριαμβολογία του Μεγάρου Μαξίμου, ήδη έχει βάλει τον δικό του πήχη όσον αφορά στα ελληνικά οφέλη από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως λένε στη Συγγρού, εάν η κυβέρνηση κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, θα πρέπει αυτή να εξασφαλιστεί όπως προβλεπόταν εξ αρχής. «Δηλαδή η χώρα να λάβει πλέον των 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκταμίευσης του ESM μέχρι το πρώτο εξάμηνο 2016», σημειώνουν. Οτιδήποτε λιγότερο, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, «δεν είναι για πανηγυρισμούς αλλά για κλάματα». Και προφανώς πιθανότητα εξασφάλισης του παραπάνω ποσού κατ' ουσίαν δεν υπάρχει, οπότε η ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη σχεδιάζεται σχετικά.

Η κυβέρνηση, εκτιμά συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «καθώς δεν της έχει απομείνει τίποτε άλλο, θα επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να κάνει το άσπρο μαύρο και να παρουσιάσει την πιθανή θετική κατάληξη ως αποτέλεσμα της... σκληρής στάσης που επέδειξε. Εμείς, ως ΝΔ, αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, πάντως, και ενώ αναζητείται ο καλύτερος τρόπος για την προβολή του νέου πολιτικού αφηγήματος της ΝΔ όπως το παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης, τα μηνύματα από το εξωτερικό σε σχέση με τις εν λόγω εξαγγελίες δεν είναι ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ έρχεται να κάνει σκληρή κριτική στα πεπραγμένα των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων στα χρόνια του μνημονίου και παράλληλα βάζει μακροπρόθεσμα τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,5%. Πολύ χαμηλότερα από την Κομισιόν, που προβλέπει 2,7% για το 2017 και φυσικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος, με άλλο μείγμα πολιτικής, μιλά για δυνατό ρυθμό ανάπτυξης 4% τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Νέο συμβόλαιο

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ανεξαρτήτως πάντως της κατάληξης της διαπραγμάτευσης, θα επιμείνει σε αυτό το σχέδιο, το νέο συμβόλαιο -όπως το ονομάζει- με την κοινωνία και τους δανειστές, ενώ θα συνεχίσει τη σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Τελευταία επιχειρήματα-όπλα στη φαρέτρα του είναι η υπερψήφιση των έμμεσων φόρων, το υπερταμείο και ο «κόφτης» και ενώ προσδίδει στη ρητορική του έντονο... κοινωνικό χρώμα.

Δεν είναι τυχαία η χθεσινή αναφορά του, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Γραμματείας, σε έναν «ακήρυχτο ταξικό πόλεμο στον οποίο επενδύει η κυβέρνηση», που οδηγεί στη «διάλυση της μεσαίας τάξης και στην αύξηση των συνανθρώπων μας που θα περιέλθουν σε αδυναμία να ανταποκριθούν και στα στοιχειώδη της ανθρώπινης διαβίωσης».

Θέλοντας να αποκρούσει τις κατηγορίες περί «νεοφιλελευθερισμού» που του αποδίδει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και να αναδείξει το δικό του «ευαίσθητο κοινωνικό προφίλ», ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέθεσε κάποιους από τους άξονες κοινωνικής πολιτικής τους οποίους επεξεργάζεται η ΝΔ στο πρόγραμμά της. Έτσι, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, μίλησε για πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ολοκληρωμένη εφαρμογή της πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που πιλοτικά είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, καθώς και για προώθηση ενεργητικών προνοιακών πολιτικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v