Eν μέσω... θύελλας ψηφίστηκε η τροπολογία για τις offshore

Πέρασε με 190 ψήφους η τροπολογία. Σκληρή κριτική σε ΝΔ για την αποχώρησή της άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας. Κόντρα (και) με Θεοδωράκη. Πιάστηκαν με την offshore στην πλάτη, λέει η ΝΔ. Δεν φυγομαχήσαμε, σχολιάζει η Φ. Γεννηματά.

Eν μέσω... θύελλας ψηφίστηκε η τροπολογία για τις offshore

Μας καλούσαν επί 48 ώρες να έλθουμε στη Βουλή. Ηλθαμε και το έβαλαν στα πόδια, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη ρύθμιση της συμμετοχής πολιτικών σε εταιρείες εκτός Ελλάδος.

Η ρύθμιση πέρασε αφού προηγήθηκε μια θυελλώδης συνεδρίαση, που χαρακτηρίστηκε από την άμεση αποχώρηση της ΝΔ και την κόντρα του πρωθυπουργού με τον Σταύρο Θεοδωράκη. 

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, όσα εκτυλίχθηκαν αποδεικνύουν την αδυναμία της ΝΔ να παράξει πολιτικό αντίλογο, να κάνει κριτική», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ογκώδες στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ. «Καμώνονται τους μεταρρυθμιστές αλλά δεν έχουν να προτείνουν καμία μεταρρύθμιση, εκτός από τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και τις απολύσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Τόνισε δε ότι ο πολιτικός λόγος του Κυριάκου Μητσοτάκη βασίζεται «σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων διαπλοκής και κίτρινου Τύπου».

«Πάει πολύ, το κόμμα που ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει λίστα χωρίς τον κ. Παπασταύρου, να κατηγορεί για τις offshore την Αριστερά», υπογράμμισε.  

Η προηγούμενη ρύθμιση ήταν παντελώς αίολη και κατέληγε με μαθηματική ακρίβεια σε συνεχείς αθωώσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Επιλέξαμε μια μέθοδο που δεν θα άφηνε παραθυράκι. Σηκώθηκε όμως μεγάλος κουρνιαχτός, η αντιπολίτευση, συνεπικουρούμενη από γνωστά ΜΜΕ, προσπάθησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο, οι μόνοι που ωφελούνται είναι αυτοί που κάθονται στην άκρα Δεξιά και κατηγορούν συλλήβδην το πολιτικό σύστημα, ανέφερε. 

Φέραμε βελτιστοποίηση της προηγούμενης ρύθμισης, με απόλυτο τρόπο πράγματι. Κάποιοι θα πουν υπερβολικό. Όμως μόνο με υπερβολές μπορεί να απαντήσει κανείς στη λάσπη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Δεν ανεχόμαστε άλλη πληγή στο πολιτικό σύστημα, υπογράμμισε. 

Σχολίασε δε την αποχώρηση της ΝΔ από τη διαδικασία, τονίζοντας ότι είτε φοβήθηκαν μεγάλες διαρροές στο πλαίσιο της ονομαστικής ψηφοφορίας, είτε... τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο εξωχώριων εταιριών.  

Υπερψηφίσατε...

Απαντώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη, έκανε λόγο για ισορροπία μεταξύ ενός λόγου που φαντάζει τεκμηριωμένος και στον λαϊκισμό.

Υπερψηφίσατε τη διάταξη, αλλά ήσασταν από τους πρώτους που έβγαζε ανακοινώσεις και σαν να μη συμβαίνει τίποτα, βγήκατε και αρχίσατε τον χορό του λαϊκισμού, είπε στον αρχηγό του Ποταμιού, τον οποίο χαρακτήρισε «αντιπρόσωπο του απόντος» (σ.σ. Κ. Μητσοτάκη).

Λέτε ότι θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ποιος θα κάνει την προσφυγή; Κάποιος από εδώ; αναρωτήθηκε.

Χαρακτήρισε «λαϊκιστική» την πρόταση να περιληφθεί στη ρύθμιση διάταξη που θα λέει ότι δεν μπορούν πολιτικά πρόσωπα να έχουν τις κύριες καταθέσεις τους στο εξωτερικό. 

Πέρασε η τροπολογία

Η τροπολογία πέρασε από την Ολομέλεια στην ονομαστική ψηφοφορία. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ (δηλώνοντας όμως επιφύλαξη σε μία παράγραφο), το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών», ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Γεννηματά: Τους πιάσαμε στα πράσα

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση, αποδεχόμενη ουσιαστικά τον σκανδαλώδη χαρακτήρα της αρχικής της διάταξης για τις offshore. Τους πιάσαμε στα πράσα», δήλωσε η Φ. Γεννηματά.

«Όμως και οι διορθωτικές τροπολογίες της κυβέρνησης δεν ακύρωναν τη βλάβη που προκάλεσε στο δημόσιο συμφέρον η προηγούμενη ρύθμιση. Ακόμη και σήμερα, παρότι είχαν την "ουρά κάτω από τα σκέλια" μετά την αποκάλυψη των σχεδίων τους, είχαν το θράσος να φέρουν διάταξη για να καλύψουν όσους παρανομούσαν. Και βέβαια δεν απήντησαν στο ερώτημα ποιους προστατεύουν με την αποποινικοποίηση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την αποφασιστική της στάση σήμερα στη Βουλή, ανάγκασε την κυβέρνηση σε νέες διορθωτικές ρυθμίσεις. Ακυρώσαμε την προσπάθειά της να αθωώσει όσους παρανόμησαν και να νομοθετήσει μεταβατική διάταξη για να "τακτοποιηθούν" οι κάτοχοι offshore.

Δεν φύγαμε, δεν φυγομαχήσαμε. Με τη στάση μας μέσα στη Βουλή, δώσαμε μάχη για να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Γιατί δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε και τίποτε να φοβηθούμε.

Ψηφίσαμε την τελική διάταξη όπως διαμορφώθηκε, με τις αναγκαίες πολιτικές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της, η οποία παραμένει αμφίβολη. Γιατί η κυβέρνηση νομοθετεί ευρισκόμενη σε πανικό, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο προβλημάτων στο μέλλον. Γι’ αυτό και η ευθύνη της κυβέρνησης και των υπουργών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την αρχική διάταξη-σκάνδαλο παραμένει ακόμα».

ΝΔ: Πιάστηκαν με την offshore… στην πλάτη

«Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που απεβίωσε με τη διάταξη-πλυντήριο στην υπόθεση “offshore ΣΥΡΙΖΑ”», τονίζει η ΝΔ.

«Δόλια έφεραν και συνειδητά ψήφισαν διάταξη που επέτρεπε σε υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες, είτε να αθωωθούν οριστικά για τυχόν παράνομη συμμετοχή τους.

Τώρα, κάτω από τη γενική κατακραυγή, προσπαθούν να δραπετεύσουν, ψηφίζοντας σήμερα το ακραία αντίθετο από εκείνο που είχαν ψηφίσει πριν από λίγες μόνο μέρες. Ψηφίζοντας μια τροπολογία καταφανώς αντισυνταγματική και πρακτικώς ανεφάρμοστη.

Το ερώτημα είναι ένα: Πότε είχαν δίκιο; Τότε ή τώρα;

Μία είναι η αλήθεια: Πιάστηκαν με την offshore… στην πλάτη. Είναι έκθετοι. Τους έχουν πια καταλάβει όλοι. Η φάρσα της εξαπάτησης τελείωσε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v