Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρελάνς σε τρία μέτωπα επιχειρεί η κυβέρνηση

Ετοιμάζεται ομιλία Τσίπρα για το «θεσμικό - αναπτυξιακό – κοινωνικό» τρίπτυχο. «Αύξηση απασχόλησης - μείωση εσωτερικής υποτίμησης» ο στόχος-σλόγκαν του νέου Αναπτυξιακού. Φουντώνει η συζήτηση για εκλογικό νόμο και Σύνταγμα.

Ρελάνς σε τρία μέτωπα επιχειρεί η κυβέρνηση

Τη "φυγή προς τα μπρος" θα προσπαθήσει να επιταχύνει η κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες ημέρες. Βασικός στόχος είναι να επαναφέρει σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας "την ελπίδα που τείνει να χαθεί μετά τα δημοσιονομικά μέτρα που ψηφίσθηκαν για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση", όπως αναφέρει επιτελικό της στέλεχος.

Για τον λόγο αυτό οργανώνεται, κατά τις πληροφορίες, κεντρική εκδήλωση την Πέμπτη στο Μουσείο της Ακρόπολης (σ.σ. την επομένη της συγκέντρωσης των "Παραιτηθείτε") με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό στους τρεις τομείς που θέλει η κυβέρνηση "να αφήσει το αποτύπωμά της".

Δηλαδή:

* Στον θεσμικό, που περιλαμβάνει τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τον νέο εκλογικό νόμο.

* Στον αναπτυξιακό, που αφορά την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου (σ.σ. ψηφίζεται από τη Βουλή αυτή την εβδομάδα) και περιλαμβάνει κίνητρα (οικονομικά-φορολογικά) για άμεση λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

* Στον κοινωνικό, που στοχεύει στην ανακούφιση των πιο αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων τις οποίες επιβαρύνουν περισσότερο τα νέα μέτρα (σ.σ. όπως η αύξηση των έμμεσων φόρων).

Ειδικά για το τελευταίο, το κυβερνητικό επιτελείο θέτει επί τάπητος τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή, όταν ανακοίνωσε ότι οι συνταξιούχοι που απώλεσαν το δικαίωμα του ΕΚΑΣ δεν θα κληθούν να επιστρέψουν τα επιδόματα του πρώτου τετραμήνου του έτους.

Οπως είχε πει ο κ.Τσίπρας, στο Ταμείο αυτό θα ενταχθούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, από το 1,7 δισ. που πέτυχε η χώρα να εμφανίσει ως πλεόνασμα για το 2015, προκειμένου να κατευθυνθούν σε κοινωνικές ανάγκες. Δεδομένου ότι δεν θα χρειαστεί να «πειραχτούν» από αυτό τα περίπου 80 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να καλύψουν τις επιστροφές του ΕΚΑΣ (σ.σ. τα νέα μειωμένα κριτήρια ισχύουν, τελικά, από την 1η Ιουνίου και όχι αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου), οι επιτελείς υπολογίζουν την διάθεση του συνόλου των 700 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές δράσεις, όπως η επέκταση των προγραμμάτων για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την κοινωνική εργασία.

Οπως λένε δε, στα 700 εκατ. ευρώ θα προστεθούν και τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καπνού-πετρελαιοειδών.

«Αναπτυξιακός πυρετός»

Το περιεχόμενο του νέου αναπτυξιακού νόμου θα τύχει ειδικής προβολής, καθώς τα συναρμόδια οικονομικά-παραγωγικά υπουργεία έχουν πάρει «εντολή» να τρέξουν ταχύτατα την εφαρμογή του προκειμένου να παρουσιάσουν τα πρώτα αποτελέσματα στις αρχές του φθινοπώρου.

Η έμφαση θα δοθεί στα φορολογικά-οικονομικά κίνητρα, στη στόχευση σε επιχειρήσεις που αφορούν την αγροτοτουριστική αλυσιδα ("από το χωράφι στο ξενοδοχείο"), στις καινοτόμες "που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά-υπηρεσιες" και στις συνεργασιες για οικονομίες κλίμακας.

