Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Ο ελληνικός λαός μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του

Τι είπε στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αιχμές για την κυβέρνηση και για τις... ΗΠΑ. Ποια ηχηρά ονόματα της πολιτικής σκηνής έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση.

Βενιζέλος: Ο ελληνικός λαός μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του

Αιχμές κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και για το ρόλο των ΗΠΑ στην Ευρώπη, περιελάμβανε η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τον τίτλο «Μετασχηματισμοί του κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Διδάγματα της οικονομικής κρίσης: Η ελληνική περίπτωση» (εκδόσεις «Πόλις»).

Όπως είπε, «η Ελλάδα είναι ένα ιδιόμορφο προτεκτοράτο. Με μνημόνιο εις το διηνεκές, χωρίς λύση στο χρέος. Αγωνιζόμαστε να γυρίσουμε το 2019 εκεί που ήμασταν το 2014. Είμαστε μία χώρα ηττημένη; Σίγουρα είμαστε μια κοινωνία διχασμένη, κάποιοι αγωνίζονται για μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Δεν είναι αυτή η μοίρα μας. Όλα εξαρτώνται από τη στάση του λαού, αυτό είπε και ο πρωθυπουργός την Κυριακή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ότι δηλαδή 'ψηφίστηκα και το Σεπτέμβριο, άρα δεν φταίω εγώ, αλλά αυτοί που με ψήφισαν'. Άρα», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, «απευθυνόμαστε σε αυτούς που τον ψήφισαν και τους καλούμε να σκεφτούν ήρεμα, ψύχραιμα και όσο μπορούν πιο αντικειμενικά αν ήμασταν καλύτερα πριν από 18 μήνες ή χειρότερα σε σχέση με σήμερα. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό, δευτερογενώς δημοσιονομικό. Η λύση βρίσκεται στους πολιτικούς συσχετισμούς. Ο ελληνικός λαός μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του, μπορεί αρκεί να το θέλει».

Για τον ρόλο των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Πρέπει να παραλληλίσουμε την παρουσία ΝΑΤΟ στην Ευρώπη με την παρουσία ΔΝΤ στην Ευρώπη. Το πρόβλημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας υπάρχει από όταν η Αμερική μπήκε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, τώρα και το πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι θέμα ευρωατλαντικό. Μόνο που εμείς δεν επηρεάζουμε τις αμερικανικές εξελίξεις, ενώ οι ΗΠΑ είναι παρούσες στις εξελίξεις της ευρωζώνης. Υπάρχει μια ιστορική ανισότητα. Αν ήθελε να επηρεάσει τη γνώμη του ΔΝΤ η αμερικανική κυβέρνηση, θα μπορούσε να το κάνει».

Η λύση για την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι «η επαναφορά του πολιτικού», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία που «δέχεται τα πυρά κάθε ευρωσκεπτικισμού, αριστερού ή δεξιού. Εμείς πρέπει να απαντήσουμε ως ευρωπαϊστές, αλλιώς χάνουμε εικόνα πραγματικού συσχετισμού των δυνάμεων».

Η οικονομική κρίση, επεσήμανε, «ανέδειξε όλα τα προβλήματα ευρωπαϊκού οικοδομήματος... Όταν όλοι δουν τα δύσκολα, εγκαταλείπεται η φιλοσοφία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Από τη στιγμή που ο ένας δανείζει και ο άλλος δανείζεται, υπάρχει ωμή ανισότητα μεταξύ των κρατών. Το γεγονός που αναδύεται είναι ότι αυτή η θεσμική ανισότητα επιβεβαιώνεται πλέον και νομικά και αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Μέχρι που μπορεί να προηγείται η νομισματική ενοποίηση χωρίς να έχεις ευρωπαϊκή ολοκλήρωση;», διερωτήθηκε και συνέχισε:

«Θα μας απαντήσουν οι Βρετανοί με το δημοψήφισμά τους και μετά θα ξαναγνωριστούμε όλοι».

Για το Eurogroup

Προσερχόμενος στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, ο κ. Βενιζέλος κλήθηκε να σχολιάσει τα συμπεράσματα του Eurogroup: «Η βλάβη που έχει προκληθεί είναι πάρα πολύ μεγάλη, στην οικονομία, στους θεσμούς, στην κοινωνία, στην αξιοπιστία της χώρας, στη δυναμική του χρέους. Κι αυτό φάνηκε στη χθεσινή απόφαση, πόσο διστακτική, πόσο αν θέλετε αρνητική είναι σε τελική ανάλυση, γιατί διατηρεί μία εκκρεμότητα. Βεβαίως πρέπει η χώρα να απελευθερωθεί από τους φραγμούς αυτούς και να ξαναβρεί την ισοτιμία της μέσα στην Ευρωζώνη και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι υπάρχει «υπαναχώρηση σε σχέση με αυτά που είχε πετύχει η κυβέρνηση το 2012. Βεβαίως πιστεύω ότι, μόλις η χώρα ξαναγίνει αξιόπιστη, θα μπορέσουμε να πάρουμε αυτό που ήταν να πάρουμε με βάση τα δεδομένα του 2012 αλλά προς το παρόν μπαίνουμε σε ένα τέταρτο Μνημόνιο, σε ένα διαρκές Μνημόνιο και για πρώτη φορά έχουμε μία υπόσχεση για διευθέτηση χρέους υπό όρους και προϋποθέσεις. Αυτό δεν το εισπράττουν οι αγορές, δεν αλλάζει το κλίμα, χρειαζόμαστε κάτι πολύ πιο ριζικό, κάτι οριστικό, κάτι που να αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. Και για να αλλάξει αυτό, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες», υποστήριξε.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν, ανάμεσα στους άλλου, οι: Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Προβόπουλος, Φώφη Γεννηματά, Γκίκας Χαρδούβελης, Παναγιώτης Πικραμμένος, Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βασίλης Οικονόμου, Νότης Μηταράκης, Σοφία Βούλτεψη, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Τσιόδρας, Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Αμυράς, Πέτρος Τατσόπουλος, Πύρρος Δήμας, Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Πρωτόπαππας, Κουτσούκος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Φλωρίδης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Θόδωρος Τσουκάτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v