Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπει η Alpha Finance για τα αποτελέσματα των τραπεζών

Συρρίκνωση ζημιών για την Τράπεζα Πειραιώς και οριακά κέρδη για την Εθνική Τράπεζα προβλέπει η χρηματιστηριακή. Αισιόδοξοι οι στόχοι για εισροές καταθέσεων. Τι αναμένει για προβλέψεις, κόκκινα δάνεια και καθαρά έσοδα από τόκους.

Τι προβλέπει η Alpha Finance για τα αποτελέσματα των τραπεζών

Κέρδη θα ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει οριακές ζημίες το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Alpha Finance. 

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η ΕΤΕ θα εμφανίσει κέρδη ύψους 22 εκατ. ευρώ, από ζημίες 2,05 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2015. 

Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση outperform για τις τρεις τράπεζες, με στόχο το 1,45 ευρώ για Eurobank, το 0,4 ευρώ για την Εθνική και το 0,45 ευρώ για την Tράπεζα Πειραιώς. 

Παράλληλα, η Tράπεζα Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει ζημίες ύψους 29 εκατ. ευρώ, από 1,27 δισ. το Q4. 

Η χρηματιστηριακή, ενόψει ανακοινώσεων από τις τρεις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha -η Eurobank έχει ήδη ανακοινώσει τα μεγέθη Q1), επισημαίνει τα εξής:

-Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να ενισχυθούν από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, με το όφελος να αντισταθμίζεται εν μέρει ενώ αναμένεται να επιβαρυνθούν από τις κινήσεις απομόχλευσης.

-Οι στόχοι για εισροές καταθέσεων το 2016, όπως είχαν τεθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών στις αρχές του έτους, αναμένεται να μειωθούν καθώς το αρχικό guidance για εισροές 7-8 δισ. στο σύστημα δείχνει αισιόδοξο, δεδομένης της τρέχουσας συγκυρίας και της κυβερνητικής φορολογικής πολιτικής για αύξηση εσόδων. 

-Η σύσταση νέων επισφαλών δανείων αναμένεται να επιβραδυνθεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (με αύξηση στα εταιρικά δάνεια και μείωση στα καταναλωτικά), ενώ για την Πειραιώς ενδέχεται να έχουν μειωθεί, όπως είχε δηλώσει η διοίκηση της τράπεζας νωρίτερα στο έτος. 

- Οι διαγραφές δανείων ενδέχεται να αυξηθούν ως μέσο για την αντιμετώπιση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων.

-Οι προβλέψεις αναμένεται να ευθυγραμμιστούν με αυτές των διοικήσεων των τραπεζών, περίπου στο 1,2-1,6% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, αναλόγως της τράπεζας. 

Αναλυτικά οι προβλέψεις της Alpha Finance για τα μεγέθη Q1 των τραπεζών έχουν ως εξής: 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v