Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραμούζης κατά ΔΝΤ για τις τράπεζες

Απορία για το πώς προκύπτει η ανάγκη για επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση κατά 10 δισ. εξέφρασε ο πρόεδρος της Eurobank. Εχουμε περάσει ήδη τρία stress test, τονίζει. Χρειάζονται πολιτικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις.

Καραμούζης κατά ΔΝΤ για τις τράπεζες

Τον προβληματισμό του για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια για τις τράπεζες, εξέφρασε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Eurobank Ergasias κ. Νίκος Καραμούζης από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ.

"Υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, υψηλή κάλυψη των επισφαλών απαιτήσεων, οι δείκτες είναι από τους υψηλότερους της Ευρώπης και οι τράπεζες γυρνούν σε κερδοφορία μετά από έξι χρόνια, σημείωσε ο κ. Καραμούζης, αναφέροντας ότι έχουν περάσει τρία stress test με το χειρότερο σενάριο. «Δεν κατανοώ σε ποιες εκτιμήσεις και αναλύσεις βασίζεται το ΔΝΤ», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στην αναμενόμενη θετική αξιολόγηση, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε: «Έχω την πεποίθηση ότι αν αυτή η συμφωνία υλοποιηθεί και συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα αναπτυξιακής πολιτικής, την υιοθέτηση πολιτικών φιλικών προς τις επιχειρήσεις, αλλά και την εδώ και τώρα άρση των capital controls, τότε η οικονομία θα γυρίσει και θα μπούμε σε μια περίοδο ανάπτυξης».

Σχετικά με τη βελτίωση της ρευστότητας, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι αυτή δεν εξαρτάται μόνο από τον τραπεζικό τομέα, αλλά από την άρση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Σ' αυτό ανέφερε, θα συμβάλει και η διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία ούτως ή άλλως στο επόμενο διάστημα θα μειωθούν, απελευθερώνοντας πόρους για τις βιώσιμες επιχειρήσεις.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα είναι δύσκολη. «Πρόθεσή μας, σημείωσε, είναι να αναδιαρθρώσουμε βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να επανακάμψουν. Σ' αυτή την προσπάθειά μας, όμως, αντιμετωπίζουμε και τις αντιδράσεις των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, που επιθυμούν να κλείσουν οι ανταγωνιστές τους. Υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα», ανέφερε ο κ. Καραμούζης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι υγιείς επιχειρήσεις είναι αυτές που πληρώνουν το κόστος.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, αλλά έχει τη στήριξη των εταίρων με κεφάλαια και τεχνογνωσία σημείωσε ο Eric Mamer, επικεφαλής της διεύθυνσης ανταγωνιστικότητας της Κομισιόν.

Ο κ. Maner, κάλεσε την ελληνική πολιτεία, αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «οργανωθείτε».

Από την πλευρά της η Piritta Sorsa, στέλεχος του ΟΟΣΑ τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να φανούν στην κοινωνία τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές οδηγεί στη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας.

Τόνισε μάλιστα η μείωση των μισθών δεν αποτελεί από μόνη της επενδυτική μεταρρύθμιση, καθώς, η προσέλκυση επενδύσεων προϋποθέτει ένα ευρύτερο μεταρρυθμιστικό. Η ίδια διευκρίνισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη τη οικονομίας, αρκεί βεβαίως να αντιμετωπισθούν η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για την τόνωση των εξαγωγών, στην κατεύθυνση εκμετάλλευσης των διεθνών αλυσίδων αξίας.

Τέλος ο κ. Ivan Nimac από την Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε ότι εκτός από την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων, σημαντικό ζήτημα είναι η διατήρηση των υφιστάμενων, αφού το 50% των νέων επενδύσεων, προέρχεται από υφιστάμενους επενδυτές.

Απαντώντας στο ερώτημα για τα ποιες επενδύσεις θα πρέπει να ενισχυθούν, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μια σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν στοχευμένα. Σημείωσε ωστόσο, ότι η χώρα δεν έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους, επισημαίνοντας ότι το πρώτιστο που ζητούν οι επενδυτές, είναι ένα προβλέψιμο περιβάλλον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v