Σε αύξηση της παρουσίας στην Ελλάδα στοχεύει η Παρευξείνια Τράπεζα

Ο επικεφαλής της τράπεζας υπογράμμισε πως στόχος της είναι η αύξηση της παρουσίας στη χώρα. Οι χορηγήσεις της ΤΕΑΕΠ έως αυτή τη στιγμή προς ελληνικές επιχειρήσεις, ανέρχονται στα περίπου 290 εκατ. ευρώ.

Σε αύξηση της παρουσίας στην Ελλάδα στοχεύει η Παρευξείνια Τράπεζα

Στην ανάγκη ενίσχυση της παρουσίας της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) στην Ελλάδα, συμφώνησαν πριν λίγο, ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος της τράπεζας, Ισάν Ουγιούρ Ντελικανλί.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η τράπεζα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Ντελικανλί.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντελικανλί, έως το τέλος του 2018 η τράπεζα, στην οποία μέλη της είναι 11 χώρες της ευρύτερη περιοχής, θα αυξήσει την παρουσία της στη χώρα μας, χρηματοδοτώντας εξαγωγικές επιχειρήσεις, εταιρείες υποδομών και υψηλής τεχνολογίας, αλλά και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ήδη όπως ανέφερε ο κ. Ντελικανλί, η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την ενίσχυση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ωστόσο, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε περίπου δύο μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο κ. Ντελικανλί, στόχος είναι η αύξηση της παρουσία στη χώρα, καθώς η Ελλάδα, είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της με 16,5%, όπως επίσης η Ρωσία και η Τουρκία.

Οι χορηγήσεις της ΤΕΑΕΠ έως αυτή τη στιγμή προς ελληνικές επιχειρήσεις, ανέρχονται στα περίπου 290 εκατ. ευρώ και μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί, περιλαμβάνονται η MLS Multimedia, η ΤΥΡΑΣ, η ΤΕΡΝΑ, ενώ σύντομα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Ντελικανλί, θα υπάρξει και συμμετοχή σε έργο του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

Ενδιαφέρον, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΤΕΑΕΠ και για τη συμμετοχή της τράπεζας στον TAP.

Ο επικεφαλής της τράπεζας τόνισε πως μέχρι «τα τέλη του 2018 σχεδιάσουμε να έχουμε ετήσια αύξηση του χαρτοφυλακίου μας κατά 7,5%. Ο στόχος μας είναι να έχουμε μια πιο ισόρροπη κατανομή του χαρτοφυλακίου μας ανά οικονομικό κλάδο και ανά χώρα. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην πραγματική οικονομία και θέλουμε να ενισχύσουμε το χαρτοφυλάκιό μας σε συγκεκριμένες χώρες ιδιαίτερα. Μεταξύ των χωρών αυτών συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες τις οποίες θέλουμε να αποδώσουμε περισσότερη προσοχή. Στην Ελλάδα θεωρούμε ότι είμαστε πιο τυχεροί από ότι σε άλλες χώρες που είναι μέλη μας, ακριβώς γιατί έχουμε έδρα στη Θεσσαλονίκη και επομένως είναι πιο εύκολο για μας να έχουμε πρόσβαση στους πελάτες μας εδώ από ότι σε άλλες χώρες. Στη Θεσσαλονίκη  για παράδειγμα το προηγούμενο έτος εκταμιεύτηκαν δάνεια στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και στην χαρτοποιία.

Επίσης θέλουμε μέχρι τα τέλη του έτους να αυξήσουμε περισσότερο τις επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Ελλάδα. Μέσω των δανείων που χορηγούμε, θέλουμε να βοηθήσουμε κι εμείς στην εφαρμογή των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Κυβέρνησης.

 Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις εξαγωγικές δραστηριότητες, είτε αφορούν αγαθά είτε υπηρεσίες και στην ανάπτυξη των υποδομών, όπως επίσης και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, ή ασχολούνται με έργα υποδομής. Βεβαίως όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες, δίνουμε προτεραιότητα στα διασυνοριακά έργα, τα οποία θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε ο κ. Ντελικανλί.

Για την ενίσχυση της παρουσίας της τράπεζας, διοργανώνεται επιχειρηματικό συνέδριο τη Δευτέρα στην Αθήνα, ενώ στις 11 – 12 Ιουνίου στα Χανιά, θα πραγματοποιηθεί η γενική της συνέλευσης.

Κατά τη διάρκεια του έτους 2015, η Τράπεζα υπέγραψε 25 δανειακές συμβάσεις άνω των 480 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 125,5% σε σχέση με το 2014, σε συμβάσεις που αφορούσαν κυρίως τους τομείς της μεταποίησης, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Το υπόλοιπο χρηματοδοτήσεων, κατά τη λήξη του 2015, παρουσίασε αύξηση άνω του 15% και ανήλθε στο ποσό άνω του 1,1 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα κατέγραψε θετικό καθαρό εισόδημα για ενδέκατη συνεχή χρονιά. Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η ΤΕΑΕΠ βελτίωσε την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της, με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται από 5,5% το 2014 σε 1,2% του υπολοίπου χρηματοδοτήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v