Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οδικό χάρτη» στρατηγικής συνεργασίας υπογράφουν Τσίπρας-Βαλς

Επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, καινοτομία, τουρισμός, αγροτική ανάπτυξη, τα πέντε βασικά πεδία. Συμφωνία και για μετεγκατάσταση προσφύγων από το ελληνικό έδαφος στο γαλλικό. Και ο σκόπελος των σφοδρών αντιδράσεων στη Γαλλία για την εργασιακή μεταρρύθμιση.

«Οδικό χάρτη» στρατηγικής συνεργασίας υπογράφουν Τσίπρας-Βαλς

Η επεισοδιακή για την κυβέρνηση εβδομάδα (λόγω «υπόθεσης offshore») κλείνει σήμερα με μία «δύσκολη» άφιξη στο Μαξίμου, του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Η «δυσκολία» συνίσταται στη χρονική στιγμή, καθώς η κυβέρνηση Ολάντ προωθεί μία σκληρή εργασιακή μεταρρύθμιση έχοντας προκαλέσει εδώ και πάνω από ένα μήνα σφοδρές αντιδράσεις στη γαλλική κοινωνία, εξαιτίας των οποίων κινδυνεύει ακόμα και η διεξαγωγή του Euro 2016.

Ο κ. Βαλς έχει κάθε λόγο να εμφανισθεί (και) στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίον θα συνυπογράψει «Οδικό χάρτη για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών» (1:00 μ.μ.) και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα δεν υποτιμούν τη «συγκυρία», ωστόσο σημειώνουν ότι η θετική στάση της Γαλλίας στην 16μηνη διαπραγματευτική μάχη της κυβέρνησης και τα οφέλη από την επιδιωκόμενη αναπτυξιακή συνεργασία των δύο χωρών επιβάλλουν την προσήλωση στη «real policy».

Ο κ. Βαλς άλλωστε έρχεται για να υπογράψει συμφωνίες τις οποίες η ελληνική πλευρά είχε κλείσει με τον Φρανσουά Ολάντ στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Κατά τις πληροφορίες πάντως, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί «διακριτικά» στο θέμα, προκειμένου να επισημάνει την ανάγκη δίκαιων εργασιακών μεταρρυθμίσεων που να παράγουν οφέλη στις κοινωνίες και να κρατούν τους εργαζόμενους όρθιους.

Ουδείς στο Μαξίμου παραβλέπει άλλωστε ότι από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα μπει στη δίνη της δεύτερης αξιολόγησης για εργασιακά και συνδικαλιστικά θέματα, ενώ πολλά αιτήματα του ΔΝΤ ταυτίζονται με τις αλλαγές στη Γαλλία.

Οδικός χάρτης πέντε σημείων

Οι κύριοι Τσίπρας και Βαλς θα υπογράψουν τον «Οδικό χάρτη» με τα πέντε βασικά πεδία ελληνο-γαλλικής συνεργασίας: επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, καινοτομία, τουρισμό, αγροτική ανάπτυξη.

Ειδικά στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η γαλλική πλευρά ενδιαφέρεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον τομέα των υδάτων -αν και για το δεύτερο, η κυβέρνηση μιλά για συνεργασία και όχι απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΔΑΘ.

Relocation 400-500 προσφύγων τον μήνα

Στο κεφάλαιο «Αμυνα-Ασφάλεια-Δικαιοσύνη» ξεχωρίζει η διαφαινόμενη συμφωνία για μετεγκατάσταση 400-500 προσφύγων σε μηνιαία βάση από το ελληνικό έδαφος στο γαλλικό.

Η συνεργασία θα αφορά και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της ίδρυσης ευρωπαϊκής ακτοφυλακής που θα αντικαταστήσει τη FRONTEX.

Παρότι η ευρω-τουρκική συμφωνία παραμένει σε ισχύ, Αθήνα και Παρίσι εγείρουν φόβους για αρνητικές εξελίξεις και δεν εφησυχάζουν ως προς το προσφυγικό -κυρίως μετά την κρίση που ξέσπασε χθες στις σχέσεις Βερολίνου-Αγκυρας εξαιτίας της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή.

Καιρός να δούμε «φως»

«Ξεπεράσαμε όρθιοι δύο πολύ μεγάλες κρίσεις, την προσφυγική και την οικονομική», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε η ελληνική πολιτεία στον Γάλλο πρωθυπουργό στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Για να προσθέσει, δίνοντας το στίγμα των σημερινών συμφωνιών, ότι έχοντας περάσει έναν μεγάλο και παρατεταμένο χειμώνα, «είναι καιρός να δούμε το φως στο βάθος, με προσέλκυση επενδύσεων και έξυπνες ιδέες, για να προχωρήσει πιο γρήγορα μπροστά η οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v