Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Οδικός χάρτης με… ερωτηματικά για το χρέος

Η συμφωνία δίνει ανάσα ρευστότητας στη χώρα, σημειώνει ο οίκος. Υπάρχει οδικός χάρτης για το χρέος αλλά και αβεβαιότητα για τις τελικές λύσεις. Προβληματισμός για την ικανότητα της χώρας να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα.

Moodys: Οδικός χάρτης με… ερωτηματικά για το χρέος

Ανάσα ρευστότητας λαμβάνει η Ελλάδα με την απόφαση του Eurogroup να διαθέσει 10,3 δισ. ευρώ, τονίζει η Moody's σε σχόλιό της. Τα κεφάλαια αυτά, όπως σημειώνει, θα καλύψουν τις ανάγκες ύψους 5 δισ. ευρώ για πληρωμές οφειλών προς την ΕΚΤ (ομόλογα) και το ΔΝΤ (δόσεις δανείων) που πρέπει να εξοφληθούν το καλοκαίρι και παράλληλα θα βοηθήσουν να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμα προς την αγορά, γεγονός που θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία. Γι’ αυτό χαρακτηρίζει την όλη συμφωνία πιστωτικά θετική (credit positive). Όπως αναφέρει δε, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έφτασαν τα 5,6 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, αύξηση 888 εκατ. ευρώ από τα τέλη του 2015.

Η συμφωνία του Eurogroup περιλαμβάνει και οδικό χάρτη για την ελάφρυνση χρέους, γεγονός που δείχνει ένα βαθμό συνεννόησης μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ μετά τις διαφωνίες γύρω από το θέμα. Ωστόσο λίγα μέτρα έχουν ανακοινωθεί και παραμένει ασαφές το πόσο μακριά μπορούν να πάνε οι πιστωτές της χώρας για να κάνουν το χρέος βιώσιμο, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Αν και το θέμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους παραμένει άλυτο, ο οίκος εκτιμά ότι η διάθεση των 10,3 δισ. ευρώ θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας το β’ εξάμηνο του έτους μετά από μια ύφεση 1,3% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση το α' τρίμηνο. Σημειώνει ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης καθυστέρησαν την ανάκαμψη και αύξησαν το ρίσκο για μια κρίση ρευστότητας, τη στιγμή που υπάρχουν φέτος στο διάστημα Μαΐου-Δεκεμβρίου συνολικές πληρωμές 7,5 δισ. ευρώ προς τους πιστωτές.

Η Moody’s αναφέρεται στο ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε μέτρα για να φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με δύο ψηφοφορίες στις 9 και τις 22 Μαΐου και περιγράφει τα μέτρα που ψηφίστηκαν.

Το χρέος

Η δήλωση του Eurogroup προσφέρει έναν πιο καθαρό οδικό διάδρομο για την ελάφρυνση χρέους, υποστηρίζει και σηματοδοτεί την αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ για το θέμα. Μια ένδειξη ως προς αυτό αποτελεί η συμφωνία ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες δεν θα ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Όταν το χρέος της χώρας αρχίσει να υποχωρεί, το όριο για τις ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησης θα ανέβει στο 20% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, τονίζει η Moody’s, η μορφή που θα πάρει αυτή η ελάφρυνση χρέους παραμένει αβέβαιο. Το Eugogroup συμφώνησε να αντιμετωπίσει το θέμα προοδευτικά και ως απαραίτητο για να τηρηθεί το όριο στις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες και υπό την αίρεση της τήρησης του προγράμματος.

Την περίοδο ως τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup θα εστιάσει στη διαχείριση του χρέους. Αν και δεν δόθηκαν λεπτομέρειες, το πρώτο σετ μέτρων θα αφορά στην επέκταση των λήξεων και τη μείωση του ρίσκου από τα κυμαινόμενα επιτόκια της χρηματοδότησης του EFSF που προβλέπονται στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Τα δάνεια αυτά αντιστοιχούν περίπου στο 44% του χρέους (130,9 δισ. ευρώ) και έχουν μέση λήξη 28 ετών.

Περισσότερο «φιλόδοξα» μέτρα θα εξεταστούν μετά τη λήξη του προγράμματος και εξαρτώνται τόσο από την έγκριση της ευρωζώνης, όσο και από τη δυνατότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις συμφωνημένες δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Περιλαμβάνουν την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ή την επαναγορά μέρους από το ακριβότερο χρέος με κεφάλαια που θα περισσέψουν από το πρόγραμμα.

Τα μέτρα αυτά όμως εξαρτώνται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η οποία παραμένει αβέβαιη, δεδομένης της μικρής κυβερνητικής πλειοψηφίας, των «αδύναμων» θεσμών στην Ελλάδα και της εγχώριας κοινωνικής δυσαρέσκειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v