Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Αναδόμηση με αυστηρούς όρους στα ΔΣ

Δρομολογούνται ραγδαίες εξελίξεις σε πολλαπλά μέτωπα όσον αφορά στις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Τι ζητά το ΤΧΣ από τους προέδρους. Ραντεβού Κατσέλη-Νουί την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη. Εν αναμονή του νέου CEO της Πειραιώς. Ερχονται αλλαγές στην πυραμίδα της Attica Bank.

Τράπεζες: Αναδόμηση με αυστηρούς όρους στα ΔΣ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αλλαγών στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, έτσι ώστε να ευθυγραμμισθούν με τα αυστηρά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος. 

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέστειλε στις 9 Ιουνίου επιστολή, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το Euro2day.gr, προς τους προέδρους των τραπεζών, στην οποία αναλύονται με ακρίβεια όλα τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και καλούνται οι διοικήσεις να προχωρήσουν, όπου χρειάζεται, στις σχετικές αντικαταστάσεις των μελών.

Εν συνεχεία η επιστολή εστάλη από τους προέδρους των τραπεζών σε όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Με βάση το γράμμα του νόμου, αναμένεται σύντομα να αντικατασταθούν περίπου 12-13 μέλη των διοικητικών συμβουλίων και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις καθώς πρόκειται για επιχειρηματίες, συνδικαλιστές, νομικούς κ.ά.

Μάλιστα, στην επιστολή αναφέρεται ότι «το ΔΣ πρέπει να έχει την κατάλληλη ισορροπία δεξιοτήτων, ανεξαρτησίας και γνώσης της εταιρίας, ώστε να δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να εκτελούν αποτελεσματικά τα αντίστοιχα καθήκοντα και τις ευθύνες τους, συμπεριλαμβανομένων των μη Εξυπηρετούμενων Εκθέσεων (ΝPEs), και να έχουν τον σωστό επιχειρηματικό προσανατολισμό που απαιτείται για την κατάλληλη αναδιάρθρωση των τραπεζών».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιστολή έφθασε στους προέδρους των τραπεζών λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων των στελεχών από τα κλιμάκια της Spencer Stuart, του συμβούλου που διενεργεί την αξιολόγηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εν αναμονή του νέου CEO

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, εξελίξεις αναμένονται άμεσα στην επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται η ανακοίνωση του νέου CEO να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιουνίου, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. Οι υποψηφιότητες για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου είναι σίγουρα τρεις, εκ των οποίων οι δύο προέρχονται από το εσωτερικό της τράπεζας και ο τρίτος είναι ο Χρήστος Παπαδόπουλος, πρώην στέλεχος της Standard Chartered Bank. Οι πληροφορίες τον φέρουν να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Ραντεβού με τη Νουί

Στη Φρανκφούρτη θα βρεθεί την Πέμπτη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να συναντηθεί με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί. 

Mε βάση τα κριτήρια του νόμου, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας «σκοντάφτει» στη διάταξη του νόμου βάσει της οποίας τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μίας τράπεζας δεν πρέπει να είχαν κομματική θέση τέσσερα χρόνια πριν την ημερομηνία τοποθέτησής τους στην τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κατσέλη ήταν πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Κοινωνική Συμφωνία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες να αλλάξει η σχετική διάταξη και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας να παραμείνει στη θέση της, ωστόσο ο SSM φέρεται να μη μετακινείται από τα κριτήρια του νόμου.

Αλλαγές στην Attica Bank

Αλλαγές αναμένονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και στη διοικητική πυραμίδα της Attica Bank. Κομβικής σημασίας χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Τετάρτη 15 Ιουνίου, μία ημέρα πριν την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. 

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Attica Bank Ιωάννης Γαμβρίλης δεν αποκλείεται να παραιτηθεί ενώ στο παρασκήνιο φουντώνει η φημολογία για τον νέο πρόεδρο της τράπεζας, ο οποίος δραστηριοποιείται ήδη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πλην του προέδρου, αλλαγές με βάση τον νόμο αναμένονται και για αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία δεν είναι τραπεζικά στελέχη.

 

* Δείτε την επιστολή του ΤΧΣ στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v