Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο αυστηρός ο νέος νόμος για πόθεν έσχες, λέει ο ΓΓ διαφθοράς

Πιο αυστηρός και αποτελεσματικός ο νόμος για το πόθεν έσχες, δεν υπάρχει προνομιακή μεταχείριση των βουλευτών, δηλώνει στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Πιο αυστηρός ο νέος νόμος για πόθεν έσχες, λέει ο ΓΓ διαφθοράς
Νομοθετούμε με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, δεν υπάρχει καμία προνομιακή μεταχείριση των βουλευτών για το πόθεν έσχες, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Βασιλειάδης, γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στον απόηχο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που αναφέρεται μεταξύ άλλων στις εξωχώριες εταιρείες.

Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε ότι «υπάρχει πλήρης απαγόρευση στο να έχει κάποιος τα χρήματά του στις χώρες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ, που αναγνωρίζεται από το υπουργείο οικονομικών και ανανεώνεται κάθε χρόνο».

«Δεν γίνεται καμία διάκριση ότι μόνο οι βουλευτές μπορούν να πάνε τα χρήματά τους στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο Γιώργος Βασιλειάδης και ανέφερε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα με τα νησιά Κέυμαν, τα οποία αφαιρέθηκαν φέτος από την μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ, διότι η Βρετανία εγγυήθηκε ότι θα δίνει στοιχεία στις φορολογικές αρχές. «Αν κάποιος είχε εταιρεία στα νησιά Κέυμαν το 2015, 2014, 2013, προφανώς εκείνη την εποχή απαγορευόταν γιατί τα νησιά ήταν στη μαύρη λίστα (του ΟΟΣΑ). Αν κάποιος θέλει να δηλώσει με τη συγκεκριμένη νομοθέτηση μια εταιρεία, που δεν την δήλωνε τα προηγούμενα χρόνια, αυτό σημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια έκανε ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, με ό, τι συνέπειες έχει αυτό. Αλλά αν έρθω και πω ότι εξαιρούνται οι βουλευτές από το να έχουν εταιρείες σε χώρες με προνομιακό καθεστώς, μολονότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο, τι θα γίνει με κάποιον που έχει μια εταιρεία στη Βουλγαρία, που είναι ευρωπαϊκό έδαφος; Όταν αυτός πάει στη δικαιοσύνη, ούτε καν στη δικαιοσύνη δεν θα φτάσει η υπόθεση. Στις ελεγκτικές αρχές θα πάει πρώτα, στην επιτροπή για το πόθεν έσχες και θα καταρρεύσει».

«Το θέμα δεν είναι να νομοθετούμε, να βγάλουμε μια γενική απαγόρευση που στο τέλος θα καταρρέει νομικά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωσης της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων δεν μπορεί να υπάρξει απαγόρευση που να σταθεί νομικά», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, χαρακτηρίζοντας αυστηρότερο και αποτελεσματικότερο το νέο νομικό πλαίσιο. «Το ελληνικό κράτος συνηθίζει διαχρονικά να βγάζει νόμους πομπώδεις, που ευχαριστούνε την ελληνική κοινωνία, αλλά στο τέλος δεν μπορεί επί της ουσίας να λειτουργήσουν», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τονίζοντας ότι το «να νομοθετήσουμε κάτι που ξέρουμε ότι αύριο θα καταρρεύσει είναι λαϊκισμός». Επισήμανε μάλιστα την ευθύνη των κομμάτων για τον έλεγχο των βουλευτών και των πολιτικών σε ηθικό επίπεδο.

«Το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων πάει στην επιτροπή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος. Ο πρόεδρος της επιτροπής και τα στοιχεία όλα είναι στη διάθεση της ομάδας της βουλής που ελέγχει συγκεκριμένες κατηγορίες υπόχρεων πόθεν έσχες και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ο πλήρης και απόλυτος έλεγχος. Άρα ούτε ξέπλυμα γίνεται, ούτε προσπαθούμε να νομιμοποιήσουμε τίποτα», επισήμανε ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι οι αρχές τον τελευταίο χρόνο βάζουν το μαχαίρι στο κόκκαλο. «Μιλάμε για ηλεκτρονικές δηλώσεις, ειδικό εισαγγελέα για το πόθεν έσχες, απαγόρευση καθυστέρησης πάνω από ένα μήνα στην υποβολή δήλωσης με πρόστιμο, απαγόρευση διόρθωσης στοιχείων πέρα από ένα μήνα, υποχρέωση να δηλώσουμε τα κινητά, τις θυρίδες τα τιμαλφή και ειδικά για τους πολιτικούς υποχρέωση να δηλώσουν τα δάνεια και τις υποχρεώσεις τους. Πρώτη φορά οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν βεβαιώσει από τη λίστα Λαγκάρντ πάνω από 300 εκ. ευρώ και τώρα μπαίνουμε στη λίστα Μπόργιανς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v