Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2018

Η Ελλάδα έχει καταβάλει «μεγάλες προσπάθειες» λέει. Παραδέχθηκε ότι δεν θα μπορούσε να επιβάλει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, αλλά διευκρίνισε ότι η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει στον δύσκολο δρόμο. Επενδύστε στην Ελλάδα, το μήνυμα στους γερμανούς επιχειρηματίες.

Σόιμπλε: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2018

Το ενδεχόμενο το 2018 να χρειαστούν «επιπλέον μέτρα» προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά η Ελλάδα δεν απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει διαμάχη» του Βερολίνου με το Ταμείο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι εφόσον μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 υπάρχει δημοσιονομικό κενό, θα ληφθούν «επιπλέον μέτρα» εάν είναι απαραίτητο και επανέλαβε ότι αυτή την εβδομάδα ελήφθησαν μέτρα για το 2016, ενώ τα μέτρα για το 2018 θα ληφθούν στον κατάλληλο χρόνο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει «μεγάλες προσπάθειες», παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα μπορούσε να επιβάλει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, αλλά διευκρίνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον στον δύσκολο δρόμο, εάν επιθυμεί να εξακολουθήσει να υπολογίζει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η κατάσταση «είναι εξαιρετικά δύσκολη» για την Ελλάδα, πρόσθεσε και τόνισε ότι δεν είναι όμως εύκολη ούτε για την Ευρώπη, ούτε για το ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στο προηγούμενο πρόγραμμα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βγει το 2014 από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά κάτι τέτοιο κατέστη ανέφικτο λόγω των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στην Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Οπως είπε, η πορεία της Ελλάδας «σκάλωσε» με τις εκλογές του Ιανουαρίου το 2015, κατά τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει τόσο την παραμονή της χώρας στο ευρώ όσο και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί πλέον άλλο πρόγραμμα. «Η υπόσχεση αυτή δεν μπορούσε όμως να τηρηθεί» είπε ο κ. Σόιμπλε, «καθώς αυτά τα δύο δεν συμβαδίζουν». Χρειάστηκαν έξι μήνες «αναταράξεων» μέχρι να κατανοήσουν στην Ελλάδα αυτή την πραγματικότητα. Κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας «ορθά» προσέφυγε σε εκλογές, εκτιμά ο κ. Σόιμπλε, επειδή δέχτηκε πλέον τόσο την παραμονή της χώρας στο ευρώ όσο και ένα τρίτο πρόγραμμα. Ωστόσο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως «αυτός ο μισός χρόνος ήταν ακριβός για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη».

Από, σημείωσε, έχουμε μια ανοδική πορεία, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι και αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως είπε: «Έχουμε μια καλή συνεργασία. Με τον έλληνα ομόλογο μου Τσακαλώτο συμβάλλαμε σε μεγάλο βαθμό ώστε να επιτευχθεί αυτή η λύση, η οποία δεν είναι εύκολη ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη και ούτε για το ΔΝΤ».

Στην ερώτηση της Deutsche Welle, εάν θα συμβούλευε γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Ναι, βέβαια. Φυσικά θα πρέπει ο κάθε επενδυτής να κρίνει για τον εαυτό του, εάν οι συνθήκες του το επιτρέπουν να δραστηριοποιηθεί σε μια χώρα. Όμως η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές ευκαιρίες».

 

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο Brexit, ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε ότι θα προκαλέσει «τεράστια ζημιά» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης δήλωσε ότι η Ιταλία βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ενώ χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία «εκδήλωση δημοκρατίας», παρά το γεγονός ότι τάχθηκε υπέρ περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v