Αποφάσεις για το timing συνεδρίου και ανασχηματισμού

Στις επόμενες ώρες, Πολιτική Γραμματεία υπό τον Α. Τσίπρα. Τα συν και τα πλην για θερινές ή φθινοπωρινές εξελίξεις. Σφήνα το πρόγραμμα ταξιδιών του πρωθυπουργού σε Στρασβούργο, Βρυξέλλες, Κίνα, Βαρσοβία.

Αποφάσεις για το timing συνεδρίου και ανασχηματισμού

Σήμερα αναμένεται να "κλειδώσει" η απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριό του, από το οποίο θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, και η χρονική στιγμή του ανασχηματισμού.

Πλην απροόπτου (καθώς παραμένουν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για τις "ουρές" των προαπαιτουμένων), θα συνεδριάσει το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τις πληροφορίες, τα περισσότερα στελέχη του κόμματος και... της κυβέρνησης προκρίνουν "φθινοπωρινό" συνέδριο: όχι, όπως λένε, εξαιτίας της κόπωσης από τη 16μηνη κυβερνητική και διαπραγματευτική φρενίτιδα, αλλά επειδή στο τρίμηνο που ακολουθεί πρέπει να "τρέξει" καθοριστικό κυβερνητικό έργο και άρα η κομματική ομφαλοσκόπηση είναι πολυτέλεια.

Επιπλέον, επισημαίνουν τη δυσκολία αυτής της περιόδου, που πηγάζει από την εφαρμογή των σκληρών μέτρων, ενώ τον Σεπτέμβριο "θα ετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη σύγκρουση της δεύτερης αξιολόγησης, τα εργασιακά, που θα δώσουν διακύβευμα και για το κόμμα και για την κυβέρνηση".

Ο κ. Τσίπρας θα προτιμούσε να γίνει το συνέδριο στις αρχές Ιουλίου, αφενός επειδή ήδη έχει αναβληθεί δυο-τρεις φορές (λόγω διαπραγμάτευσης) και, αφετέρου, για να γίνει η συζήτηση περί του κόμματος στις νέες συνθήκες και της ανάγκης διεύρυνσης, ώστε "να αντιστοιχηθεί η οργανωμένη δύναμη με την κοινωνία" που προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εκτίναξε από το 4%.

Μπρος-πίσω ο ανασχηματισμός

Κατ' αντιστοιχία, προβληματίζει το στελεχιακό δυναμικό το timing που πρέπει να επιλεγεί για τον ανασχηματισμό. Συνομιλητές του πρωθυπουργού επιμένουν ότι και αυτός θα γίνει Σεπτέμβριο, προκειμένου να μη χαθεί «ούτε ώρα» από την παραγωγή κυβερνητικού έργου. (Υπέρμαχοι αυτής της εκδοχής είναι οι υπουργοί/υφυπουργοί που δεν έχουν καταγράψει... υψηλή βαθμολογία μέχρι τώρα και θεωρούνται σίγουροι προς αντικατάσταση).

Η έτερη εκδοχή, για άμεση αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, εδράζεται στο σκεπτικό της «αλλαγής σελίδας» και της τοποθέτησης νέων προσώπων σε υπουργεία-κλειδιά (π.χ. του Νίκου Παππά σε νέο υπουργείο Ανάπτυξης-Επενδύσεων, όπως επιμένουν «οι ψίθυροι»), ακριβώς εξαιτίας του δύσκολου έργου που επιφέρει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Οπως έχει αναφερθεί πολλάκις, η διεύρυνση με πρόσωπα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο παραμένει επίσης ζητούμενο του ανασχηματισμού.

Τσίπρας... εν πτήσει

Στον παραπάνω προβληματισμό μπήκε σφήνα, αίφνης, το πρόγραμμα ταξιδιών του πρωθυπουργού καθώς οι ημερομηνίες ανατρέπουν τα συνεδριακά, τουλάχιστον, πλάνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας πρόκειται «να φτιάξει βαλίτσες» για:

* Την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο (22 Ιουνίου).

* Τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες (28-29 Ιουνίου).

* Την επίσημη επίσκεψη στην Κίνα (2-6 Ιουλίου).

* Τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (8-9 Ιουλίου).

«Συνέδριο με τον Τσίπρα από πτήση σε πτήση δεν μπορεί να γίνει», έλεγαν χθες, μεταξύ αστείου και σοβαρού, στελέχη που επιθυμούν φθινοπωρινές διαδικασίες.

Αλλά η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v