ΝΔ: Προβληματισμός βουλευτών για τη χθεσινή αποχώρηση

Πώς σχολίαζαν την απόφαση για αποχή από τη συζήτηση για τις offshore. Οι ενστάσεις, οι απορίες και η μάχη των... εντυπώσεων. Ποια η επίσημη θέση της Συγγρού. Ανακοινώνονται σήμερα οι θέσεις της ΝΔ για το προσφυγικό.

ΝΔ: Προβληματισμός βουλευτών για τη χθεσινή αποχώρηση

Λίγα λεπτά είχαν περάσει από την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ από την Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείτο η τροπολογία για τις offshore εταιρείες και το κλίμα ανάμεσα στους γαλάζιους βουλευτές απείχε πολύ από την εικόνα που ήθελαν να δείξουν νωρίτερα, με τα ενθουσιώδη χειροκροτήματά τους εντός της αίθουσας.

Η απόφαση για αποχή από τη συζήτηση αιφνιδίασε τους περισσότερους και στα «πηγαδάκια» που σχηματίστηκαν ακολούθως στο καφενείο της Βουλής και στο εντευκτήριο, το αρχικό μούδιασμα διαδέχθηκε ο προβληματισμός για την ορθότητα ή μη της συγκεκριμένης κίνησης. «Κάναμε ένα ανέλπιστο δώρο στον Τσίπρα», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής της Περιφέρειας και εξηγούσε: «Εκεί που ήταν με την πλάτη στον τοίχο και έπρεπε με τα επιχειρήματά μας να τον αποκαλύψουμε στους πολίτες, τελικά του δώσαμε τη δυνατότητα να... βγει και από πάνω». Και με αυτή την άποψη ταυτίζονται αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, τα οποία επίσης εκφράζουν τις ενστάσεις τους για την αποχώρηση.

Άλλοι κάνουν λόγο για «υπερβολική» απόφαση, κάποιοι άλλοι -λιγότεροι- για «αυτογκόλ», ωστόσο κοινή είναι η διαπίστωση ότι «η μάχη των εντυπώσεων χάθηκε». Και αυτό παρά τα πολλά και ακλόνητα στοιχεία και επιχειρήματα που διέθετε η αξιωματική αντιπολίτευση και αποτυπώθηκαν και εγγράφως στην άτυπη ενημέρωση (non paper) της Συγγρού αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση, «η τροπολογία είναι προδήλως αντισυνταγματική καθώς όχι μόνο δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), περιορίζοντας την κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία των πολιτών, αλλά παράλληλα είναι αντίθετη και με το άρθρο 57 του Συντάγματος αναφορικά με τα δικαιώματα, τα καθήκοντα και τα ασυμβίβαστα των βουλευτών. Είναι, επίσης, προδήλως αντι-ενωσιακή, καθώς προσβάλλει βασικές αρχές της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δαιμονοποεί την επιχειρηματικότητα συγγενών πολιτικών προσώπων».

Η κυβέρνηση, κατά τη Συγγρού, «απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή και επεκτείνει την απαγόρευση και στα συγγενικά τους πρόσωπα. Δηλαδή, δεν μπορεί η σύζυγος ή το παιδί ενός βουλευτή να συμμετέχει στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρίας με έδρα για παράδειγμα στην Ιταλία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο κ.λπ.».

Με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, υποστηρίζει η ΝΔ, «μετά τη γενική κοινωνική και πολιτική κατακραυγή, είναι φανερό ότι παραδέχεται τη συνειδητή εξαπάτηση των κυβερνητικών βουλευτών που την υπερψήφισαν. Και τώρα για να παραστήσουν ότι διορθώνουν ένα λάθος, κάνουν κάτι χειρότερο».

Επαναφέρουν, ουσιαστικά, το πρότερο καθεστώς για τους λοιπούς υπόχρεους πόθεν έσχες και εισάγουν γενική απαγόρευση συμμετοχής σε νόμιμες, επαναλαμβάνουμε εμφατικά, σε νόμιμες εταιρίες της αλλοδαπής, στα πολιτικά πρόσωπα και στους συγγενείς τους».

«Αν αυτά που μοιράζουμε ως διαρροές τα είχε πει ο πρόεδρος από το βήμα της Βουλής, η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική από αυτήν που βγήκε τελικά προς τα έξω», υποστήριζε γαλάζια βουλευτίνα σε συνομιλητή της.

«Αντισυνταγματικά και ανεφάρμοστα»

Η Συγγρού επισήμως απέδωσε την απόφαση για αποχώρηση από τη συνεδρίαση στην άρνησή της να συμμετάσχει σε «αντισυνταγματικά και ανεφάρμοστα» παιχνίδια της κυβέρνησης, που ταυτόχρονα «προσβάλλουν βασικές αρχές της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δαιμονοποιούν την επιχειρηματικότητα συγγενών πολιτικών προσώπων». Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον αντίλογο, «ένα κόμμα εξουσίας, όπως είναι η ΝΔ, θα έπρεπε να παραμείνει στα έδρανα της Ολομέλειας και να δώσει τη μάχη μέσω του ζωντανού διαλόγου, όχι των απρόσωπων ανακοινώσεων».

Η μουρμούρα αυτή των βουλευτών, πάντως, δεν μπορεί να θεωρηθεί καθοδηγούμενη αφού δεν προέρχεται από συγκεκριμένες οργανωμένες εσωκομματικές ομάδες, αλλά από αρκετά μεν, μεμονωμένα δε, στελέχη. Κάτι που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να υπάρξει συνέχεια στο ζήτημα, μολονότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δεδομένο ότι θα το λάβει υπόψη του, ενόψει αντίστοιχων πιθανών μελλοντικών διλημμάτων.

Για την ιστορία, η σκέψη περί αποχώρησης υπήρχε από προχθές το απόγευμα στην ηγετική ομάδα της ΝΔ, με τις γνώμες μάλιστα στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη να διίστανται. Επιπλέον, την ώρα που η απόφαση του κόμματος ανακοινωνόταν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Δένδια γύρω στις 10:30 το πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν βρισκόταν στη Βουλή, αλλά επισκεπτόταν το κέντρο προσφύγων στο Ελληνικό, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η αξιωματική αντιπολίτευση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Δέσμη προτάσεων

Σε συνέχεια αυτών των δράσεων, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις βασικές αρχές του Εθνικού Σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στη Σάμο. Πρόκειται για την πρώτη δέσμη προτάσεων από το νέο πρόγραμμα που επεξεργάζεται η Συγγρού και ενώ το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή.

Το επεσήμανε, άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ στο Λουξεμβούργο, όπου αναφέρθηκε στην ανάγκη η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας να είναι μακράς πνοής, έτσι ώστε οι ροές να παραμείνουν περιορισμένες. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας, όπως εν προκειμένω στο Ελληνικό, περιορίζοντας όσο το δυνατόν «τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει με την τακτική της».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v