Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική επί της αρχής για εκταμίευση η Κομισιόν

Πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιολόγηση, που τίθεται επί τάπητος στο σημερινό EuroWorking Group. Τη σκυτάλη παίρνουν τα κράτη-μέλη, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές. Εναλλακτικό σενάριο για τελική συμφωνία στο EwG της Πέμπτης.

Θετική επί της αρχής για εκταμίευση η Κομισιόν
Θετική επί της αρχής είναι η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, η έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός.

«Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EwG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι εάν δεν ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία, το θέμα θα κλείσει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group την Πέμπτη 9 Ιουνίου, στο Ελσίνκι, καθώς όσα απομένουν θεωρούνται ήσσονος σημασίας.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων». Ο ίδιος ανέφερε πως η εν λόγω πρόοδος επαληθεύεται τώρα από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, σύμφωνα με την εντολή του Eurogroup.

Σημειώνεται ότι μία από τις εκκρεμότητες, η υπογραφή της συμφωνίας για το Ελληνικό, αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Η απόφαση για δρομολόγηση των διαδικασιών εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, μετά τον νομοθετικό κατακλυσμό των τελευταίων ημερών, θα έπρεπε να αποτελεί τυπική διαδικασία. 

Παρότι στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικά το EuroWorking Group στη σημερινή του συνεδρίαση το μεσημέρι θα ανάψει πράσινο φως, οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η εικόνα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη.

Ορισμένες χώρες φαίνεται να επιμένουν στην ψήφιση διάταξης αναφορικά με το ακαταδίωκτο των μελών του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και μένει να φανεί εάν θα πειστούν από τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά πάντως ότι «δεν θα έχουμε πρόβλημα με το Ταμείο», αλλά έως χθες το βράδυ εξέλειπαν οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι η δόση βρίσκεται στη στροφή…

Η απόφαση του ανακριτή κατά της διαφθοράς κ. Σαργιώτη, την περασμένη Παρασκευή, με την οποία αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους έξι μέλη του ΤΑΙΠΕΔ, εκτιμάται ότι θα ληφθεί υπόψη ενώ κατά πληροφορίες και το compliance report των δανειστών ήταν θετικό.

Μέχρι το παρά πέντε, όμως, ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν εκκρεμότητες τόσο με το θέμα της ποινικής προστασίας των μελών του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, όσο και -κυρίως- με την επίσπευση της σύμβασης για το Ελληνικό και τη μεταβίβαση ενός ποσοστού 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Για τις εκκρεμότητες αυτές, δεν είναι γνωστό αν ορισμένες χώρες εγείρουν ζήτημα, επιμένοντας σε νέες διευθετήσεις. Στο καλό σενάριο, οι εκκρεμότητες λήγουν σήμερα, στο χειρότερο, θα απαιτήσουν μερικές ημέρες ακόμα.

Ακόμα και εάν χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμα, όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το EwG θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, ανοίγοντας τον δρόμο τόσο για την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ (κατά πάσα πιθανότητα στην επόμενη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου), όσο και για την πρώτη ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Από τα 7,5 δισ. ευρώ, ένα ποσό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθεί άμεσα για τη σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αν και τα πολλά λεφτά (το δεύτερο σκέλος της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ) θα ακολουθήσουν από Σεπτέμβρη, στη βάση ενός νέου κύκλου προαπαιτούμενων.

Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων αναμένεται από την άλλη πλευρά να δώσει μια ψυχολογική -τουλάχιστον- ανάσα στην αγορά το καλοκαίρι. Η παράλληλη έναρξη εισπράξεων των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, από την άλλη, ψαλιδίζει τις θετικές επιδράσεις στο επίπεδο της ψυχολογίας, ενεργοποιώντας αντίρροπες δυνάμεις.

Στο μέτωπο των εσόδων πάντως, οι πρώτες πληροφορίες για τον Μάιο από πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφέρουν αύξηση 13,8% στα φορολογικά έσοδα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ενώ στο πεντάμηνο σημειώνεται αύξηση 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 4,3%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v