Νεκτάριος: Στα 700 δισ. το αφανές χρέος των Ταμείων

Η οικονομία σήμερα δεν αντέχει να πληρώνει 27% εισφορές, χωρίς καμία εξασφάλιση για το μελλοντικό ύψος των συντάξεων, ανέφερε ο Μιλτιάδης Νεκτάριος. Στα 700 δισ. εκτινάχθηκε το χρέος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Τι είπαν Κατρούγκαλος, Βρούτσης, Σαρρηγεωργίου.

Νεκτάριος: Στα 700 δισ. το αφανές χρέος των Ταμείων
Νομοτελειακά το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να θεσπίσει στο ασφαλιστικό ένα σύστημα τριών πυλώνων, καθώς η οικονομία σήμερα δεν αντέχει να πληρώνει 27% εισφορές, χωρίς καμία εξασφάλιση για το μελλοντικό ύψος των συντάξεων, ανέφερε ο kαθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος (φωτό) από το βήμα του πρώτου ασφαλιστικού συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Ο κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στη διάρρηξη της εμπιστοσύνης μεταξύ των γενεών, έκανε λόγο για την εκτίναξη του αφανούς χρέους του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από 500 δισ. ευρώ το 2000 σε 700 δισ. ευρώ 10 χρόνια μετά και τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα στο σύστημα, στο πλαίσιο της εξισορρόπησης του κινδύνου, της εξομάλυνσης του εισοδήματος, της ευελιξίας στη συνταξιοδότηση και της διαφάνειας μέσω της εφαρμογής ατομικών λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Νεκτάριο, παρότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό εισφορών στον ανεπτυγμένο κόσμο, με 35 χρόνια ασφάλισης, το πραγματικό ποσοστό αναπλήρωσης δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 50%. Ένα αντίστοιχο ποσοστό αναπλήρωσης θα μπορούσε να επιτευχθεί με μόλις 16% εισφορές αντί για 26%, με το 10% να αντιστοιχεί στο αναδιανεμητικό σύστημα και το 6% στο κεφαλαιοποιητικό.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ υπολογίζει τα αποθεματικά των επαγγελματικών ταμείων στην Ελλάδα η πρώην γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης και νυν διευθύντρια Πρόνοιας Άρτεμις Δεδούλη, η οποία αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις των Μνημονίων που πλέον αποτρέπουν οποιαδήποτε δυνατότητα μετατροπής επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα, προανήγγειλε διάλογο με τους εκπροσώπους των δανειστών για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου των αυτοαπασχολούμενων και υπεραμύνθηκε της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Εξοντωτικές χαρακτήρισε στον αντίποδα τις ασφαλιστικές εισφορές ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος προεξόφλησε έκρηξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να ιδρυθούν στην Ελλάδα επαγγελματικά ταμεία με τη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v