Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη

Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει την πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης. Τεράστιο το κόστος της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις. Δεν γίνονται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Οι συστάσεις προς τα γαλάζια στελέχη.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Επανέλαβε το άμεσο αίτημά του για εκλογές, ξόρκισε τη λογική του «ώριμου φρούτου» και τόνισε την ανάγκη επικοινωνίας της εναλλακτικής πρότασης του κόμματός του προς την κοινωνία.

Παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, όχι όμως του Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για «νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν με το τρίτο και το τέταρτο μνημόνιο, καθώς ακυρώνεται το ψεύτικο δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο με το οποίο ήρθε στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση».

Κατήγγειλε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «εξαπάτησε τους πολίτες», τον χαρακτήρισε "τυχοδιώκτη" και τον κατηγόρησε πως «εντάσσεται από την κοινωνία στο πάνθεον των αποτυχημένων λαϊκιστών που γύρισαν τη χώρα προς τα πίσω».

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup, είπε ότι «επιβεβαιώνουν τις συνέπειες της καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης και την αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα, δεν πήρε όμως τίποτα, πέρασε κάτω από τον πήχη που ο ίδιος είχε θέσει. Αποφάσεις, όπως ο κόφτης και η εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας αποτελούν το πρόσθετο τίμημα που θα πληρώσουν οι Έλληνες. Μετά από 17 μήνες η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί πια και αγανακτεί».

Όπως είπε, «η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμα, υπάρχουν μια σειρά από εκκρεμότητες που δεν γνωρίζουμε πλήρως. Η δόση που συμφωνήθηκε υπολείπεται σημαντικά του ποσού που είχε συμφωνηθεί να λάβει η Ελλάδα. Η περιβόητη ρύθμιση για το χρέος παραμένει ασαφής και παραπέμπεται για το μέλλον, ενώ τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια υλοποιούνται από σήμερα. Αυτή η συμφωνία θα επιβαρύνει την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, θα επιφέρει νέα μέτρα, το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας».

Πολλοί, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «σε αυτή τη συγκυρία μας λένε αφήστε τους να καταστραφούν και να έρθετε πανίσχυροι, θιασώτες της θεωρίας του ώριμου φρούτου. Όμως το φρούτο έχει ήδη σαπίσει και η σήψη του δε πρέπει να παρασύρει προς τα κάτω τη χώρα. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει την πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι πριν από 37 χρόνια σαν σήμερα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδος στης ευρωπαϊκές οικονομικές κοινότητες, παραλληλίζοντας εκείνη τη στιγμή με τη σημερινή: «Το μεγάλο όραμα της ενσωμάτωσης της Ελλάδος στο σκληρό πυρήνα Ευρώπης είχε γίνει πράξη. Αυτό κινδύνευσε να χαθεί πριν από ένα χρόνο και οι πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμα».

«Ακόμα και τους πρώην συντρόφους του»

Επικαλέστηκε μάλιστα ακόμα και τις «μεγάλες προσωπικότητες της αριστεράς», ονοματίζοντας τους Μανώλη Γλέζο, Μίκη Θεοδωράκη και Αλέκο Αλαβάνο, οι οποίοι, όπως είπε, «αισθάνονται την ανάγκη να διαχωρίσουν θέση τους από τον κ. Τσίπρα. Τους κορόιδεψε όλους, ακόμα και τους πρώην συντρόφους του».

Ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε στα 21 δισ. ευρώ τη συνολική απώλεια πλούτου για το 2015 και το 2016, κάτι που μεταφράζεται σε 5.000 κόστος για την κάθε οικογένεια.

