Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δόση 10,3 δισ. ευρώ σε δυο... δόσεις

Πολιτική συμφωνία που θα δρομολογεί την εκταμίευση δόσης και λύση στο χάσμα με το ΔΝΤ για το χρέος στο τραπέζι των ΥΠΟΙΚ. Οι «ενστάσεις» για τα νομοσχέδια και το Ταμείο Αλληλεγγύης. Τι συζήτησαν οι υπουργοί οικονομικών του ΕΛΚ και τι σήμα έστειλε ο Β. Σόιμπλε. Το μήνυμα Ντράγκι.

Δόση 10,3 δισ. ευρώ σε δυο... δόσεις

Δύο σενάρια διακινήθηκαν νωρίς στους διαδρόμους του Eurogroup. Το ένα να τελειώσει η συνεδρίαση γύρω στις 20:00 (που εκ των πραγμάτων δεν επιβεβαιώθηκε) και το άλλο μετά τα μεσάνυκτα αν δεν υπάρξει γρήγορα συμφωνία με το ΔΝΤ ως προς το πώς θα κινηθούν οι δυο πλευρές στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς η συνολική λύση σε ότι αφορά το θέμα του χρέους δεν θεωρείται εφικτή. 

Με βάση το καλό σενάριο υπάρχει πολιτική παρέμβαση για να επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής και να δρομολογηθεί η εκταμίευση δόσης. Μάλιστα πριν τη συνεδρίαση των υπουργών υπήρξε συνάντηση μεταξύ των Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου συμφωνήθηκε ότι πρέπει να επιταχυνθούν και να κλείσουν τα θέματα της αξιολόγησης και να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης (πότε, πώς και αν θα σπάσει σε κομμάτια).

Ελληνικές πηγές υποστήριζαν αργά το βράδυ πως η λύση που προκρίνεται είναι να δοθούν 10,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ άμεσα και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. το Σεπτέμβριο.

Οι ελληνικές πηγές τονίζουν ότι η δήλωση του Eurogroup θα αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα υπάρχει αναφορά σε επόμενα έτη.

Υποστήριξαν μάλιστα ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group χθες, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.

Όσον αφορά το χρέος, Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι στη δήλωση του Eurogroup θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο). Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).

Πίεση για συμφωνία

Η αιτιολογία για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι ότι πρέπει να κλείσει το θέμα της Ελλάδας πολιτικά, καθώς μεταξύ άλλων οι αγορές χρειάζονται μια θετική είδηση για την χώρα.

Ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι χρειάζεται μια ισχυρή απόφαση ώστε να μπορέσει να επαναφέρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

Ο κος Ντάισελμπλουμ επιφορτίστηκε να αναλάβει την πρωτοβουλία να πείσει τους υπουργούς οικονομικών να βάλουν στην άκρη τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν σε θέματα νομοθετημάτων και να προσηλωθούν στο ότι χρειάζεται πολιτική απόφαση.

Από την άλλη, πηγές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφέρουν ότι το πρωί υπήρξε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του ΕΛΚ ώστε να συμφωνηθεί κοινή γραμμή (κάτι που γινόταν παλαιότερα συνεχώς) κατά την οποία πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Β. Σόιμπλε ήταν ιδιαίτερα θετικός για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το ΔΝΤ και τι τελικά θα αποφασιστεί ως προς τα «βραχυπρόθεσμα» μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Υπάρχει σαφής διάθεση να αποσαφηνιστούν πλήρως τα μέτρα αυτά, ενώ θα πέσει στο τραπέζι και η πρόταση του Κλ. Ρένγκλινκ για εξαγορά «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα εγείρει ενστάσεις από κάποια κράτη μέλη.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο MNI, οι θεσμοί έθεσαν θέμα «τελευταίας στιγμής» με την πρόταση της Ελλάδας θα δημιουργήσει Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο ο πρωθυπουργός είπε θα χρηματοδοτηθεί με το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος αλλά και επιπλέον έσοδα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία (π.χ. έσοδα από τηλεοπτικές άδειες).

Η πληροφορία έρχεται μια μέρα μετά το EwG το οποίο «δεν πήγε τόσο καλά όσο αναμένονταν. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το ταμείο αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στην προσπάθεια της Ελλάδας να πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Προσέθεσε ότι «το ΔΝΤ ήταν ήδη διστακτικό στο να δεχτεί τις ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα «έξτρα» πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε στο Eurogroup, καθώς οι διαφορές παραμένουν για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν ήταν μόνο το ΔΝΤ που έθεσε ενστάσεις τελευταίας στιγμής. Κάποια κράτη μέλη έβαλαν ερωτήματα αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή. «Κατά τη διάρκεια του EwG κάποια κράτη μέλη, ενώ εξέταζαν το νομοσχέδιο είπαν ότι δεν είναι συμβατό με τις προβλέψεις εσόδων και ορισμένες πτυχές του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

Αναγνώρισε πως «ελπίζουμε να κάνουμε πολύ πρόοδο και να έχουμε μια ισχυρή πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα». Ως αποτέλεσμα «το θέμα με κάνει να συμπεραίνω ότι πρόκειται να είναι μεγάλη νύχτα. Η Ευρώπη όμως χρειάζεται καλά νέα και πρέπει να ανακοινώσουμε χρηματοδότηση για την Ελλάδα ώστε να αποφύγουμε σενάρια πιθανού πιστωτικού γεγονότος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v