Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαβάζει η ΝΔ το ραντεβού Μητσοτάκη-Μέρκελ

Το άλλο μείγμα πολιτικής που πρότεινε στην Άνγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος της ΝΔ στο χθεσινό τετ-α-τετ. Επίθεση στην κυβέρνηση για τις offshore των πολιτικών προσώπων. Κομβικός μήνας για τη Συγγρού ο ερχόμενος Σεπτέμβριος.

Πώς διαβάζει η ΝΔ το ραντεβού Μητσοτάκη-Μέρκελ

Λίγο μετά το μεσημέρι αναμένεται να επιστρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λουξεμβούργο, όπου έδωσε το παρών σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη Συγγρού αποτιμούν θετικά την υποδοχή των θέσεων του Προέδρου της ΝΔ από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στο τετ-α-τετ που είχε ο κ. Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία είχε την ευκαιρία να μεταφέρει τις θέσεις της ΝΔ για την οικονομία και το προσφυγικό. Το κλίμα της μισάωρης συνάντησης, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ήταν πολύ καλό, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είχε προαναγγείλει το Euro2day.gr, να εξηγεί στη Γερμανίδα καγκελάριο το «άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής» που έχει ανάγκη η χώρα.

Μολονότι μάλιστα στο στρατόπεδο της ΝΔ κάνουν λόγο για σταθερή εύνοια που δείχνει η κ. Μέρκελ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να της εξέφρασε την άποψη πως η σημερινή συγκυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σε αντίθεση με το δικό του κόμμα.

Αντίστοιχου περιεχομένου ήταν οι συνομιλίες του κ. Μητσοτάκη και με τα άλλα κορυφαία στελέχη του ΕΛΚ, σε μια προσπάθεια να καταστεί αξιόπιστος συνομιλητής και να διαμορφώσει το αναγκαίο πρωθυπουργικό προφίλ. Και, όπως θεωρούν στη Συγγρού, με το τρίπτυχο «μεταρρυθμίσεις - αποκρατικοποιήσεις - συνέπεια στις δεσμεύσεις», ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να κερδίσει τους διεθνείς συνομιλητές του και έτσι σκοπεύει να συνεχίσει και στα ευρωπαϊκά ταξίδια που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Άλλωστε, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, «πρόσφατα επεσήμανε την ανάγκη σύναψης μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους και έρχεται τώρα να τους το μεταδώσει δια ζώσης», ενώ αντίστοιχο νέο «συμβόλαιο» έχει εξαγγείλει ότι θα επιδιώξει και με τους πολίτες εντός των συνόρων της χώρας.

Κοινοβουλευτική οδός

Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσει την προσπάθεια αποδόμησης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εξακολουθώντας να «κτυπά» στον τομέα της ηθικής και μάλιστα διά της κοινοβουλευτικής οδού. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, σύσσωμη η Κ.Ο. της ΝΔ κατέθεσε δύο επερωτήσεις, η πρώτη για τη Δικαιοσύνη και η δεύτερη, χθες, για τις offshore των πολιτικών προσώπων, όπως περιλαμβανόταν σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με τη συγκεκριμένη επερώτηση, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατέθεσε, όπως ανέμεναν πολλοί, κάποια τροπολογία προκειμένου να κάνει γνωστή τη δική της πρόταση στο ζήτημα, την ίδια ώρα που εντύπωση προκαλεί και η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη. Ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν είχε εντοπιστεί από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε πως αυτή «φτιάχτηκε από την τρόικα και ήταν προαπαιτούμενο», επικαλούμενος μάλιστα σχετική συζήτηση που έγινε στην επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής στην οποία μετείχε.

Λαϊκή δυσαρέσκεια

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να προετοιμάζει το κόμμα του για πιθανές πολιτικές εξελίξεις τις οποίες θεωρεί δεδομένες εντός του τρέχοντος έτους. Κομβικός μάλιστα μήνας κατά τον ίδιο είναι ο Σεπτέμβριος, όταν και, κατά την άποψή του, «η πραγματικότητα των Ελλήνων θα γίνει πολύ χειρότερη και η οικονομία δεν θα ανακάμψει».

Είναι η χρονική στιγμή -υποστηρίζει- κατά την οποία οι πολίτες θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται εμπράκτως τα εξαιρετικά επώδυνα μέτρα που ψηφίστηκαν την προηγούμενη Κυριακή και που «η λαϊκή δυσαρέσκεια πλέον θα ξεχειλίζει». Τον ίδιο μήνα, μάλιστα, στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ σκοπεύει να παρουσιάσει τις βασικές αρχές του προγράμματος της ΝΔ, που προετοιμάζει ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης μαζί με πολυάριθμη επιστημονική ομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v