Παράλληλα, όπως είπε, «δεν μπορώ να μην σημειώσω μια σειρά από απανωτές δηλώσεις, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, της κυβερνητικής εκπροσώπου και του Προέδρου της Βουλής για «άδικα, εγκληματικά και αντισυνταγματικά μέτρα». Αυτοί οι άνθρωποι τολμούν να παραμένουν στις θέσεις τους. Τα κυβερνητικά στελέχη σκοτώνουν τελικά τη σημασία των λέξεων και την αξία των νοημάτων. Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να υπογράφει μνημόνια και κάθε μέρα με τις πολιτικές της βουλιάζει τη χώρα βαθύτερα στο τέλμα».

Από την άλλη, η κοινωνία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «είναι αντίθετη στα επώδυνα και αναποτελεσματικά μέτρα που ψήφισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι απελπιστικά απομονωμένος. Η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα, τους το λέγαμε από την αρχή. Είτε αυταπατόμενος είτε όχι ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τους πολίτες. Κάποιοι νόμιζαν ότι προσχώρησε στο χώρο των μεταρρυθμίσεων. Δεν ξέρω πόσες στροφές θα κάνει ακόμα, το σίγουρο όμως είναι ότι αυτά που κάνει δεν είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την οικονομία. Αναρωτιέμαι αν είναι μεταρρύθμιση να παίρνεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες το 70% του εισοδήματός του, από τους συνταξιούχους το ΕΚΑΣ χωρίς να το αντικαθιστούν με κάτι άλλο, αλλά και η συνολική και οριζόντια αύξηση φόρων».

Ο πρωθυπουργός, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι αναξιόπιστος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Οι εταίροι μας γίνονται πιο απαιτητικοί, με εξευτελιστικό τρόπο όπως τον κόφτη και το ταμείο. Αν θέλουμε η χώρα να βαδίσει επιτέλους το δρόμο της ανάπτυξης, πρέπει η κυβέρνηση να φύγει από την εξουσία το συντομότερον».

«Η ανάπτυξη θα αφορά όλους»

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, κάθε μέρα -τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αυξάνεται το ποσοστό όσων ζητούν εκλογές, και όποτε κι αν γίνουν η ΝΔ θα τις κερδίσει. Εννέα μήνες μετά την τελευταία μας εκλογική ήττα, η παράσταση νίκης ξεπερνά το 60%, η απόστασή μας αγγίζει διψήφια ποσοστά. Προσοχή όμως, αυτή η μεταστροφή της κοινωνίας αυξάνει απαιτήσεις πολιτών, να αξιοποιήσουμε το χρόνο για να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος, δεν μας αρκεί να παραμείνουμε σιωπηλοί παρατηρητές της φθοράς της κυβέρνησης». Δεν πρέπει να είμαστε ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των μνημονιακών κυβερνήσεων».

Με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε, «δεν έχουμε διαφορές σε ζητήματα αστικής ευγένειας, αλλά ότι πιστεύουμε στις ιδέες μας, οι μεταρρυθμίσεις είναι στον πυρήνα της ιδεολογίας μας, όλος ο προγραμματικός μας λόγος απορρέει από τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, σε αυτές απορρέει και η συμφωνία αλήθειας. Επιδιώκουμε να αντιληφθούν όλοι ότι το συμφέρον τους είναι κοινό, επιδιώκουμε να κατανοήσουν ότι η ανάπτυξη θα αφορά όλους, σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο εμείς να απευθύνουμε λόγο εθνικής ομοψυχίας που θα στηριχθεί σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και δίκαιη κατανομή των βαρών στους πολίτες».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την «πλατιά κοινωνική συμφωνία αλήθειας που προτείνει η ΝΔ και θα στηρίζεται στην ελπίδα της αλήθειας», ενώ επανέλαβε τα «5 Α» που «αποτελούν τους αξιακούς μας πυλώνες: ανάπτυξη, αξιοκρατία, αλληλεγγύη, αριστεία, αξιοπιστία». Έθεσε εκ νέου το πλάνο της ΝΔ για ρυθμούς ανάπτυξης 4% τα επόμενα πέντε χρόνια και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 2%.

