Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank-Aktua: Με δόσεις η ανάθεση διαχείρισης δανείων 10 δισ.

H κοινή εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση δανείων λιανικής με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών. H ανάθεση θα είναι σταδιακή και θα αφορά δάνεια της τάξεως των 10 δισ. ευρώ. Έτοιμος ο σχετικός φάκελος αδειοδότησης.

Alpha Bank-Aktua: Με δόσεις η ανάθεση διαχείρισης δανείων 10 δισ.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αδειοδότηση της Aktua Hellas, εταιρείας που συνέστησαν η Alpha Bank και ο ισπανικός όμιλος Aktua Soluciones Financieras, μέλος του ομίλου Centerbridge, προκειμένου να διαχειρισθεί μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της εγχώριας τράπεζας.

Ο σχετικός φάκελος αδειοδότησης είναι έτοιμος και εφόσον περάσουν οι τελευταίες τροποποιήσεις στο νόμο Σταθάκη που ζητούν οι Θεσμοί η εταιρεία αναμένεται να αδειοδοτηθεί εντός του επόμενου μήνα. Όπως είναι γνωστό η εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση δανείων λιανικής (στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις) με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Το ύψος των δανείων των παραπάνω κατηγοριών που θα δοθούν προς διαχείριση είναι ακόμη υπό συζήτηση και δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η συζήτηση αφορά στη σταδιακή ανάθεση δανείων ονομαστικής αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ, σε συνάρτηση και με τις επιδόσεις της Aktua Hellas.

Η Aktua Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών ιδρύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο με την Alpha να συμμετέχει με 45% στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, όπως προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία. Το υπόλοιπο 55% κατέχει η Aktua Soluciones Financieras, μέλος του ομίλου Centerbridge.

Η ισπανική εταιρεία αποτελεί εξειδικευμένο πάροχο υπηρεσιών δανείων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση ακίνητα. Η Alpha θα συνεχίσει να διαχειρίζεται εσωτερικά μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής τραπεζικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v