Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το φορολογικό τσουνάμι έπνιξε την… είσπραξη

Κατακόρυφη είναι η πτώση στην εισπραξιμότητα φόρων εξαιτίας της ύφεσης και της φορο-επιδρομής. Από το 70% περίπου το 2010 έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 45% δημιουργώντας βουνό χρεών και κίνδυνο… νέων φόρων. Τι προβλέπει το ΔΝΤ.

Το φορολογικό τσουνάμι έπνιξε την… είσπραξη

Η ύφεση και το μπαράζ φορολογικών… επιθέσεων τα χρόνια των μνημονίων έχουν οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές φαινόμενο: ούτε τα μισά από τα έσοδα που προβλέπονται από τους φόρους που επιβάλλονται δεν φτάνουν πια στα κρατικά ταμεία. Ταυτόχρονα (και ως επακόλουθο) τα ληξιπρόθεσμα χρέη αντιστοιχούν πλέον σε περίπου 50% του ΑΕΠ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κρίση ξεκίνησε με το ποσοστό εισπραξιμότητας να βρίσκεται πάνω από το 70% αλλά μετά να κάνει, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα «ελεύθερη πτώση»: το 2012 υποχώρησε στη ζώνη του 60%, το 2014 έπεσε κάτω του 50% και πλέον κινείται στο 45%...

Αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα του ΔΝΤ στην έκθεση ανάλυσης χρέους που παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδας για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, κόντρα στις αισιόδοξες προβλέψεις της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι τα έσοδα θα συνεχίσουν να μειώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ καθώς:

* Η ανάκαμψη αναμένεται να στηριχθεί σε επενδύσεις και εξαγωγές που δεν συνδέονται με υψηλή φορολόγηση.

* Σχεδόν οι μισές από τις εισφορές κοινωνικής αλληλεγγύης (π.χ. αυτοαπασχολούμενοι) δεν συνδέονται με το εισόδημα (σ.σ. αυτό αλλάζει με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο) και οι φόροι περιουσίας δεν σχετίζονται με τις τιμές αγοράς.

* Σταδιακά θα υποχωρήσουν τα έκτακτα έσοδα από τη στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών (σ.σ. αναφέρεται στα κέρδη της ΤτΕ από την παροχή ELA που μεταφράστηκαν σε πλούσιο μέρισμα στο υπουργείο Οικονομικών).

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το φορολογικό σύστημα προσφέρει μεγάλο αφορολόγητο που οδηγεί σε εξαίρεση πάνω από το 50% μισθωτών και συνταξιούχων, έναντι 9% μέσου όρου στην ευρωζώνη.

Όχι τυχαία το Ταμείο πίεσε για αφορολόγητο όριο στις 6.000 ευρώ, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η επιλογή αυτή στέλνει όλο το λογαριασμό στα μεγάλα εισοδήματα με το ανώτατο δεκατημόριο να καλείται να συνεισφέρει το 60% του συνόλου!

Το σχήμα είναι μη βιώσιμο κατά το Ταμείο και οδηγεί σε μείωση του συντελεστή εισπραξιμότητας παρά τις προσπάθειες να βελτιωθεί η φορολογική διοίκηση.

Τα χρέη είναι κάτι παραπάνω από βουνό καθώς όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα ξεπερνούν το 50% του ΑΕΠ, μακράν το χειρότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v