Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση offshore: Στην επίθεση η κυβέρνηση, σε άμυνα το υπ. Δικαιοσύνης

«Ετοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση» εμφανίζεται η Γ.Γ. Καταπολέμησης Διαφθοράς. «Φωνάζει ο κλέφτης», απαντούν κυβερνητικές πηγές στην αντιπολίτευση, παραπέμποντας (και) στον Παπασταύρου. Αναπάντητο το ηθικο-πολιτικό ερώτημα για τη διατήρηση «offshore» από πολιτικά πρόσωπα.

Υπόθεση offshore: Στην επίθεση η κυβέρνηση, σε άμυνα το υπ. Δικαιοσύνης

Παρά την άκρως επιθετική απάντηση που έδωσαν κυβερνητικές πηγές στην αντιπολίτευση για το θέμα των offshore, η κίνηση του αρμόδιου υπουργείου Δικαιοσύνης να δηλώσει πρόθυμο σε διάλογο για αλλαγή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης δείχνει ότι το θέμα έχει «γκρίζα σημεία».

Το πρώτο, κατά την κυβέρνηση, αφορά στην μνημονιακή υποχρέωση για την εν λόγω διάταξη, τονίζοντας πως παρά το γεγονός ότι η «ευρωπαϊκή αντιπολίτευση» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) υπερψήφισε το Μνημόνιο τον περασμένο Αύγουστο, αντιδρά τώρα επειδή η ρύθμιση για τις off shore αναδείχτηκε από τον κυριακάτικο τύπο (Πρώτο Θέμα). 

Προς επίρρωση, επικαλούνται σημερινή δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος μετέχει στο προεδρείο της Βουλής εκ μέρους της ΝΔ, ότι συζήτηση για την διάταξη αυτή έγινε στην επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής και ότι ο ίδιος μετείχε σε αυτή. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να γνώριζε το θέμα ο κος Κακλαμάνης και να «ξέφυγε» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ πάντως προτίθεται να καταθέσει εντός της ημέρας επερώτηση για το ζήτημα.

Αναλυτικά:

Η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση που «πέρασε» την προηγούμενη Κυριακή μέσα από το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα ορίζει ότι: πλέον τα πολιτικά πρόσωπα (υπουργοί, βουλευτές) θα μπορούν να διατηρούν offshore (εξωχώριες) εταιρίες που έχουν έδρα σε κράτη συνεργάσιμα φορολογικά με την Ελλάδα -και να πληρώνoυν λιγότερους φόρους, κατ' επέκταση.

Για τις μη συνεργαζόμενες χώρες ισχύει η απαγόρευση.

Δεν το κατάλαβε η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης «δεν κατάλαβαν» ότι υπήρχε αυτή η διάταξη στο πολυνομοσχέδιο, οπότε η επίθεσή τους στην κυβέρνηση καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα -μέχρι χθες, δηλαδή, που αναδείχθηκε το θέμα από κυριακάτικη εφημερίδα (Πρώτο Θέμα).

Κυβερνητικά στελέχη απέκρουσαν το υπονοούμενο ότι πίσω από την εν λόγω διάταξη κρύβονται νυν υπουργοί ή βουλευτές που διαθέτουν offshore εταιρίες. Επικαλούνται, άλλωστε, το γεγονός ότι η νομοθετική ρύθμιση δεν έχει αναδρομική ισχύ και επομένως, εάν κάποιο πολιτικό πρόσωπο αποδειχθεί ότι διατηρούσε εξωχώρια εταιρία, έστω και σε συνεργαζόμενες φορολογικά χώρες, πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θα υποστεί τις κυρώσεις.

«Το ορίζει η GRECO»

Για την ουσία της ρύθμισης, παραπέμπουν στην υποχρέωση της χώρας να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει: «Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, είναι υποχρεωμένη να εναρμονίζει τη νομοθεσία της σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών στους οποίους είναι μέλος. Για το συγκεκριμένο ζήτημα η GRECO (Ομάδα Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που λειτουργεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης), στον 4ο κύκλο αξιολόγησης της χώρας μας, ζήτησε να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο για τις εξωχώριες εταιρείες, καθώς προκύπτουν σημαντικές αντιφάσεις που καθιστούν το πλαίσιο ασαφές, επισφαλές και αντιπαραγωγικό. Να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υπερψηφίσει πολλάκις διατάξεις που υποχρεώνουν την Ελλάδα να συμμορφώνεται στις συστάσεις της GRECO (π.χ. αρ. 3 παρ. Γ, υποπαρ. 5.3 Ν. 4336/2015).

Αλλά... «ελάτε να διορθώσουμε τον νόμο»

Στην ίδια ανακοίνωση, ωστόσο, τονίζεται ότι εάν η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να θέσει θέμα για καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρία, τότε «η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, αρκεί να είναι συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο».

Η πρόσκληση αφήνει να εννοηθεί σαφώς ότι η επίμαχη ρύθμιση δεν είναι επαρκώς θωρακισμένη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση (δια του υπουργείου Δικαιοσύνης) δεν θα άφηνε ορθάνοικτο παράθυρο αλλαγής ενός νόμου που μόλις ψηφίστηκε.

Πέρα από την επίκληση της ευρωπαϊκής GRECO, το ερώτημα είναι πώς, ηθικά, νομιμοποιείται ένας υπουργός/βουλευτής να διατηρεί εταιρία σε φορολογικό παράδεισο -δηλαδή να καταβάλλει λιγότερους φόρους από όσους θα αναλογούσαν στην εταιρία ,εάν η έδρα της ήταν στην Ελλάδα.

Επ' αυτού, αναζητείται απάντηση.

«Χαιρετισμούς στη μονταζιέρα»

Η επιθετική απάντηση που έδωσαν χθες κυβερνητικές πηγές για το θέμα έχει ως εξής:

"Είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά τη δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες.

Για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουμε -αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα- στην αναλυτική απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για τα περί φορολογικών παραδείσων ας μιλήσουν καλύτερα με τον κ. Παπασταύρου. Τέλος, για τα περί «εκκωφαντικής σιωπής του Μαξίμου» τούς θυμίζουμε ότι χρωστούν ακόμα απαντήσεις για τα τιμολόγια και τα παρεάκια με τους εκβιαστές. Τους χαιρετισμούς μας στη μονταζιέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v