Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου για απορρόφηση €120 εκατ. από το ΕΤΕΑΝ

Κινητοποίηση επιχειρήσεων και τραπεζών για την απορρόφηση κονδυλίων ύψους 120 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ, ώστε να μην επιστραφούν στην ΕΕ, ζήτησαν ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Ως 15 Ιουλίου οι αιτήσεις δανειοδότησης. Ποια προγράμματα «τρέχουν».

Αγώνας δρόμου για απορρόφηση €120 εκατ. από το ΕΤΕΑΝ

Κοινή καμπάνια για την απορρόφηση των εναπομεινάντων 120 εκατ. ευρώ του ΕΤΕΑΝ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενεργοποίησαν η διοίκηση του Ταμείου, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ.

Με δεδομένο ότι τα κεφάλαια αυτά, εκ των οποίων τα 60 προέρχονται από το Ταμείο και τα υπόλοιπα από τις συνεργαζόμενες τράπεζες, θα πρέπει να απορροφηθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, οι διοικήσεις των τριών φορέων στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου κάλεσαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να απευθυνθούν στις τράπεζες και τις τράπεζες να ανταποκριθούν στα σχετικά αιτήματα. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις δανειοδότησης θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Κώστας Γαλιάτσος, θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση για την απορρόφηση των κονδυλίων, ώστε οι πόροι αυτοί να μην επιστραφούν στη ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη η κινητοποίηση που υπήρξε το τελευταίο διάστημα είχε αποτέλεσμα, καθώς η κατάσταση βελτιώθηκε τον Απρίλιο, τον Μάιο, με τα καλύτερα αποτελέσματα να καταγράφονται το πρώτο 11ήμερο του Ιουνίου. Ειδικότερα το πρώτο 11ήμερο οι εγκρίσεις έφτασαν τα 11.67.418 εκατ. ευρώ, έναντι 5.981.326 ευρώ το Μάιο και 6.861.492 ευρώ τον Απρίλιο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ, σημειώνοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τους θεσμούς. Στόχος, όπως είπε, είναι επέκταση του Ταμείου και στις μικροχρηματοδοτήσεις, αλλά και στη δημιουργία κοινών χρηματοδοτικών εργαλείων όπως με την ΕΤΕπ, την EBRD, την KfW, με την οποία ήδη υπάρχει συνέργεια στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IfG).

Αναφορικά με το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ' Οίκον, ανέφερε ότι σύντομα αναμένεται η έκδοση ΚΥΑ για τη διευθέτηση 15.000 αιτήσεων που έχουν υπαχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα, ενώ από τον Σεπτέμβριο αναμένεται η προκήρυξη νέου προγράμματος.

Στην αναγκαιότητα συνεργασίας των φορέων εκπροσώπησης των ΜΜΕ με το ΕΤΕΑΝ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος ζήτησε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των οργανώσεων στη διοίκηση του ταμείου με θεσμικές αρμοδιότητες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η χρηματοδότηση είναι ένα από τα τρία προβλήματα, μαζί με το φορολογικό και το ασφαλιστικό, τονίζοντας σκωπτικά ότι «σήμερα οι τράπεζες είναι κλειστές και έχουν μετατραπεί από πιστωτικά ιδρύματα σε καταθετικά ιδρύματα». Τόνισε δε, ότι το ΕΤΕΑΝ πρέπει να μετεξελιχθεί σε μια επενδυτική τράπεζα με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Οι τράπεζες είναι κλειστές για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» επισήμανε ο κ. Καββαθάς και πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια της ομάδας δράσης υπό τον κ. Ράιχνμπαχ, συμμετείχαμε ως ομάδα εκπροσώπησης σε επίπεδο Προέδρων στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε μία ομάδα εργασίας. Ζητήσαμε και εμείς και η ΕΣΕΕ – επιτακτικά- να μας δίνονται τα στοιχεία των λόγων απόρριψης των δανείων όχι βεβαίως αυτά που αφορούν στα προσωπικά δεδομένα. Από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες συναντήσαμε πλήρη άρνηση.», τόνισε.

Στους δυσμενείς όρους χρηματοδότησης των ελληνικών ΜΜΕ σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Ο ίδιος κάλεσε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τις τράπεζες να επισπεύσουν τις διαδικασίες απορρόφησης τω κονδυλίων αυτών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί η κρίση ρευστότητας.

Τα προγράμματα του ΕΤΕΝ που είναι σε εξέλιξη είναι:

1. Επιχειρηματική Επανεκκίνηση

Προβλέπει:
Α) Δάνεια για κεφάλαια κίνησης 

Υψος Δανείου 10.000 ευρώ. Διάρκεια αποπληρωμής έως 48 μήνες. Επιτόκιο 50% του ισχύοντος τραπεζικού επιτοκίου της επιχείρησης

Β) Δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς.

Υψος δανείου 10.000 ευρώ έως 800.000 ευρώ. Διάρκεια αποπληρωμής 5-12 έτη. Δυνατότητα περιόδου χάριτος 6 μήνες έως 12 έτη. Επιτόκιο 50% του ισχύοντος τραπεζικού.

2. Νησιωτική Επιχείρηση

Προβλέπει:

Α. Για νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, ύψος δανείου 10.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ. Διάρκει έως 4 έτη, ύψος επιτοκίου 0%.

Β. Με περισσότερους από 3.100 κατοίκους ύψος δανείου από 10.000 έως 30.000 ευρώ. Διάρκεια αποπληρωμής έως 4 έτη. Επιτόκιο 2,80 σταθερό.

3. Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ

Α. Εγγύηση 70% σε δάνεια για επενδυτικά σχέδια ύψους από 10.000 έως 800.000 ευρώ, διάρκειας από 5 έως 10 έτη με περίοδο χάριτος 6-24 μήνες.

Β. Εγγύηση 80% σε δάνεια έναντι επιχορήγησης, εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων (ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Νόμο) ύψους από 10.000 έως 500.000 ευρώ, διάρκειας από 24-36 μήνες, με περίοδο χάριτος 6 μήνες.

Γ. Εγγύηση 70% σε δάνεια επιχειρηματικής ανάπτυξης ή και δάνεια χρηματοδότησης ώριμων επενδυτικών σχεδίων από 10.000 έως 800.000 ευρώ, διάρκειας 2-10 έτη, με περίοδο χάριτος 6-24 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v