Ο στόχος-σλόγκαν, εν προκειμένω, θα είναι "αύξηση της απασχόλησης - μείωση της εσωτερικής υποτίμησης - σταθερά βήματα στην ανάπτυξη"...

Γρήγορα ο νέος εκλογικός νόμος

Οσο για το θεσμικό πεδίο, το κυβερνητικό επιτελείο πέτυχε να στρέψει τον προβληματισμό στη Συνταγματική Αναθεώρηση και στον νέο εκλογικό νόμο, ανοίγοντας μία (προσωρινή;) παρένθεση στην πολύμηνη συζήτηση επί των δημοσιονομικών.

Το κυβερνητικό σχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο θα κατατεθεί άμεσα καθώς η κυβέρνηση “θα ήθελε” η ψηφοφορία στη Βουλή να γίνει πριν από τις 10 Αυγούστου που θα διακόψει η Ολομέλεια τις εργασίες της για δύο εβδομάδες, λόγω θέρους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε το Euro2day.gr την Παρασκευή, η εφαρμογή της "απλής και άδολης" αναλογικής (σ.σ. δηλαδή χωρίς μπόνους εδρών και χωρίς πλαφόν εισόδου στη Βουλή) συναντά δυσκολίες ακόμη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Κι αυτό διότι, όπως λένε στελέχη του, για να εφαρμοστεί ο νέος νόμος στις αμέσως επόμενες εκλογές πρέπει να ψηφισθεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές και, άρα, χρειάζεται η συναίνεση της ΝΔ (η οποία έχει αποκλείσει την απλή αναλογική) και του Ποταμιού.

Ενα υπό συζήτηση σενάριο (που προωθεί συναρμόδιος υπουργός) αφορά την κατανομή του μπόνους εδρών μεταξύ των κομμάτων που θα δηλώσουν προεκλογικά ότι θα συμπράξουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το επιχείρημα; Οτι "αφενός οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις μας τελείωσαν και, αφετέρου, οι πολίτες πρέπει να επιλέγουν απαλλαγμένοι από τη λογική της 'χαμένης ψήφου'".

Στον αντίποδα αυτού του σεναρίου είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής αλλά χωρίς κατάργηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή, το οποίο σήμερα είναι 3%.

«Νέο Σύνταγμα; Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε»

Οσο για το νέο Σύνταγμα, η κυβερνητική θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό στις 24 Ιουλίου (στην επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας) και η συζήτηση στη Βουλή θα είναι πολύμηνη.

Αλλά κι αυτή η “κορυφαία” θεσμική παρέμβαση… δεν συγκινεί το σύνολο των κυβερνητικών ή κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό είναι το άρθρο του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση στην ιστοσελίδα των “53” του κόμματος, commonality.gr, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει: «Πρωτοβουλίες όπως η συνταγματική αναθεώρηση είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Μια χαρούλα είναι το Σύνταγμα, τηρουμένων των αναλογιών και συσχετισμό για προοδευτική αναθεώρηση δεν έχουμε, κινδυνεύουμε να πάμε προς τα πίσω και μάλιστα σε καταστάσεις προ του 1986 ή να κληθούμε να συνταγματοποιήσουμε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες”.

Και προσθέτει: “Αν ρωτήσει κανείς έναν εργαζόμενο στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα αν θέλει αναθεώρηση του Συντάγματος θα σου πει ‘νταξει, οκ, αλλά προτιμάω να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Επιθεώρηση Εργασίας’».

Σημειώνεται ότι ο κ. Κυρίτσης είναι ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού οργάνου για το προσφυγικό, ενώ ορκίσθηκε βουλευτής προ ολίγων εβδομάδων όταν παραιτήθηκε η Βασιλική Κατριβάνου μετά την ψηφοφορία για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αύξηση των έμμεσων φόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v