Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Θα πληρωθούν όλα τα χρέη του Δημοσίου σε 12 μήνες

Η πορεία της οικονομίας μπαίνει σε μια νέα τροχιά, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπαίνει σε ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο. Θα εξαλειφθούν τα χρέη προς τους ιδιώτες.

Σταθάκης: Θα πληρωθούν όλα τα χρέη του Δημοσίου σε 12 μήνες

«Σε 12 μήνες, θα μηδενιστούν τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες». Αυτό ανέφερε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η εξάλειψη των χρεών προς τους ιδιώτες, η οποία θα δώσει νέα πνοή στην οικονομία, είναι αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης και της αναμενόμενης εκταμίευσης της πρώτης δόσης αλλά και της δρομολογούμενης συμφωνίας για το χρέος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η πορεία της οικονομίας μπαίνει σε μια νέα τροχιά, σημειώνοντας ότι από το δεύτερο εξάμηνο, η Ελλάδα θα μπει σε ανάπτυξη. Κατά τον ίδιο, όλο το τελευταίο διάστημα έχουν τεθεί οι βάσεις για την επάνοδο στην ανάπτυξη.

Οι βάσεις αυτές είναι:

- Η αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, οι απορροφήσεις του οποίου έως το τέλος του έτους θα ανέλθουν στα 4 δισ. ευρώ. Σ' αυτό το ποσό, ανέφερε ο υπουργός, θα πρέπει να προστεθούν κι άλλα 4 δισ. ευρώ από την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

- Η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή.

- Το Πακέτο Γιούνκερ, στο οποίο έχουν προεπιλεγεί να υπαχθούν 42 έργα, ύψους 5.4 δισ. ευρώ.

Πέραν των άμεσων χρηματοδοτικών παρεμβάσεων, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στη δραστηριότητα των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών, ο κ. Σταθάκης μίλησε για τη συνεργασία με την ΕΤΕπ, την EBRD και το IFC.

Σχετικά με την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, όπως σημείωσε ο υπουργός, την επόμενη τριετία θα χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία με κονδύλια ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Τράπεζας Ισάν Ουγιούρ Ντελικανλί αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο οργανισμός για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η χρηματοδότηση διακρατικών επενδύσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v