Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Περνάμε σε μια εποχή δίκαιης ανάπτυξης

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ο κόφτης στο χρέος ανοίγουν το δρόμο εξόδου από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. «Δεν κάναμε πίσω σε κόκκινες γραμμές». Ανοίγει άμεσα διάλογος για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση.

Τσίπρας: Περνάμε σε μια εποχή δίκαιης ανάπτυξης

Πάνω από 4 δισ. ευρώ θα πέσουν στην πραγματική οικονομία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, μετά και την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το EwG αναμένουμε την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ και εν συνεχεία την ένταξη της χώρας στο QE. Αυτές οι εξελίξεις θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ρευστότητας.

Το σημαντικό είναι ότι το Eurogroup αποφάσισε να βάλει κόφτη στο χρέος. Είναι μια επιτυχία που αν την έφερνε η αντιπολίτευση θα μιλούσε για success story. Εμείς διαχειριζόμαστε με σεμνότητα τις όποιες θετικές αποφάσεις εξασφαλίζουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Χώρος για πανηγυρισμούς θα υπάρξει μόνο όταν μειωθεί η ανεργία. Όταν καταφέρουμε σε δυο χρόνια να βγούμε από την επιτροπεία, συμπλήρωσε.

Ο κόφτης χρέους είναι προϋπόθεση για να περάσουμε σε ανάκαμψη. Η πρόβλεψη ότι υπάρχει όριο 15% του ΑΕΠ για την πληρωμή χρέους μειώνει τις δαπάνες εξυπηρέτησης και δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για την χρηματοδότηση της οικονομίας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Η χώρα από το 2009 έδινε από 26% έως 33% του ΑΕΠ για το χρέος. Αν αυτό που είχε επιτευχθεί στις αρχές της κρίσης θα υπήρχαν διαθέσιμα από 18 έως 25 δισ. ευρώ για την πραγματική οικονομία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι φέρνουμε κατακτήσεις όχι μόνο για την άμεση περίοδο αλλά για τις επόμενες δεκαετίες. Το όφελος θα είναι μεγάλο από το 2020 έως το 2060, τόνισε.

Αυτή η εξέλιξη τελειώνει τη συζήτηση για Grexit και ανοίγει το δρόμο εξόδου από την επιτροπεία.

Πετύχαμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τον κόφτη χρέους χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές μας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Δεν κόψαμε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις και προστατεύσαμε τη πλειονότητα των επικουρικών. Προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία, ενώ οι κανόνες για τα κόκκινα δάνεια είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη, ανέφερε.

Η επόμενη ημέρα

Η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη και ταλαιπωρημένη μετά από έξι χρόνια λιτότητας. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις αποφάσεις για το χρέος ανοίγεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ένα ξέφωτο, μια προοπτική να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Δεν πρέπει να ξοδέψουμε την ευκαιρία. Πρέπει να περάσουμε σε μια εποχή «δίκαιης ανάπτυξης». Σε μια χώρα που έχασε το 25% του ΑΕΠ απαιτείται να υπάρχει κοινωνικό πρόσημο στην ανάκαμψη. Ο πλούτος που παράγεται πρέπει να διανέμεται με δίκαιο τρόπο για την κοινωνική πλειοψηφία.

Οφείλουμε να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στην καθημερινότητα των πολιτών και τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η χώρα, είπε στους υπουργούς του.

Κοινωνική προστασία, αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας και δίκαιη κατανομή βαρών και ωφελημάτων ήταν το τρίπτυχο που εστίασε ο πρωθυπουργός.

Ο κουμπαράς

Αναφερόμενος στην εξαγγελία για το «Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» μίλησε για 700 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την υπέρβαση του πλεονάσματος το 2015. Μπορούμε να υποστηρίξουμε ανθρώπους που έχουν υποστεί αδικίες και να δημιουργήσουμε δομές κοινωνικής προστασίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 15% στους συνεπείς πελάτες. Αυτός ο κατάλογος πρέπει να διευθυνθεί, τόνισε.

Οι δράσεις

Ο πρωθυπουργός θύμισε 11 δράσεις για τις οποίες είχε μιλήσει στην αρχή της χρονιάς και έκανε απολογισμό:

* Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες προχωρά.

* Η πρόσβαση ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας είναι γεγονός.

* Ψηφίστηκε ο νόμος για τη Δημόσια Διοίκηση και υλοποιείται.

* Ψηφίστηκε ο νόμος για την έρευνα. Θα συμπληρωθεί με την ίδρυση του Ταμείου Ερευνας και Τεχνολογίας.

* Προωθείται ο νόμος για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου σε καύσιμα.

Στις δεσμεύσεις που είναι σε φάση υλοποίησης ο πρωθυπουργός ανέφερε τον αναπτυξιακό νόμο, την κατάθεση νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία, νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών και καπνικών και νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Δεν θα κλείσει η Βουλή παρά μόνο λίγες μέρες τον Αύγουστο. Αυτές οι δράσεις πρέπει να ολοκληρωθούν τόνισε.
Εκτενή αναφορά έκανε στον τουρισμό (αναμένεται νέο ρεκόρ), την ανάγκη να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία, τομείς για τους οποίους ζήτησε περισσότερη προσπάθεια.

Οι επενδύσεις

Συγκροτείται πλαίσιο μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο και είμαστε σε διαρκή προσπάθεια ώστε η χώρα να αποτελέσει επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος διαρκώς. Όπως είπε το μήνυμα του Βλ. Πούτιν είναι ισχυρό και αναμένουμε το ίδιο από τον γάλλο πρωθυπουργό Βάλς. Στις 21 του μήνα έρχεται ο Γιούνκερ ενώ στα τέλη του μήνα θα πάμε στην Κίνα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Οι παραλήψεις 

Οφείλουμε να λύσουμε θέματα συντονισμού και παραλείψεις στη δουλειά μας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο τόπος έχει ανάγκη από θεσμικές τομές. Τώρα που σταθεροποιείται η οικονομία πρέπει να ανοίξουμε αυτό το θέμα.

Ανοίγουμε τη συζήτηση με τα κόμματα και τους φορείς για τον εκλογικό νόμο (πρέπει να γίνει έγκαιρα και όχι το 2019 που θα έχουμε εκλόγές), και τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Πρόθεσή μου να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα καταθέσει προτάσεις μέχρι το τέλος καλοκαιριού.
Δουλέψτε χωρίς να φοβάστε χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Δεν μας αφορά η λάσπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v