Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένουν τώρα οι τραπεζίτες για οικονομία-καταθέσεις

Θετική η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βαρίδι για την οικονομία τα νέα μέτρα που πλήττουν τα εισοδήματα, λένε τα στελέχη των τραπεζών. Μεγάλο βήμα η επαναφορά του waiver. «Κλειδί» για ανάκαμψη η αποπληρωμή του ΕLA και η επιστροφή καταθέσεων.

Τι περιμένουν τώρα οι τραπεζίτες για οικονομία-καταθέσεις

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι τραπεζίτες για τη μέγιστη απόδοση των θετικών εξελίξεων που πυροδοτεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν μία σειρά από εμπόδια, τα οποία δυσκολεύουν τη δυναμική ώθηση της οικονομίας κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν, εδώ και ενάμιση χρόνο η οικονομία έχει μπει στον «γύψο».

Τηρουμένων, όμως, των αναλογιών, «ελπίζουν» πως το θετικό κλίμα σε συνδυασμό με τη σταθερότητα θα αποτυπωθεί, στο μέτρο του δυνατού, στην αγορά, αν και η επιβάρυνση της φορολογίας και οι περικοπές στο ασφαλιστικό θα πλήξουν έτι περαιτέρω τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Μικρό καλάθι», όμως, κρατούν και για τα προσδοκώμενα οφέλη από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. «Είναι μία σημαντική κίνηση, ωστόσο δεν αρκεί καθώς οι επιχειρήσεις/προμηθευτές του δημοσίου έχουν γονατίσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, χρωστούν και έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα ρευστότητας από τα capital controls», αναφέρει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Όφελος μεν...

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας ανοίγει τον δρόμο για την επαναφορά του waiver. Πρόκειται, όπως εξηγούν, για το πρώτο μεγάλο βήμα προς τα εμπρός καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν μετά από 17 μήνες άμεση πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Το σημαντικότερο όμως μέτρο, το οποίο θα απελευθερώσει ρευστότητα, είναι η ΕΚΤ να αποφασίσει να περιορίσει το ποσοστό του haircut, με το οποίο δέχεται τους ελληνικούς τίτλους», αναφέρει στο Εuro2day.gr στέλεχος τράπεζας.

Σημειώνεται ότι με την επαναφορά του waiver, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να μεταφέρουν από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) τίτλους αξίας 10-15 δισ. ευρώ στο ευρωσύστημα. Από την επαναφορά του waiver και τη μείωση του haircut υπολογίζονται οφέλη ύψους 400-500 εκατ. ευρώ.

Εμπόδια δε...

Στο ερώτημα αν οι τράπεζες θα είναι έτοιμες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά και στις επιχειρήσεις, τα στελέχη απαντούν ότι «σαφώς οι συνθήκες θα είναι καλύτερες σε σχέση με σήμερα, ωστόσο η βελτίωση της ρευστότητας εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων».

- Πρώτον, η αποπληρωμή του ELA. Βασική δέσμευση των τραπεζών αποτελεί, όπως εξάλλου συνέβη και το 2014, η αποπληρωμή των δανείων που έλαβαν από τον ELA. Με βάση τις εκτιμήσεις, μετά τη μεταφορά τίτλων από τον ELA στην ΕΚΤ, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στον Έκτακτο Μηχανισμό της ΤτΕ θα διαμορφωθεί στην περιοχή των 45-50 δισ. ευρώ.

- Η επιστροφή των καταθέσεων. Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξει άμεσα χαλάρωση των capital controls και σαφώς να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς, βάσει του οποίου το νέο χρήμα (σ.σ. δηλαδή αυτό που βρίσκεται εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, είτε στα στρώματα, είτε στο εξωτερικό) να μην υπόκεινται στον περιορισμό κεφαλαίων. Πηγές τονίζουν στο Εuro2day.gr πως εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα υπάρξει χαλάρωση των capital controls στο πλαίσιο που διέπει τις εισαγωγές, ενώ ακόμη δεν έχει «κλείσει» το αίτημα για το νέο χρήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v