Η φοροεπιδρομή διώχνει τις ελληνικές startups

Οι αυξήσεις στους φόρους είναι το «κερασάκι στην τούρτα» για τις νέες εταιρίες. Τα πλεονεκτήματα από τα ελληνικά ταλέντα και τα χαμηλά κόστη εξαλείφονται από τα νέα μέτρα. Startups μεταφέρονται στο εξωτερικό, 250.000 επαγγελματίες έχουν φύγει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η φοροεπιδρομή διώχνει τις ελληνικές startups

Οι ελληνικές startups έχουν αντιμετωπίσει πολιτικές αναταραχές, βίαιες εξεγέρσεις, μια «μαραμένη» οικονομία και μια ριψοκίνδυνη διπλωματία που σχεδόν οδήγησε τη χώρα έξω από το ευρώ. Τώρα, ένας νέος γύρος φορολογικών αυξήσεων μπορεί να είναι «το κερασάκι στην τούρτα» για τις νέες εταιρίες που προσπαθούν να πετύχουν, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Αυτό που χρειάζονται οι startups είναι μια ευκαιρία, τονίζει ο Βασίλης Σιώρος, διευθύνων σύμβουλος της Ardustech, μιας μικρής εταιρίας με μεγάλα σχέδια για τη χρήση του ελαιόλαδου στις βιομηχανίες των φαρμακευτικών προϊόντων, των τροφίμων και των καλλυντικών.

«Καμία startup δεν ζητά χρήματα από την κυβέρνηση», ανέφερε σε συνέντευξή του. «Το κράτος μπορεί να επενδύσει χωρίς να δώσει χρήματα, με το να επιτρέψει στις νέες εταιρίες να μην πληρώνουν φόρους ή εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για ένα χρόνο, ή τουλάχιστον να τα μειώσει. Αυτό μπορεί να δώσει τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο ζωής σε μια startup, επιτρέποντας τη δημιουργία μία ή δύο παραπάνω θέσεων εργασίας», υποστήριξε.

Οι νέες επιχειρήσεις έχουν γίνει βασικό κομμάτι μιας οποιασδήποτε αναβίωσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από ένα τέταρτο από το 2008 και μετά και όπου σχεδόν το 25% του εργατικού δυναμικού δεν έχει εργασία. Ο αριθμός των startups σχεδόν διπλασιάζεται κάθε χρόνο από το 2010. Με πολλές να παλεύουν ακόμη για να βρουν χρηματοδότηση, οι startups βλέπουν τους φόρους και τα κόστη που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των Ευρωπαίων πιστωτών ως ένα ακόμη πρόβλημα που προστίθεται στο ήδη δύσκολο περιβάλλον.

Οι συνθήκες απωθούν τους επενδυτές

«Η Ελλάδα δίνει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στις νέες εταιρίες, όπως εξαιρετικούς και διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες και μηχανικούς, προσωπικό χαμηλού κόστους και χαμηλές λειτουργικές δαπάνες», επεσήμανε ο Βασίλης Στιβακτάκης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OSEVEN. «Ωστόσο, η συνολική οικονομική εικόνα της Ελλάδας αποδυναμώνει αυτά τα πλεονεκτήματα στα μάτια των επενδυτών», τόνισε.

Τα μέτρα δεν ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις

Τα μέτρα που έχουν εισαχθεί στο πλαίσιο των συμφωνιών διάσωσης της Ελλάδας «θα δημιουργήσουν ένα πολύ πιο στέρεο μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο είναι αναγκαίο για μια ώθηση στην οικονομία», επεσήμανε στις 10 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα». Ωστόσο, για την Ardustech, οι φορολογικές αυξήσεις έρχονται καθώς η εταιρία εστιάζει στους πρώτους της πελάτες και σχεδιάζει δοκιμαστική παραγωγή τον Σεπτέμβριο, ανέφερε ο COO Άκης Καπέτας.

Ο Στιβακτάκης στην OSEVEN -η οποία συγκέντρωσε κεφάλαια πριν από έναν χρόνο υπογράφοντας μια συμφωνία με επενδυτές στις 28 Ιουνίου, μόλις μία ημέρα πριν επιβληθούν τα capital controls- υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να ενθαρρύνει τις νέες εταιρίες, όχι να τις διώχνει.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει ένα πενταετές πλάνο για τις startups, τουλάχιστον για εκείνες που στηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια, καθώς οι δυνατότητές τους έχουν αναγνωριστεί, και αυτό θα βοηθούσε τους επενδυτές να δουν αλλιώς το τοπίο των νέων ελληνικών εταιριών και την ίδια στιγμή θα συνέδραμε την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη», τόνισε.

