Τράπεζες: Η «σάρωση» της Spencer Stuart στα Δ.Σ.

Γράφεται η έκθεση αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών από την εταιρεία που προσέλαβε το ΤΧΣ. Ερχονται οι «συστάσεις» για αντικαταστάσεις. Ποια μέλη κινδυνεύουν. Στόχος να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τον Σεπτέμβριο.

Τράπεζες: Η «σάρωση» της Spencer Stuart στα Δ.Σ.

Στις 15-16 Ιουνίου η Spencer Stuart, η οποία προσελήφθη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με σκοπό να φέρει εις πέρας τη διαδικασία αξιολόγησης των μελών του διοικητικού συμβουλίου των τραπεζών αλλά και των επιτροπών, θα παραδώσει την έκθεση σχετικότητας στο Ταμείο, καθώς οι συνεντεύξεις με τα τραπεζικά στελέχη ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, η ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφού επεξεργασθεί τα στοιχεία και ενημερώσει τους δανειστές στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης, θα παραδώσει, στο τέλος Ιουνίου, το αποτέλεσμα σε καθεμία από τις τράπεζες, με την εντολή να πράξουν τις απαραίτητες αντικαταστάσεις μελών των διοικητικών συμβουλίων, ούτως ώστε το εγχείρημα να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο, βάσει και των μνημονιακών απαιτήσεων. Ολα αυτά πάντως ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης την Κυριακή δήλωσε στην Αυγή πως η κυβέρνηση εργάζεται για την αλλαγή των κριτηρίων επιλογής των διοικήσεων, τα οποία χαρακτήρισε αποτέλεσμα «επιβολής».

Αλλαγές

Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια, με την αντικατάσταση μελών που δεν διαθέτουν τραπεζική εμπειρία, όπως επιχειρηματίες και νομικοί. Με βάση τα κριτήρια του θεσμικού πλαισίου, πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και στελέχη που κατείχαν πολιτικές θέσεις τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν, όπως η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, η οποία στις αρχές του 2015 ήταν πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Κοινωνική Συμφωνία.

Με σεβασμό στους μετόχους

Στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι οι αλλαγές που θα γίνουν στις διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να πραγματοποιηθούν με ιδιωτικά κριτήρια, ευθυγραμμισμένα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και χωρίς καμία κυβερνητική ανάμειξη/παρέμβαση. Αξίζει να σημειωθεί πως καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των αρμόδιων υπουργών με το κουαρτέτο, οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμεναν στην ανεξαρτησία της διαδικασίας αξιολόγησης, «με σεβασμό στα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων».

Με γοργούς ρυθμούς

Τα στελέχη της Spencer Stuart προχώρησαν με ταχείς ρυθμούς την αξιολόγηση, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από όλα τα μέλη του δ.σ. των τραπεζών καθώς και των επιτροπών.

Με βάση τα κριτήρια του νέου θεσμικού πλαισίου, όπως αυτό περιγράφεται στο τρίτο μνημόνιο και εν συνεχεία εξειδικεύτηκε νομοθετικά, η αξιολόγηση αφορά στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, στις δομές της εταιρικής διακυβέρνησης και η Spencer Stuart θα υποβάλει στην έκθεσή της συστάσεις και προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των δ.σ. και των επιτροπών.

Από την πλευρά του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εξετάσει και θα αξιολογήσει μεταξύ άλλων τη δομή και την κατανομή των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών των μελών των διοικητικών συμβουλίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v