Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φως στο τούνελ των prior actions βλέπει η Αθήνα

Σήμερα θα κατατεθούν στη Βουλή οι πρώτες τροπολογίες για τα ανοιχτά θέματα με τους δανειστές. Εναλλακτικό σενάριο για τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ. Πού βρίσκεται το παζάρι στα κόκκινα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου. Τι έγινε στη νέα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς.

Φως στο τούνελ των prior actions βλέπει η Αθήνα

«Εχουν κλείσει σχεδόν τα πάντα», αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο Euro2day.gr, μεταδίδοντας μια εικόνα σχετικής αισιοδοξίας για την άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων. Προανήγγειλε μπαράζ τροπολογιών σήμερα και αύριο, ενώ παράλληλα θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Xθες αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών άλλη μια τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών (κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες), σε μια προσπάθεια να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, ώστε να κατατεθούν οι σχετικές τροπολογίες σήμερα και αύριο στη Βουλή, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες όχι μόνο για την εκταμίευση της δόσης αλλά και για την επαναφορά του waiver.

Στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετείχαν ο Ε. Τσακαλώτος, ο Γ. Χουλιαράκης, ο Γ. Σταθάκης και ο Π. Σκουρλέτης.

* Σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά θέματα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχουν κλείσει. Κατατίθενται τροπολογίες για ό,τι συμφωνήθηκε και ό,τι έμεινε σε εκκρεμότητα θα εξεταστεί τον Σεπτέμβρη. «Ο ΑΔΜΗΕ δεν ιδιωτικοποιείται», ξεκαθάρισε.

* Αναφορικά με το ΕΚΑΣ, σε άλλη τηλεδιάσκεψη που έγινε νωρίτερα, οι δυο πλευρές κατέληξαν στο ότι το κενό από τη μη πληρωμή των αναδρομικών δεν θα καλυφθεί από το πλεόνασμα. Αυτό που φαίνεται να συμφωνείται είναι να κοπεί το ΕΚΑΣ με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια από τις συντάξεις Ιουλίου που θα πληρωθούν στο τέλος Ιουνίου και τα περίπου 85 εκατ. ευρώ να μετακυλήσουν στα επόμενα χρόνια, ώστε να έρθει νωρίτερα η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Η τελική μορφή της κάλυψης της τρύπας δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η αλλαγή όμως σημαίνει ότι πιθανότατα το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να χορηγείται για όλους όχι την 1.1.2020, αλλά εντός του α’ εξαμήνου του 2019.

Ενα άλλο σενάριο που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ήταν ο διπλασιασμός των χαμηλοσυνταξιούχων που θα χάσουν από το β' εξάμηνο του 2016 το ΕΚΑΣ, με αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που προβλέπει ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος. Αν και ακόμα η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει οριστικά για την κάλυψη του κενού, αυτό που φαίνεται ότι έχει κλειδώσει από τις δυο πλευρές είναι ότι το ΕΚΑΣ θα κοπεί από τον Ιούνιο και μετά. 

Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκαθαρίστηκε πως δεν θα τεθεί ζήτημα με τους επαγγελματίες που έχουν έδρα σε περιοχές με λιγότερους των 2.000 κατοίκων, αλλά και πως δεν θα αλλάξει το καθεστώς αναφορικά με τα εργατικά ατυχήματα και τις αναπηρικές συντάξεις (οι δανειστές ζητούσαν να καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα).

* Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων (ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης δήλωσε χθες ότι θα βρεθεί λύση η οποία δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό), δεν είναι ξεκάθαρο ποια λύση προκρίνεται. Επιδιώκεται τουλάχιστον να διασωθούν από την πώληση σε funds δάνεια που δόθηκαν σε σεισμόπληκτους αλλά και κάποια που διατέθηκαν σε επιχειρήσεις σε παραμεθόριες περιοχές. 

Κυβερνητική πηγή πάντως, όταν ρωτήθηκε εάν έχει κλείσει το θέμα των κόκκινων δανείων ή η εκκρεμότητα θα μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο, δεν απάντησε.

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι επαφές είναι συνεχείς. Οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν στα ειδικά μισθολόγια, στην ασφάλιση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος (οι δανειστές ζητούν αυτή να γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες) και στα κόκκινα δάνεια με εγγύηση δημοσίου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του EuroWorking Group η οποία θα σηματοδοτούσε το ξεμπλοκάρισμα και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τις «ουρές»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v