Ταλέντα και επιχειρήσεις φεύγουν στο εξωτερικό

Εκτιμάται πως 250.000 εξειδικευμένοι επιχειρηματίες έχουν φύγει από την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 300% σε ετήσια βάση σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ανέφερε ο Χάρης Μακρυνιώτης της Endeavor Greece, που στηρίζει επιχειρηματίες στη χώρα.

Έρευνα της Endeavor, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2.000 φοιτητές πανεπιστημίων, κατέδειξε πως παρότι το 81% βλέπει θετικά το επιχειρείν, οι περισσότεροι ανησυχούν για τη γραφειοκρατία και τους περιορισμούς που θα αντιμετώπιζαν, αν ξεκινούσαν μια νέα επιχείρηση.

Μετά την επιβολή των capital controls, η OSEVEN αναγκάστηκε να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στο εξωτερικό και εγγράφηκε στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου πέρυσι. «Οι επενδυτές με έδρα το Λονδίνο υποστήριξαν την ιδέα μας, αλλά ζήτησαν τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας να εγκατασταθούν στη Βρετανία, δεδομένης της αβεβαιότητας για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας», τόνισε ο Στιβακτάκης.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα έχει δημιουργικά άτομα με ταλέντο που συναγωνίζεται εκείνο των Βρετανών, των Γερμανών ή των Ισραηλινών, τόνισε ο Conno Χρήστου της Avocarrot, μιας εταιρίας που ασχολείται με διαφημίσεις μέσω εφαρμογών.

Η Avocarrot ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2013 από τέσσερις Κύπριους συμφοιτητές, ωστόσο τώρα η έδρα της είναι στο Σαν Φρανσίσκο, αφότου έλαβε δύο εκατ. δολάρια από Αμερικανούς, Βρετανούς και Έλληνες επενδυτές. Αν και το κομμάτι της επιχειρησιακής ανάπτυξης της εταιρίας βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Avocarrot επέλεξε να εδράσει τις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, προσλαμβάνοντας 18 ανθρώπους τους τελευταίους 12 μήνες και με στόχο τους 30 μέχρι τα τέλη του 2016. Ο αριθμός των διαφημίσεων που διαχειρίζεται η εταιρία έχουν αυξηθεί σε τέσσερα δισεκατομμύρια τον μήνα, από 80 εκατ. πέρυσι.

«Τα αναξιοποίητα ταλέντα της Ελλάδας, τα χαμηλά ενοίκια και λειτουργικά κόστη, σημαίνουν πως το να πάρει κανείς δύο εκατ. δολάρια εδώ είναι σαν να παίρνει οκτώ εκατ. στο Σαν Φρανσίσκο ή στο Λονδίνο, σε όρους απόδοσης της επένδυσης για κάθε δολάριο», τονίζει ο Χρήστου. «Για να προσελκύσει επενδυτές και περισσότερες startups σαν τη δική μας, η κυβέρνηση θα πρέπει να ισχυροποιήσει το οικοσύστημα προσφέροντας κίνητρα στους επενδυτές, ώστε να στηρίξουν τις νέες εταιρίες», κατέληξε, δίνοντας το παράδειγμα του βρετανικού συστήματος επένδυσης σε νέες εταιρίες που προσφέρει φορολογικά οφέλη σε όσους επενδύουν σε εταιρίες που βρίσκονται σε πολύ πρώιμα στάδια.

Κοινωνικός αντίκτυπος

Όπως υποστηρίζει ο Μάρκος Κιοσέογλου, συνιδρυτής της Reload Greece, ενός κέντρου με έδρα το Λονδίνο που βοηθά στη διασύνδεση νέων Ελλήνων με παγκόσμιους επιχειρηματίες, η κυβέρνηση δεν κατανοεί τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που έχουν οι startups.

«Είναι πιθανό οι ελληνικές startups να έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό αλλά να έχουν δραστηριότητες και/ή να χρησιμοποιούν πόρους από την Ελλάδα, βοηθώντας έτσι τη χώρα», τόνισε, εξηγώντας ότι «δεν είναι μόνο η τεχνολογία αλλά και άλλες ιδέες που δημιουργούν κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο».

«Οι startups είναι ένα κομμάτι του παζλ, όχι ολόκληρο το παζλ», ανέφερε ο Μακρυνιώτης, σύμφωνα με το πρακτορείο. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τις νέες εταιρίες μόνο για τις θέσεις εργασίας αλλά και για την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, τη μεταμόρφωση και την έμπνευση», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v