Ανοιχτό κόμμα

Για τα εσωκομματικά, είπε ότι «το συνέδριό μας αποτέλεσε μία τομή, ενότητας και ανανέωσης, η ΝΔ κάθε μέρα που περνά μετατρέπεται σε ανοιχτό κόμμα. Βάζουμε σε τάξη τα οικονομικά του κόμματος, υπό την καθοδήγηση του Κωστή Χατζηδάκη διαμορφώνουμε συστηματικά το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, ψηφίσαμε το νέο μας καταστατικό. Με την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής, ολοκληρώνεται η στελέχωση των οργάνων μας. Το κόμμα βρίσκεται σε οργανωτική υπερκινητικότητα. Αργά και σταθερά η ΝΔ αποκαθιστά τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους επόμενους μήνες για να εντείνουμε προσπάθεια προσέγγισης των πολιτών με ανοιχτό πνεύμα, χωρίς ρεβανσισμούς και προκαταλήψεις. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να βρίσκονται κοντά σε απλούς πολίτες. Θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο να εξειδικεύσουμε τη συμφωνία, να κάνουμε πράξη την έντονη επιθυμία της πλειοψηφία να βάλουμε τέλος σε αυτή την κρίση, να οδηγήσουμε στην έξοδο από τα μνημόνια και να κάνουμε τους Έλληνες να ξαναπιστέψουν στις δυνάμεις τους».

Η νέα εκτελεστική επιτροπή

Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε τα μέλη που μετά από εκλογές θα απαρτίζουν τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος.

Κοινοβουλευτικά μέλη

Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης του Ιωάννη, βουλευτής Β΄ Αθηνών
Βλάχος Γεώργιος του Θεοδώρου, βουλευτής Αττικής
Τραγάκης Ιωάννης του Παναγιώτη, βουλευτής Β' Πειραιώς
Σπυράκη Μαρία του Λεωνίδα, ευρωβουλευτής

Μη κοινοβουλευτικά μέλη

Ιωαννίδης Αθανάσιος του Θωμά
Λυγούρα Δήμητρα του Γεωργίου
Παπαγγελόπουλος Δημήτριος του Σωτηρίου
Σταμούλης Στέφανος του Παναγιώτη

Γεροβασίλη: Η παραμονή Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση θα είναι μακρά

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό να υποδύεται ο κ. Μητσοτάκης τον πολιτικό που εμφανίστηκε μόλις εχθές πάνω στην γη, με μοναδικό του σκοπό να υπερασπιστεί τους αδύναμους και το δημόσιο συμφέρον», υπογράμμισε η Ο. Γεροβασίλη.

«Και αποτελεί έκφραση αισθήματος ήττας η οργή που εκδηλώνει για το γεγονός ότι η αξιολόγηση έκλεισε, και μια περίοδος πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης έχει ήδη ξεκινήσει.

Του ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο, γιατί η παραμονή του στην αντιπολίτευση θα είναι μακρά», τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε σήμερα: «οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση». Οι πολίτες θα του χαρίσουν ακόμα πολλά χρόνια εκεί», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρότι τα αποτελέσματα του Eurogroup τον διέψευσαν παταγωδώς,  συνεχίζει ακάθεκτος το ρεσιτάλ καταστροφολογίας. Έχοντας ξεμείνει από επιχειρήματα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσιάζεται ξανά ως ο μέγας μεταρρυθμιστής, βαφτίζοντας βέβαια μεταρρυθμίσεις τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις χάρες στη διαπλοκή και στους ημετέρους.

Για να λύσει το αδιέξοδο του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης αυτή την εβδομάδα ζητά πάλι εκλογές. Απευθύνεται σε αμνήμονες, όμως κανείς δεν έχει ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες ούτε της κυβέρνησης ΝΔ, ούτε  της υπουργίας του. Κανείς δεν έχει ξεχάσει το σάπιο κατεστημένο που διέλυσε τη χώρα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v