Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια θέση παίρνουν τα κόμματα για την τροπολογία των offshore

Ποια η στάση που θα κρατήσουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι σήμερα στη Βουλή. Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το Σύνταγμα και το Φ.Ε.Κ. Η συγγενής αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος και η επιστροφή των καταθέσεων των πολιτικών.

Ποια θέση παίρνουν τα κόμματα για την τροπολογία των offshore

Με άγριες διαθέσεις ετοιμάζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη σημερινή μάχη στη Βουλή για τις off shore εταιρίες. Κοινή πεποίθησή τους είναι πως πρόκειται για «μεγάλη πολιτική ήττα και για... άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης», η οποία με την τροπολογία που καταθέτει, θέλει -όπως λένε- να προκαλέσει «επικοινωνιακό πυροτέχνημα, μεταφέροντας αλλού τις τεράστιες ευθύνες της».

Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κρατούν μεν στάση αναμονής όσον αφορά την ψηφοφορία θέλοντας να δουν την τροπολογία στην κάθε της λεπτομέρεια, ωστόσο οι τόνοι προμηνύονται και πάλι πολύ υψηλοί. Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, τουλάχιστον ως αρχική τους πρόθεση, προσανατολίζονται να υπερψηφίσουν την τροπολογία, ενώ στη ΝΔ η οριστική απόφαση θα ληφθεί σήμερα το πρωί, αν και στη Συγγρού υπάρχουν σκέψεις, με νέα πρωτοβουλία τους σήμερα, να ανακτήσουν τον έλεγχο των κινήσεων και να είναι αυτοί που σε επίπεδο εντυπώσεων θα καθορίζουν την ατζέντα.

«Να δούμε τι κείμενο θα καταθέσουν, να το μελετήσουμε και θα κρίνουμε», έλεγε χθες αργά το βράδυ συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Όμως όπως φαίνεται, υποστήριζε η ίδια πηγή, «ίσως προκύπτουν και άλλα θέματα, όπως τα περιέγραψε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Σύνταγμα. Οπότε καλό θα είναι να μην βιαζόμαστε».

Με την «offshore στην... πλάτη»

Έμφαση η ΝΔ δίνει στο γεγονός ότι το Φ.Ε.Κ. με την διάταξη για τις offshore τελικά δημοσιεύτηκε χθες το μεσημέρι, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στη βούληση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να τακτοποιήσει όλους όσοι είχαν offshore εταιρίες, υπουργούς, βουλευτές ή άλλα πολιτικά στελέχη. Γίνεται λόγος για «μεθόδευση πλειοψηφίας» και «επιτομή της υποκρισίας, του ψεύδους και της εξαπάτησης» εκ μέρους των δύο κυβερνητικών εταίρων, ωστόσο -όπως υποστηρίζουν- «τελικά η ζημιά έγινε». Αυτήν τη φορά, όμως, κατά τις ίδιες πηγές, «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πιάστηκαν με την... offshore στην πλάτη».

Οι βουλευτές της ΝΔ, στη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή, θα θέσουν μια σειρά ερωτημάτων προς τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία θα καλέσουν να αποσαφηνίσουν διάφορα «θολά» σημεία: «Ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση; Ποιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν;», είναι δύο από τα καίρια ερωτήματα που προβλέπεται να επαναληφθούν αρκετές φορές στην Ολομέλεια.

«Τεράστια υποκρισία»

«Τώρα που έπεσε το φύλο συκής, η κυβέρνηση τρέχει να φυλαχτεί υποπίπτοντας για μία ακόμη φορά σε ψέματα», σχολιάζει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας του ΠΑΣΟΚ την τροπολογία που έρχεται στη Βουλή. «Ενώ έλεγαν ότι τη συγκεκριμένη διάταξη τη ζήτησαν οι θεσμοί, τώρα ξαφνικά έρχονται μόνοι τους να την καταργήσουν. Πρόκειται για τεράστια υποκρισία», σημειώνει.

Η Φώφη Γεννηματά τάσσεται υπέρ της αντίληψης ότι θα πρέπει να ξαναϊσχύσει ο νόμος, ακόμα και σε πιο αυστηρή μορφή του, ωστόσο και αυτή περιμένει να δει την τροπολογία στην τελική της μορφή και να αποφασίσει μαζί με τους συνεργάτες της για την περαιτέρω στάση.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν πίσω από την κυβερνητική πρωτοβουλία να κρύβεται η επιχείρηση ανάδειξης της συμμετοχής συγγενή αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος σε εταιρία του εξωτερικού. Και αυτό πάντως, λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, δείχνει τον «τρόμο της κυβέρνησης από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία να αποσύρει άρον άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη».

Επιστροφή καταθέσεων

Αλλά και στο Ποτάμι, το οποίο ήταν το μόνο κόμμα που είχε υπερψηφίσει -κατά λάθος, όπως υποστηρίχθηκε- τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου πριν από δέκα ημέρες, η πρόθεση είναι να ψηφίσουν την τροπολογία, αλλά δεν θα αρκεστούν εκεί. Ζητούν από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να προχωρήσουν στην αυτοδέσμευση επιστροφής των «προστατευμένων» κύριων καταθέσεων των βουλευτών και των πολιτικών κάθε βαθμίδας στην χώρα μας.

«Ας αλλάξουμε αφού ζητάμε και από τους Έλληνες να αλλάξουν», υποστηρίζει η Σεβαστουπόλεως. Η κυβέρνηση, κατά κομματικές πηγές, «αφού έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, προχωράει στην αλλαγή της διάταξης για τις offshore. Είναι ένα βήμα. Εμείς θα επιμείνουμε και για το επόμενο. Δεν μπορούν οι υπουργοί να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Ελλάδα», τονίζουν.

«Από κατηγορούμενοι, κατήγοροι»

Όσον αφορά στην Ένωση Κεντρώων, υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση που έχει κάνει ήδη μια γκάφα η οποία μπορεί να αποδειχθεί ύπουλη προσπαθεί τώρα με νέα διάταξη να περάσει στην επίθεση. Θέλουν να εμφανιστούν από κατηγορούμενοι κατήγοροι», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v