Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Μπαίνουμε στον «ενάρετο κύκλο»

Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, δηλώνει ο υπ. Οικονομικών. Οι επενδυτές έχουν πλέον καθαρή εικόνα για την πορεία της χώρας. Κρίσιμη η πληρωμή ληξιπρόθεσμων, για να αντισταθμιστούν τα υφεσιακά μέτρα. Πώς σχολιάζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Τσακαλώτος: Μπαίνουμε στον «ενάρετο κύκλο»

«Μετά από στιγμές έντασης και 11 ώρες συζητήσεων φτάσαμε συμφωνία», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. 

Η αξιολόγηση έκλεισε και συμφωνήθηκε η δόση. Ελπίζαμε σε ένα ποσό μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ, η δόση είναι 10,3 δισ. και θα καλύψει και ληξιπρόθεσμα χρέη, οφειλές του Δημοσίου και αυτό θα βοηθήσει να αντισταθμιστεί το υφεσιακό αντίκτυπο των μέτρων που ελήφθησαν, τόνισε.

Υπήρξε συμφωνία και για το χρέος. Κάποιες κινήσεις θα γίνουν άμεσα. Ο ESM έχει εντολή να ξεκινήσει άμεσα μετά την εκταμίευση, ώστε να εξετάσει πώς θα μειωθούν τα ρίσκα για τα επιτόκια. Υπάρχει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν το 2018, αλλά ήδη ξέρουμε πώς θα είναι. Συμφωνήθηκε και το τι θα γίνει στο μακροπρόθεσμο διάστημα.

Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Εχουμε μια συμφωνία, όχι μόνο για την αξιολόγηση αλλά και για το χρέος. Τα δύο αυτά συνδυάστηκαν και έχουμε συνολικό πακέτο.

Υπάρχει κάποιος χώρος για αισιοδοξία ότι ο φαύλος κύκλος μέτρων-ύφεσης-μέτρων μετατρέπεται σε έναν «ενάρετο κύκλο» στον οποίο οι επενδυτές έχουν μια καθαρή εικόνα για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στη χώρα, κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Ουσιαστικές οι αποφάσεις

Στο Eurogroup υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ:

1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκατ. ευρώ τον μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. 

3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια (GDP) το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.

- Τα συγκεκριμένα μέτρα (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) για τη ρύθμιση του χρέους δημιουργούν έναν σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.

- Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως "διαθέσιμα" για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

- Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.

- Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, τη χρηματοδότηση της οικονομίας υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v