Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων διεκδικεί η Alvarez & Marsal

Η εταιρεία στοχεύει στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε real estate και ενέργεια. Πολύ χαμηλές τιμές προσφέρουν τα ξένα funds στις τράπεζες για αγορές κόκκινων δανείων. Ποια χαρτοφυλάκια τραπεζών αναμένεται να πωληθούν έστω και... «κοψοχρονιά».

Αδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων διεκδικεί η Alvarez & Marsal

Δυναμικά στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων αναμένεται να εισέλθει η ξένη εταιρεία Alvarez & Marsal, η οποία ενισχύει την παρουσία της στην ελληνική αγορά και σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr θα διεκδικήσει άδεια διαχείρισης NPLs.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Alvarez & Marsal, η οποία έως σήμερα παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα, στην ελληνική αγορά καταδεικνύει το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών για τη διαχείριση του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων, αρχής γενομένης από τα μεγάλα επιχειρηματικά.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξασφάλιση της σχετικής άδειας εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες που απομένουν όσον αφορά στη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου για την αγορά διαχείρισης/μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η «αιχμή»

Οι κλάδοι «αιχμής» στους οποίους αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η Alvarez & Marsal είναι ο τομέας του real estate και η ενέργεια, αναλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση δανείων είτε για μεμονωμένες περιπτώσεις μεγάλων εταιρειών, είτε για ολόκληρα χαρτοφυλάκια. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στην πρόσληψη δύο έμπειρων στελεχών, τα οποία προέρχονται από τον κλάδο του real estate και από τη βιομηχανία/ενέργεια. Στόχος της Alvarez & Marsal είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να προσφέρει συνδυαστικές υπηρεσίες στην αναδιάρθρωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων αξιοποιώντας το βασικό πλεονέκτημα της παροχής και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Η διαχείριση δανείων

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι ξένες εταιρείες εστιάζουν προς το παρόν το ενδιαφέρον τους στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων -η καθεμία ανάλογα με την τεχνογνωσία που διαθέτει, άλλες στα μεγάλα επιχειρηματικά και άλλες όπως η ισπανική Aktua στα NPLs της λιανικής τραπεζικής- κι όχι στην εξαγορά χαρτοφυλακίων.

Κι αυτό διότι οι τιμές που δίνουν, στην παρούσα φάση, τα ξένα funds κινούνται σε εξευτελιστικά επίπεδα: 4-5 σεντς του ευρώ για τα μη εξασφαλισμένα κόκκινα δάνεια και 25-30 σεντς για όσα έχουν εξασφαλίσεις. «Δεν πωλούν, ακόμα, οι ελληνικές τράπεζες», τονίζουν στο Euro2day.gr και προσθέτουν: «Οι πωλήσεις εντός του 2016 θα γίνουν από τις ελληνικές τράπεζες μόνο από τα χαρτοφυλάκια των θυγατρικών του εξωτερικού, όχι από τα χαρτοφυλάκια της μητρικής στην Ελλάδα».

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν πωλήσεις σε δύο κατηγορίες κόκκινων δανείων: Στα δάνεια των εταιρειών «ζόμπι», δηλαδή όσων δεν διαθέτουν εδώ και χρόνια λειτουργική δραστηριότητα, και στα μικρά καταναλωτικά δάνεια, χρέη από κάρτες και υπεραναλήψεις. Μάλιστα, για τα τελευταία (σ.σ. καταναλωτικής πίστης) οι τράπεζες έχουν σχηματίσει προβλέψεις στο 100% και η πώληση σε χαμηλή τιμή στοχεύει στην «απομάκρυνσή τους από τους ισολογισμούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v