Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αλέξη, πήξαμε στους οδικούς χάρτες»

Το κλείσιμο της αξιολόγησης έδωσε το έναυσμα για κριτικές παρεμβάσεις βουλευτών και στελεχών του κόμματος. Καλούν τον πρωθυπουργό να βρει κοινωνικό αφήγημα, κρούουν τον κώδωνα για εργασιακά και διαφθορά, ενώ δεν λείπει η αντίθεση στο timing της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

«Αλέξη, πήξαμε στους οδικούς χάρτες»

«Και τώρα... οι δυο μας» θα μπορούσε να είναι η κεντρική ιδέα των παρεμβάσεων που επιχειρούν στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αποδέκτη τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν και το συνέδριο του κόμματος παραπέμφθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου, το κλείσιμο της (πρώτης) αξιολόγησης έδωσε το έναυσμα για κριτικές παρατηρήσεις, μέσω της Αυγής και της ιστοσελίδας που απηχεί τις απόψεις των «53» (commonality.gr).

Η ανοικτή διαφωνία για το timing που επέλεξε το Μαξίμου να ανοίξει την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η ενοχική στάση κυβερνητικών στελεχών απέναντι... στα ψηφισθέντα, ο κίνδυνος να διολισθήσει (η κυβέρνηση) σε επικοινωνιακές κορόνες «τύπου success story», η αναφορά σε μεταρρυθμίσεις «που συνήθως μυρίζουν ανθρώπινο κρέας», η απουσία αφήγησης που να αφορά στις κοινωνικές αναφορές της κυβέρνησης και η απομάκρυνση Μαξίμου από την Κουμουνδούρου, είναι ορισμένα μόνο στοιχεία από τις δημόσιες παρεμβάσεις του τριημέρου.

Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί συλλογικά, αποδέκτης των παραπάνω είναι ο κ. Τσίπρας: του αναγνωρίζουν μεν αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω της οκτάμηνης διαπραγμάτευσης, τον καλούν ωστόσο να αξιοποιήσει την ανάπαυλα για να «ξαναβρεί το νήμα» με την αριστερή-κοινωνική πολιτική, έστω και μέσα από τις δυσκολίες της μνημονιακής επιτροπείας.

«Ξεκαβαλήστε»

"Μέχρι τώρα, ακριβώς επειδή όλοι όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας και των δυσκολιών που τη χαρακτηρίζουν, προτάχθηκε το Δέλτα της διαπραγμάτευσης από το Δέλτα της διακυβέρνησης", αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα των "53" η Μαρία Μπαλάφα, για να ξεδιπλώσει στη συνέχεια την αυστηρή κριτική της.

Οπως: Έχει πήξει η κυβερνητική εκφώνηση από «οδικούς χάρτες», που μαζί με την «αειφορία» στη βρυξελιώτικη slang σημαίνουν τελικά δαιδαλώδεις διαδικασίες για λίγους. Έχει πήξει η κυβερνητική εκφώνηση από «μεταρρυθμίσεις» γενικά και αόριστα, που συνήθως μυρίζουν ανθρώπινο κρέας.

Ή και από νεοφιλελεύθερους νεολογισμούς, που βρίσκονται ένα βήμα πριν την «ευελφάλεια» της Διαμαντοπούλου.

Ή «η πρώτη εντολή που ο Τσίπρας πρέπει να δώσει στο πολιτικό προσωπικό του κυβερνητικού σχήματος είναι "ξεκαβαλήστε"»... «Η εικόνα των συμβούλων, των συμβουλατόρων, των τρεχάμενων, των παρατρεχάμενων, των ενδιάμεσων και των διαμεσολαβητών όχι μόνο προσφέρει κακές υπηρεσίες αλλά οργώνει το χωράφι για να σπείρουν η διαφθορά και η διαπλοκή».

«'Ντάξει, οκ, αλλά...»

Ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης (και εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνητικού οργάνου για το προσφυγικό) παρεμβαίνει ανοικτά εναντίον της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Αφενός, όπως αναφέρει (στην ιστοσελίδα των "53"), διότι "τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι τόσο μεγάλα που καμία θεσμική τομή δεν μπορεί να τα επηρεάσει ή έστω να τα διασκεδάσει".

Και αφετέρου επειδή, λόγω συσχετισμού δυνάμεων στη Βουλή, "κινδυνεύουμε να πάμε προς τα πίσω και μάλιστα σε καταστάσεις προ του 1986, ή να κληθούμε να συνταγματοποιήσουμε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες". (σ.σ. Επ' αυτού, συνάδελφοί του βουλευτές δεν θεωρούν απίθανο να περάσει διάταξη στο νέο Σύνταγμα για τα ιδιωτικά ΑΕΙ εξαιτίας πιέσεων "έξωθεν και έσωθεν", όπως λένε).

Με το γνωστό "έξω από τα δόντια" στυλ του μάλιστα, ο κ. Κυρίτσης χαρακτηρίζει την απόφαση (του πρωθυπουργού) για Συνταγματική Αναθεώρηση ως "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" (έναντι της "καθημερινότητας"), σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Αν ρωτήσει κανείς έναν εργαζόμενο στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα αν θέλει αναθεώρηση του Συντάγματος, θα σου πει «'ντάξει, οκ, αλλά προτιμάω να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Επιθεώρηση Εργασίας»...

Πάμε κι εμείς σε "success story";

Το τρίτο "βέλος" προέρχεται από το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο. Αφού σημειώνει (στην ΑΥΓΗ) ότι "η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν επαναφέρει μια συνθήκη ομαλότητας" και, "αντιθέτως, βιώνουμε μια συνεχιζόμενη αρνητική μετατόπιση του πλαισίου μέσω εκβιασμών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων", προειδοποιεί για την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης.

"Ειδικά στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, οι συμμαχίες μας περιορίζονται ακόμα περισσότερο. Δυνάμεις οι οποίες για δικούς τους λόγους θέλουν να αμφισβητήσουν το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, είναι την ίδια στιγμή θρησκευτικά προσηλωμένες σε πολιτικές υποτίμησης της εργασίας", τονίζει.

Ο κ. Ηλιόπουλος όχι μόνο παρατηρεί έλλειψη σαφούς σχεδίου δράσης αλλά υποστηρίζει ευθέως ότι η λειτουργία της κυβέρνησης και του κόμματος δεν ανταποκρίνονται σ' αυτόν τον στόχο, διότι "η επικοινωνία κυριαρχεί πάνω στην πολιτική" και "κερδίζει χώρο η άποψη εμφάνισης ενός νέου success story».

"Πώς θα καταγραφείς στην ιστορία, Αλέξη;"

Από τα παραπάνω δείγματα προκύπτει ότι το Μαξίμου και ο κ. Τσίπρας προσωπικά θα περάσουν (άλλο ένα...) δύσκολο τρίμηνο -αν και η εσωκομματική κριτική δεν γίνεται με τους όρους που επέβαλε το περσινό... αλησμόνητο καλοκαίρι του δημοψηφίσματος, του συμβιβασμού και της διάσπασης.

Το "γάντι" άλλωστε το πετά ευθέως στον πρωθυπουργό η κ. Μπαλάφα, με την επωδό: "Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του, αν θέλει να καταγραφεί στην ιστορία ως Αλέξης ή όχι"...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v