Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μονόδρομος τα ΣΔΙΤ στον χώρο της υγείας

Τα εντεινόμενα δημοσιονομικά αδιέξοδα θα ανοίξουν σύντομα τον διάλογο για τη διάσωση της δημόσιας υγείας μέσα από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών, των κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων.

Μονόδρομος τα ΣΔΙΤ στον χώρο της υγείας

«Από το προσεχές φθινόπωρο, ο τρόπος σκέψης των Ελλήνων πολιτικών αναγκαστικά θα αλλάξει. Όλοι έχουν καταλάβει πως τα περιθώρια για επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν εξαντληθεί, ότι μισθοί και συντάξεις δύσκολα μπορούν να μειωθούν περαιτέρω και πως τυχόν ενεργοποίηση του περιβόητου κόφτη δεν θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη από την κυβέρνηση.

Πιστεύω λοιπόν ότι θα δημιουργηθεί στην πολιτική ζωή της χώρας μια κουλτούρα εξέτασης κάθε τομέα ξεχωριστά, προκειμένου να περικόπτονται σπατάλες, ή ακόμη και δαπάνες που δεν επιφέρουν μια αξιοσημείωτη ανταπόδοση».

Με αυτή τη δήλωση γνωστού παράγοντα της αγοράς, έρχεται να συμφωνήσει και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, όταν εξειδίκευσε το θέμα στο μέτωπο της υγείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, λόγω της οικονομικής κρίσης, σύντομα θα ξεκινήσουν ευρύτερες συζητήσεις και προβληματισμοί για το τι σημαίνει δημόσια παιδεία, δημόσια υγεία, ή οτιδήποτε άλλο δημόσιο.

Επικεντρωνόμενος μάλιστα στο θέμα της υγείας, ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι η δημόσια υγεία δεν είναι δωρεάν, γιατί την πληρώνει ο πολίτης μέσω της φορολογίας που καταβάλλει. Πρόκειται για δήθεν δωρεάν υγεία, η οποία στο τέλος της ημέρας κοστίζει πανάκριβα στον ασθενή. Στην Ελλάδα έχουμε αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών, τον μικρότερο αριθμό νοσοκόμων και το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών (70% έναντι 30% στην υπόλοιπη Ευρώπη), που διαμαρτύρεται για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Συνεχίζοντας μάλιστα ο κ. Χατζηθεοδοσίου, σημειώνει πως δεν είναι τυχαίο ότι οι ασφαλίσεις ιδιωτικής υγείας αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό από έτος σε έτος, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και πως αν απέσυραν οι ασφαλιστικές εταιρείες τα συμβόλαια υγείας, τότε οι ουρές στα κρατικά νοσοκομεία θα έφταναν στα... τρία χιλιόμετρα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι αυτές που κρατούν σήμερα όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Μονόδρομος πλέον είναι η καθιέρωση των ΣΔΙΤ στον τομέα της υγείας, με συνεργασία του δημόσιου τομέα με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η υγεία θα παραμείνει δημόσια, αλλά η διαχείρισή της θα γίνεται με χαμηλότερο κόστος, προσφέροντας ταυτόχρονα και καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς, καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Την ευρύτερη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα επιθυμούν και οι πάροχοι της ιδιωτικής υγείας, οι οποίοι θεωρούν την επικρατούσα κατάσταση ως αδιέξοδη.

«Πιστεύω ότι οι αρμόδιοι έχουν πλέον κατανοήσει το αδιέξοδο των πολιτικών προς τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας που περιλαμβάνουν καθυστερήσεις πληρωμών, claw back και rebate. Γνωρίζουν πολύ καλά πως η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη, καθώς είναι θέμα χρόνου να οδηγηθεί στον γκρεμό», δήλωσε παράγοντας από τον χώρο των ιδιωτικών κλινικών, συμπληρώνοντας πως «τα προβλήματα είναι τεράστια και προκαλούν έντονους πονοκεφάλους ακόμη και στις ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου».

Γενικότερα, οι ιδιωτικές κλινικές έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως κοστίζουν στο δημόσιο πολύ λιγότερο από τα κρατικά νοσοκομεία, λόγω της κακοδιαχείρισης που επικρατεί στα τελευταία.

«Το παράδοξο είναι πως, αντί οι κυβερνήσεις να λειτουργήσουν παραγωγικότερα τα κρατικά νοσοκομεία, επιλέγουν να φορτώσουν το υπερβολικό τους κόστος στον ιδιωτικό τομέα, πνίγοντας κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Και από την άλλη πλευρά, οι εκάστοτε κυβερνήσεις καλούν τους πνιγμένους ιδιώτες να πρωτοστατήσουν στο πεδίο του ιατρικού τουρισμού... Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως μια ρεαλιστική και τίμια συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην υγεία θα μπορούσε να προσφέρει πολλά πράγματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v