Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελευταίο «σπριντ» για τις εκκρεμότητες

Νέοι πονοκέφαλοι στον δρόμο για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Aσφαλιστικό και κόκκινα δάνεια με εγγύηση δημοσίου οι μεγάλες εκκρεμότητες για να δρομολογηθεί η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ. Νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα, με το βλέμμα στον... Ντράγκι.

Τελευταίο «σπριντ» για τις εκκρεμότητες

Τελικά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αν μπορεί να θεωρηθεί λεπτομέρεια η «νάρκη» των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του δημοσίου, ή οι ουσιώδεις αλλαγές στο ασφαλιστικό τις οποίες απαιτούν οι δανειστές, κάνοντας την κυβέρνηση να εγείρει νέες κόκκινες γραμμές.

Τα δύο αυτά θέματα παραμένουν ακόμα ανοιχτά και οι διαφορές θα επιχειρηθεί να καλυφθούν σε νέες τηλεδιασκέψεις σήμερα και αύριο, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι οι λεγόμενες «ουρές» της αξιολόγησης να έχουν νομοθετηθεί το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη-Παρασκευή.

Το ιδανικό σενάριο ψήφισης όλων των εκκρεμοτήτων πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ το διήμερο 1-2 Ιουνίου ξεθωριάζει, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ' ανάγκη αναβολή των αποφάσεων για επαναφορά του waiver, στον βαθμό που οι δανειστές πιστοποιήσουν στο μεταξύ συμφωνία, ακόμα κι αν δεν έχει ψηφιστεί. Αλλιώς, υπάρχει και το επόμενο Δ.Σ. σε δεκαπέντε ημέρες.

Χθες στο υπουργείο Οικονομικών έγινε μια ακόμα τηλεδιάσκεψη. Αυτή τη φορά σε υψηλό επίπεδο, με τη συμμετοχή των επικεφαλής του κουαρτέτου από τη μια και των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου από την άλλη.

Στην αιχμή της συζήτησης βρέθηκε το ασφαλιστικό. Οι «διορθώσεις» που απαίτησαν οι δανειστές εκτείνονται από τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ και τις εκπτώσεις επί των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό για τους επιστήμονες, έως και την κατάργηση της πρόβλεψης κάλυψης των εργατικών ατυχημάτων από το νέο ασφαλιστικό.

Και στα τρία μέτωπα η κυβέρνηση απαντά «όχι». Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο να ζητηθούν αναδρομικά από χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους από τις αρχές του έτους τα ποσά του ΕΚΑΣ που «χάνουν» εξαιτίας της εφαρμογής νέων εισοδηματικών κριτηρίων, όπως άλλωστε και στο θέμα των εκπτώσεων αλλά και της κάλυψης των εργατικών ατυχημάτων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες μετά την τηλεδιάσκεψη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διεμήνυσε ότι δεν θα προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές πέρα από αυτές που ψηφίστηκαν με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και τις τροπολογίες που προστέθηκαν την ημέρα της ψήφισής του.

Συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το υπουργείο Εργασίας δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή του ασφαλιστικού των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους, ενώ θα παραμείνουν ως έχουν και οι εκπτώσεις για τους επιστήμονες του ΕΤΑΑ.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της Real, σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές ζήτησαν να απαλειφθεί από το νομοσχέδιο η πρόβλεψη για κάλυψη μέσω του ασφαλιστικού συστήματος του εργατικού ατυχήματος και η κάλυψη του κινδύνου από την ιδιωτική ασφάλιση, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο αποκλείστηκε από την ελληνική κυβέρνηση εξ αρχής.

Τα κόκκινα δάνεια

Μεγάλες αποστάσεις καλύπτουν κυβέρνηση και δανειστές και στο θέμα των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του δημοσίου, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, σε νεότερη τηλεδιάσκεψη, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν είναι δυνατή η άμεση πώληση των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του δημοσίου, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ανέκυπτε άμεσο δημοσιονομικό κόστος έως και 1,5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δηλώσεις του στον AΝΤ1 την Παρασκευή, επιβεβαίωσε πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ανέκυπτε η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων. Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο ούτε σε όρους πολιτικής, αλλά ούτε και σε όρους οικονομίας είναι εφικτό.

Στο μέτωπο αυτό, φαίνεται πως οι δανειστές αντιλαμβάνονται τις πολιτικές και δημοσιονομικές δυσκολίες. Δεν είναι σαφές όμως ακόμα ποια εναλλακτική θα μπορούσε να καλύψει όλες τις απαιτήσεις. Και το θέμα να διευθετηθεί (σήμερα κόκκινα δάνεια με εγγύηση δημοσίου απλώς έχουν «κλειδωθεί στο ντουλάπι» όπως αναγνωρίζει στέλεχος με γνώση της κατάστασης και οι δόσεις αποπληρωμής τους απλώς μετατίθενται στο μέλλον) και η κυβέρνηση να μην... μπλοκάρει.

Σε κάθε περίπτωση, για να εκταμιευθεί το πρώτο σκέλος της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ οι εκκρεμότητες θα πρέπει να λήξουν σύντομα. Ο Ιούλιος πλέον δεν απέχει πολύ, όταν και απαιτούνται 2,8 δισ. ευρώ για την πληρωμή ομολόγων της ΕΚΤ και από την ώρα που θα ψηφιστούν οι τελευταίες πινελιές της αξιολόγησης έως την εκταμίευση της δόσης χρειάζεται (έκθεση από τους δανειστές, απόφαση ESM, εθνικά κοινοβούλια) τουλάχιστον ένα εικοσαήμερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v