Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποινικές διώξεις σε 70 στελέχη της πρώην Pro Bank

Η έρευνα έδειξε ότι εγκρίθηκαν δάνεια σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα χωρίς εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία που αγγίζει τα 64 εκατ. ευρώ. Κακουργηματική απιστία το αδίκημα.

Ποινικές διώξεις σε 70 στελέχη της πρώην Pro Bank

Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε πάνω από 70 άτομα, υπαλλήλους και στελέχη της Τράπεζας PRO BANK, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για χορήγηση δανείων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις. Πρόκειται για μία τράπεζα η οποία μπήκε σε ειδική εκκαθάριση πριν τρία χρόνια.

Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, την περίοδο 2004-2011 εγκρίθηκαν δάνεια σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα χωρίς εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία που αγγίζει τα 64 εκατ. ευρώ.

Η PRO BANK σταμάτησε τη λειτουργία της στις 26-7-2013, κατόπιν ανακλήσεως της άδειάς της από την ΤτΕ. Είχαν προηγηθεί αρκετές παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία για την εξεύρεση επενδυτή, αλλά παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του επιτρόπου που εγκατέστησε στο τραπεζικό ίδρυμα, η PRO BANK πήρε τον δρόμο της εξυγίανσης, με το «υγιές» της τμήμα να καταλήγει στην Εθνική και το υπόλοιπο να φορτώνεται -όπως έγινε και με τις υπόλοιπες τέσσερις τράπεζες που έσπασαν σε «καλό» και «κακό» κομμάτι- στις πλάτες του ελληνικού λαού, μπαίνοντας σε ειδική εκκαθάριση.

Ένα χρόνο μετά το λουκέτο, στα χέρια της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου φτάνει ανώνυμη καταγγελία στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι η PRO BANK χορηγούσε επισφαλή δάνεια τα οποία ζημίωσαν την περιουσία της Τράπεζας.

Με αφορμή αυτή την καταγγελία, η κ. Ράικου έδωσε παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας για τη διαπίστωση της βασιμότητας ή μη των καταγγελλομένων, την οποία αρχικώς αναλαμβάνει ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης.

Η πρώτη κίνηση του εισαγγελικού λειτουργού ήταν να καλέσει τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να προβεί κατ' αντιπροσωπευτικό δείγμα σε έλεγχο των 50 μεγαλύτερων επισφαλών δανείων της PRO, τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% των δανειακών χορηγήσεων. Στη συνέχεια του ζητήθηκε να συντάξει σχετική έκθεση η οποία να αναφέρει εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών, αν διασφαλίστηκε η περιουσία της, εάν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και εάν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.

Τη σκυτάλη της έρευνας μετά τον κ. Δραγάτση παίρνει ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς, στα χέρια του οποίου παραδίδονται στα τέλη του 2015 οι εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή. Μέσα από αυτές αναδεικνύονται στοιχεία που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των δανείων που ελέγχθηκαν ήταν επισφαλή, καθώς χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις.

Από τα 50 δάνεια που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά, τα 36, σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή, ήταν επισφαλή, με τη ζημία της Τράπεζας να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 63,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αυτό αφορά σε ένα μόνο μέρος του ελέγχου καθώς ήταν δειγματοληπτικός, με εισαγγελικές πηγές να σημειώνουν ότι στην ανάκριση η περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη κι άλλων επισφαλών δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v