Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τις κινήσεις της «επόμενης ημέρας» σχεδιάζει το Μαξίμου

Οι εισηγήσεις στον Α. Τσίπρα για το πώς-πότε «θα γυρίσει η σελίδα», με ανασχηματισμό και συνέδριο. Περιθώριο 3-4 μηνών για να τρέξει το κυβερνητικό έργο. Το φάουλ με τους παράτυπους τίτλους σπουδών και το timing του υπουργείου Παιδείας.

Τις κινήσεις της «επόμενης ημέρας» σχεδιάζει το Μαξίμου

Το κλείσιμο της αξιολόγησης επέτρεψε στην κυβέρνηση να πάρει μία πρώτη ανάσα μετά τη 16μηνη διαπραγματευτική τρεχάλα. Αλλά δεν πρόκειται για... deep breath, όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχός της.

«Εχουμε περιθώριο 3-4 μηνών να δώσουμε δείγματα γραφής στα αναπτυξιακά σχέδια, να κατανείμουμε αποτελεσματικά τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου, να διορθώσουμε προβλήματα στην κυβερνητική λειτουργία και να τρέξουμε πολιτικές που έχουμε ήδη νομοθετήσει, είτε αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις, είτε το δικό μας πρόγραμμα», αναφέρει ο ίδιος.

Είναι ενδεικτική η σκέψη να λειτουργήσει η Ολομέλεια της Βουλής στη διάρκεια του καλοκαιριού (σ.σ. χωρίς Θερινά Τμήματα, δηλαδή, για δεύτερη συνεχή χρονιά), λόγω φόρτου νομοθετικής εργασίας -από τον νέο αναπτυξιακό νόμο και το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων μέχρι την αντιμετώπιση των φοροφυγάδων με καταθέσεις στο εξωτερικό, σε πρώτη φάση. (Σ.σ. κατά την ενημέρωση που έκανε Γιώργος Χουλιαράκης χθες το βράδυ στον πρωθυπουργό, η συμφωνία στο Eurogroup δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη δέσμευση για μη επιστροφή του ΕΚΑΣ και για τη σύσταση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Το ολιγόμηνο χρονικό περιθώριο υπαγορεύεται από την επιστροφή του κουαρτέτου το φθινόπωρο και τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα είναι ακόμη πιο δύσκολη από την πρώτη καθώς θα τεθούν τα ζητήματα που ξορκίζει η κυβέρνηση: τα εργασιακά.

Η επόμενη επικίνδυνη στροφή τοποθετείται προς τα τέλη του έτους, οπότε «το όχημα θα πρέπει να είναι γερό και το πλήρωμα έτοιμο για να μη βρεθεί εκτός δρόμου».

Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να δώσει την επόμενη μάχη έχοντας πετύχει τους στόχους του μεσοδιαστήματος, προκειμένου να παρουσιάσει ένα νέο, πειστικό αφήγημα τόσο στους δανειστές όσο και στην κοινωνία.

Το timing του ανασχηματισμού

Σ' αυτό το πλαίσιο τοποθετείται η συζήτηση συνολικά για τις επόμενες κινήσεις του Μαξίμου και, ειδικότερα, για τον ανασχηματισμό που θα σηματοδοτήσει την «αλλαγή σελίδας».

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, «πρώτα πρέπει να καταλήξουμε στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας και μετά να αναζητήσουμε τα πρόσωπα που θα τον υλοποιήσουν. Αν το κάνουμε ανάποδα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες... να χάσουμε».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις στον Αλέξη Τσίπρα για το timing των κυβερνητικών αλλαγών:

* Η μία, θέλει ανασχηματισμό «εδώ και τώρα», με ή χωρίς... σχεδιασμό επόμενης ημέρας, προκειμένου να τρέξουν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την αξιολόγηση και να δοθεί το στίγμα της νέας εκκίνησης.
Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης «στέλνουν» το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο, ώστε μέχρι τότε να έχουν απορροφηθεί οι κραδασμοί από τον ανασχηματισμό και, ταυτόχρονα, να μην υπάρχει η «πολυτέλεια» των ατέρμονων εσωκομματικών συζητήσεων λόγω... της δεύτερης αξιολόγησης.

* Η άλλη, τοποθετεί τον ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο, «προκειμένου να δοθεί ο χρόνος στους νυν υπουργούς να εργαστούν για πρώτη φορά χωρίς τον πέλεκυ της διαπραγμάτευσης πάνω από τα κεφάλια τους».
Σ' αυτή την περίπτωση, το συνέδριο του κόμματος θα μπορούσε να γίνει «είτε τώρα (Ιούνιο), είτε το φθινόπωρο», ενώ μέσα από αυτό θα ανοίξει επίσημα και θεσμικά το θέμα της διεύρυνσης, δηλαδή του «ανοίγματος» του ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμεις και πρόσωπα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. (σ.σ. «όχι κατ' ανάγκην στο σημερινό ΠΑΣΟΚ").

Ως προς τον χρόνο του συνεδρίου, πάντως, υπάρχει και η υπο-εισήγηση να γίνει άμεσα, τον Ιούνιο, πριν ανοίξει η βεντάλια των ιδιωτικοποιήσεων που, όπως φάνηκε από την παραίτηση της βουλευτού Βασιλικής Κατριβάνου, αποτελεί το αδύνατο σημείο για τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος.

Η σκιά των «παράτυπων» τίτλων σπουδών

Οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν πάρουν... τη δική τους ανάσα από τον φρενήρη ρυθμό της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα.

Η ίδια η πραγματικότητα, πάντως, λειτουργεί αποτρεπτικά σε χρονοβόρες διαδικασίες, όπως έδειξε το τελευταίο φάουλ του υπουργείου Παιδείας: η πρόθεσή του να εφαρμόσει έναν ανενεργό νόμο της πρώην υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου για «νομιμοποίηση» παράτυπων τίτλων σπουδών προκάλεσε κοινωνική κατακραυγή -και δυσαρέσκεια στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς η επίσημη ανακοίνωση έγινε χθες, «σκιάζοντας» το θετικό μήνυμα από το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Πώς καταφέραμε να κάνουμε δικό μας πρόβλημα έναν κακό νόμο προηγούμενης κυβέρνησης για 'τακτοποίηση' δικών της ημετέρων που μπήκαν στο Δημόσιο με προβληματικούς τίτλους σπουδών;», είναι το πλέον χαρακτηριστικό (και... ρητορικό) ερώτημα κυβερνητικών στελεχών.

Το οποίο προβάλλουν με ένταση οι υπέρμαχοι των «αλλαγών τώρα» στην κυβέρνηση, «για να γυρίσουμε σελίδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v