Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδι σε... διπλό ταμπλό από τον Μητσοτάκη

Το έντονο φλερτ με τις δυνάμεις και τα πρόσωπα από το μεταρρυθμιστικό κέντρο. «Πρώτα οι πολιτικές, μετά τα πρόσωπα», διαμηνύει η Συγγρού. Τι σηματοδοτεί η συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη.

Παιχνίδι σε... διπλό ταμπλό από τον Μητσοτάκη

Με το βλέμμα στραμμένο εμφανώς προς το κέντρο, φροντίζοντας ωστόσο να ικανοποιεί παράλληλα και το δεξιό ακροατήριό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την προσπάθεια διαμόρφωσης της νέας ΝΔ, όπως την οραματίζεται. Με τις εκλογές πλέον να έχουν απομακρυνθεί -μολονότι ο ίδιος θα συνεχίσει να τις ζητά, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέραν της πολυμέτωπης επίθεσης προς τη συγκυβέρνηση, οργανώνει και τα του οίκου του.

Πρώτο του μέλημα είναι να πείσει την κοινωνία ότι η ΝΔ αποτελεί την πραγματική μεταρρυθμιστική δύναμη του τόπου και ότι η πραγματική διαχωριστική γραμμή στη χώρα δεν είναι πλέον μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, αλλά μεταξύ «μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών».

Στην τελευταία κατηγορία κατατάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και απέναντί τους όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά στον χώρο του κέντρου.

Σε αυτές τις δυνάμεις απευθύνεται σε κάθε ευκαιρία, «κλείνοντας το μάτι» στα στελέχη τους και κυρίως τους ψηφοφόρους τους. Μια σειρά γεγονότων κατά τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την χείρα φιλίας που τείνουν ο ίδιος και τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με φόντο τη διεύρυνση του κόμματός του:

1. Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα με τα έντεκα πρώην στελέχη του Ποταμιού που δήλωσαν τη στήριξή τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

2. Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς, στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο της ΝΔ, απηύθυνε εμμέσως πρόσκληση σε τρεις πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, τους Ανδρέα Λοβέρδο, Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννη Μανιάτη.

3. Προχθές η Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε το βιβλίο του Πέτρου Τατσόπουλου, αναρτώντας παράλληλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την πεποίθησή της ότι «η παρουσία του (πρώην βουλευτή) ήταν οξυγόνο στη Βουλή των Ελλήνων και η επιστροφή του στην πολιτική είναι βέβαιη».

4. Σε σημερινή εκδήλωση του τομέα Εργασίας της ΝΔ και του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Ιάσων Φωτήλας από το ΠΟΤΑΜΙ.

Είναι περιστατικά μικρότερου ή μεγαλύτερου συμβολισμού, που σε κάθε περίπτωση βέβαια καταδεικνύουν τις προθέσεις της ηγετικής ομάδας της ΝΔ. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν μπαίνει σε ονοματολογία και διαμηνύει ότι στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, ζητά τη συστράτευση πολλών πολιτών, «αλλά ξεκινάμε με τις πολιτικές και καταλήγουμε στα πρόσωπα. Δεν το κάνουμε ανάποδα», ενώ απορρίπτει προσώρας μεταγραφές εν ενεργεία βουλευτών από άλλα κόμματα. Άλλωστε, ενδεχόμενες τέτοιες κινήσεις αυτή τη στιγμή θα προκαλούσαν τριγμούς εντός της ΝΔ, καθώς δεν είναι λίγοι οι γαλάζιοι βουλευτές οι οποίοι αντιδρούν στην προσχώρηση στο κόμμα στελεχών του μέχρι πριν από λίγα χρόνια «μεγάλου αντιπάλου».

Αλλαγή θέσης

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να καλύψει τα νώτα του στα δεξιά της ΝΔ και ενώ νέοι πολιτικοί σχηματισμοί στον χώρο (Εθνική Ενότητα των Καρατζαφέρη - Μπαλτάκου, Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη) καιροφυλακτούν.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το τετ α τετ που είχε χθες το μεσημέρι με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, στον οποίο εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό και τη δυσφορία του για την αλλαγή της θέσης της Άγκυρας, με την άδεια ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία.

Στον άξονα της συγκεκριμένης στρατηγικής περιλαμβάνονται επίσης η έντονη αντίδραση της ΝΔ για τις νέες προκλήσεις των Τσάμηδων στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, καθώς και οι επανειλημμένες πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη για την ασφάλεια των πολιτών. Κινήσεις που θα συνεχίσει να κάνει το επόμενο διάστημα και ενώ πιθανή... έκρηξη εξαιτίας του προσφυγικού - μεταναστευτικού δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v