Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στη Μέρκελ

Τι θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ στο σημερινό τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Το πρωθυπουργικό προφίλ και το νέο πολιτικό αφήγημα. Η επιχείρηση αποδόμησης του «ηθικού πλεονεκτήματος» της συγκυβέρνησης.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στη Μέρκελ

Το νέο πολιτικό αφήγημα της ΝΔ και του ιδίου προσωπικά θέλει να μεταφέρει σήμερα στους Ευρωπαίους εταίρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφορμή, η εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Λουξεμβούργο για τα σαράντα έτη ζωής του, με τον πρόεδρο της ΝΔ, μέσα από τις επαφές που θα έχει με τους εκπροσώπους της κεντροδεξιάς της Γηραιάς Ηπείρου, να ψάχνει τις προϋποθέσεις συνεργασίας των δύο πλευρών, εφόσον το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το επόμενο διάστημα.

Έμφαση η Συγγρού δίνει στο τετ α τετ που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το οποίο θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ενίσχυση του προφίλ του προέδρου της ΝΔ και θα είναι η απαρχή μιας σειράς άλλων σημαντικών διεθνών ραντεβού που θα πραγματοποιήσει ο ίδιος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάλογα και με τη διάρκεια της συνάντησης, θα επιδιώξει να εξηγήσει στην καγκελάριο την ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου που εφαρμόζεται την τελευταία εξαετία στη χώρα μας, τη λάθος κατεύθυνση του μείγματος των μέτρων που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και την αντιπρόταση της ΝΔ όπως την παρουσίασε πριν από μία εβδομάδα στη Βουλή.

Το επιτελείο του αισιοδοξεί ότι το τετ α τετ θα έχει ουσιαστικά οφέλη για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος -όπως λένε- θα έχει στη φαρέτρα του δύο «όπλα»: αφενός το γεγονός ότι στην κορυφή της ατζέντας του έχει τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις και αφετέρου, το ότι η παράταξή του είναι η μόνη που μπορεί να τις υλοποιήσει ως συνεπής στις δεσμεύσεις της.

«Συμφωνία αλήθειας»

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μεταδώσει στο εξωτερικό το μήνυμα που έχει ήδη εκπέμψει και εντός των συνόρων, ότι «χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, που θα βασίζεται σε χαμηλότερα ετήσια πλεονάσματα ύψους 2% (καθώς το 3,5% είναι ανέφικτο) και ταυτόχρονα ετήσια ανάπτυξη 4% για την επόμενη πενταετία.

«Ό,τι λέγεται εντός της χώρας, λέγεται και στο εξωτερικό από τον πρόεδρο της ΝΔ», επανέλαβε την περασμένη Τετάρτη ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις σημερινές επαφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα συναντήσει για δεύτερη φορά την Άνγκελα Μέρκελ υπό τη νέα ιδιότητά του.

Η πρώτη ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει στη συνομιλήτριά του ότι δεν δέχεται να υπάρχουν στην Ελλάδα δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, στα εύκολα η κυβέρνηση να προχωρά μόνη της και στα δύσκολα να βασίζεται στα άλλα κόμματα. Κάτι που μπορεί να επαναλάβει και σήμερα, εξηγώντας παράλληλα τη στάση της ΝΔ στη Βουλή και την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Δόλια νομοθέτηση»

Την ίδια ώρα, η ΝΔ επιχειρεί να αποδομήσει το τελευταίο -όπως θεωρεί- πλεονέκτημα της κυβέρνησης, αυτό της ηθικής, με πιο πρόσφατη αφορμή, το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» για τη δυνατότητα που παρέχεται μέσω του πολυνομοσχεδίου στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει offshore εταιρείες. Με ένα μπαράζ ανακοινώσεων τις τελευταίες ώρες, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις για το θέμα και εκτιμά ότι «η ένοχη σιωπή του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης καλύπτει συγκεκριμένους υπουργούς και βουλευτές ή και τη χαμένη ηθική της Αριστεράς».

Κάνει λόγο για «δόλια νομοθέτηση» της συγκυβέρνησης, με την οποία «κατέρρευσε με πάταγο ο μύθος του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος». Θέτει δε μια σειρά ερωτημάτων, στα οποία θα επιμείνει και το επόμενο διάστημα, στοχεύοντας να αναδείξει ενώπιον των πολιτών -σύμφωνα με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη- «το ποιόν και την ανακολουθία του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v