Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης θα συμμετάσχει ο Γιούνκερ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ΗΠΑ και Βρετανία, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους απέναντι στο ενδεχόμενο συμμετοχής του προέδρου της Κομισιόν στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης θα συμμετάσχει ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απάντησε καταφατικά στην πρόσκληση να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ουάσινγκτον, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στους κύκλους των Βρυξελλών, που θεωρούν ότι η παρουσία του στη ρωσική εκδοχή του Παγκόμσιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός θα ενισχύσει την εικόνα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ προσεκλήθη και σχεδιάζει να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στις 16 Ιουνίου», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος.

Πριν από δέκα ημέρες, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν ο πρόεδρος της Κομισιόν θα αποδεχθεί την πρόταση του Κρεμλίνου, ωστόσο ρώσοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν βέβαιοι για την παρουσία του εκεί.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα είναι ο πρώτος επικεφαλής οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα επισκεφθεί τη Ρωσία μετά τον Μάρτιο 2014, οπότε και επιβλήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική σύρραξη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες που επικαλείται το ΑΠΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ όπως οι χώρες της Βαλτικής και κεντροευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους απέναντι στο ενδεχόμενο συμμετοχής του προέδρου της Κομισιόν στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να παρατείνει την ισχύ του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας τον Ιούλιο, αν και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για τις συνέπειές τους στον ευρωπαϊκό γεωργικό και βιομηχανικό τομέα .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v