Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει η κυβέρνηση στη μη επιστροφή του ΕΚΑΣ

Αναζητείται λύση για να αποφευχθεί η επιστροφή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ από όσους έχασαν το δικαίωμα είσπραξης. Ποιες αλλαγές δεν συζητά η κυβέρνηση. Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Επιμένει η κυβέρνηση στη μη επιστροφή του ΕΚΑΣ

Χωρίς ουσιαστική συμφωνία στο θέμα των «διορθώσεων» έκλεισε το κεφάλαιο του ασφαλιστικού στην τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο η ελληνική πλευρά επιμένει στην απόφαση που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μην επιστραφούν τα αναδρομικά από τους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που θα χάσουν φέτος το επίδομα λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων.

Παράλληλα, ενημέρωσαν τους επικεφαλής των δανειστών ότι δεν θα προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές πέραν από αυτές που ψηφίστηκαν με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή.

Συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το υπουργείο Εργασίας δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή του ασφαλιστικού των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 2.000 κατοίκους, ενώ θα παραμείνουν ως έχουν και οι εκπτώσεις για τους επιστήμονες του ΕΤΑΑ.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της Real σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές ζήτησαν να απαλειφθεί από το νομοσχέδιο η πρόβλεψη για κάλυψη μέσω του ασφαλιστικού συστήματος του εργατικού ατυχήματος, και την κάλυψη του κινδύνου από την ιδιωτική ασφάλιση, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο αποκλείστηκε από την ελληνική κυβέρνηση εξ’ αρχής.

Προβλήματα υπάρχουν και με τα δάνεια που τελούν υπό εγγύηση του Δημοσίου. Πρόοδος υπήρξε, αλλά το θέμα παραμένει ανοικτό και θα επιχειρηθεί να καλυφθεί σε νέες τηλεδιασκέψεις σήμερα και αύριο, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι οι λεγόμενες «ουρές» της αξιολόγησης να έχουν νομοθετηθεί το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη-Παρασκευή.

Το ιδανικό σενάριο ψήφισης όλων των εκκρεμοτήτων πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ το διήμερο 1-2 Ιουνίου ξεθωριάζει, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη αναβολή των αποφάσεων για επαναφορά του waiver στο βαθμό που οι δανειστές πιστοποιήσουν στο μεταξύ συμφωνία, ακόμα κι αν δεν έχει ψηφιστεί. Αλλιώς, υπάρχει και το επόμενο Δ.Σ σε δεκαπέντε ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v