Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «καυτή ατζέντα» των εργασιακών

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων στο Άμστερνταμ. Γιατί ενώ το υπουργείο Εργασίας προτάσσει τις ομαδικές απολύσεις, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου. Τι ζητούν οι θεσμοί.

Η «καυτή ατζέντα» των εργασιακών

Τις βέλτιστες ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς πρακτικές σε μια σειρά από «δύσκολα» θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις, οι συλλογικές συμβάσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, αναζητούν από σήμερα, στην Ολλανδία, τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, που έχει συσταθεί βάσει των προβλέψεων του 3ου Μνημονίου.

Στην επιτροπή δεν συμμετέχει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, όμως θεωρείται δεδομένο ότι η προσοχή του θα είναι στραμμένη στο Άμστερνταμ, όπως άλλωστε και στη Γαλλία που φλέγεται από τις κινητοποιήσεις ενάντια στις αλλαγές που προωθεί στα εργασιακά η γαλλική κυβέρνηση. Και αυτό όχι μόνο γιατί φοβάται πως το φθινόπωρο ενδέχεται να γίνει και στην Ελλάδα... της Γαλλίας, αλλά και γιατί γνωρίζει ότι η μνημονιακή υποχρέωση νομοθέτησης των αλλαγών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, θα συμπέσει με την καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ της πρώτης, τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ρίξει αιτήματα για σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά, με έμφαση όχι μόνο στο θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά κυρίως στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την κήρυξη απεργιών, τη χρηματοδότηση των συνδικάτων και τον περιορισμό της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης. Είναι θέματα που αναμένεται να αποτελέσουν σοβαρά σημεία τριβής με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν και ενδοκυβερνητικές τριβές καθώς και μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.

Οι αλλαγές στον θεσμό των ομαδικών απολύσεων μάλιστα δεν θεωρούνται από τους ειδικούς αλλά και πρώην στελέχη του υπουργείου Εργασίας που συμμετείχαν στο παρελθόν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τόσο κρίσιμες, όσο οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Και τονίζουν ότι η διαδικασία αναμένεται να δυσκολέψει περισσότερο, καθώς τα συγκεκριμένα ζητήματα καλείται να τα διαπραγματευτεί μια κυβέρνηση όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σήμερα, στη δεύτερη κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναμένεται να καθοριστεί η ατζέντα των συζητήσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν οι βέλτιστες πρακτικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε στη συνέχεια να προωθηθούν οι αλλαγές και στην Ελλάδα. Στόχος είναι οι αλλαγές να νομοθετηθούν τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει κατ' επανάληψη αναφερθεί κυρίως στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, χαρακτηρίζοντας "ιδεοληπτική" τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρότι στο τραπέζι έχουν πέσει θέματα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2014, για την ολοκλήρωση της τότε 5ης αξιολόγησης, όπως είναι οι συλλογικές συμβάσεις, το μέλλον του κατώτατου μισθού και ο τρόπος καθορισμού του, η τύχη των κλαδικών διαπραγματεύσεων και η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, το μέλλον του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και βέβαια το μέλλον των συνδικάτων στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v