Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόλλησαν» οι επενδύσεις στα Αιολικά Πάρκα

Η καθυστέρηση στην θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού έχει αναστείλει την υπογραφή συμβάσεων πώλησης ενέργειας. Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και ο προβληματισμός των επενδυτών για την τήρησή τους.

«Κόλλησαν» οι επενδύσεις στα Αιολικά Πάρκα

Παγωμένες παραμένουν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σε αιολικά πάρκα, καθώς καθυστερούν ακόμη οι αποφάσεις για το νέο υποστηρικτικό μηχανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η μεγάλη καθυστέρηση στην θεσμοθέτηση του νέου μηχανισμού, αφενός έχει αναστείλει την υπογραφή συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας για νέα έργα, ενώ προκαλεί αβεβαιότητα για τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί έως 31.12.2015 θα παραμείνουν στο ισχύον έως τότε τιμολογιακό καθεστώς.

Τα παραπάνω τονίζουν τα μέλη της διοίκησης της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας- ΕΛΕΤΑΕΝ, με αφορμή τον εορτασμό στις 15 Ιουνίου της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανέμου.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της ισοζύγιο και την μεγάλη υστέρηση που παρατηρείται στην ένταξη αιολικών μονάδων (2.180 μεγαβάτ σήμερα, έναντι στόχου 4.000 μεγαβάτ το 2014 και 7.500 μεγαβάτ το 2020), η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις των καθυστερήσεων αυτών, οι οποίες μεγεθύνονται ακόμη περισσότερο από το κλίμα αβεβαιότητας, την αδυναμία τραπεζικής χρηματοδότησης των σχεδίων και το υψηλό κόστος του δανεισμού.

Σε επιμέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα στην εφαρμογή ανταγωνιστικών διαδικασιών για νέα αιολικά, η ΕΛΕΤΑΕΝ τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει αγνοήσει την αναλυτική τεκμηρίωση που της έχει κοινοποιηθεί με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εξαίρεση από τις διαδικασίες αυτές, ειδικά για τα αιολικά πάρκα. Ωστόσο επισημαίνει ότι ακόμη και όταν η Ελλάδα στο μέλλον, παύσει να πληροί τα κριτήρια εξαίρεσης και εφαρμοσθούν, τότε, οι ανταγωνιστικές διαδικασίες, αυτές πρέπει να είναι ουσιαστικά αυτοματοποιημένες και καθορισμένες για ικανό βάθος χρόνου ώστε να μην εξαρτώνται από τη βούληση του όποιου Υπουργού, πολιτικού ή υπηρεσιακού παράγοντα, να εκδώσει μια υπουργική απόφαση για την προκήρυξη της κάθε μίας από αυτές.

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Σε ό,τι αφορά στο νέο αναπτυξιακό νόμο, ο αποκλεισμός της αιολικής ενέργειας και γενικότερα του ενεργειακού τομέα από τις διατάξεις του Νόμου στερείται οικονομικής λογικής και αυτό πρέπει να αλλάξει, τονίζουν τα στελέχη του κλάδου. Ζήτημα όμως προκαλεί και η ανισότιμη αντιμετώπιση των ήδη ενταγμένων επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή η προθεσμία των επενδύσεων που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί το τέλος του 2015 και το τέλος του 2016 παρατείνεται υπό την προϋπόθεση –και για τις δύο κατηγορίες- ότι θα έχουν πραγματοποιήσει το 50% του κόστους έως το τέλος του 2016.

Αυτό προφανώς αδικεί τις επενδύσεις που είχαν προθεσμία το τέλος του 2016. Μετά την παρέμβαση της ΕΛΕΤΑΕΝ στη Βουλή, ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύθηκε ότι για αυτές η προθεσμία της υλοποίησης του 50% του κόστους θα μετακινηθεί κατά 3 μήνες, την 31 Μαρτίου 2017. Ωστόσο επισημαίνεται ότι αυτό δεν είναι επαρκές και δεν εξασφαλίζει την ισότιμη αντιμετώπιση των δύο κατηγοριών.

Διασύνδεση με Κρήτη

Τέλος αναφορικά με τη διασύνδεση της Κρήτης, η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει ότι πρέπει να προωθηθεί άμεσα σε πλήρη ανάπτυξη και με στόχο την κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών του συστήματος και λαμβάνοντας υπόψη το ενεργειακό μίγμα που θα προκύψει από την προσαρμογή σε παγκόσμιες συμφωνίες όπως αυτή του Παρισιού του Δεκεμβρίου του 2015, η ευρωπαϊκή πολιτική για το σύστημα εμπορίας ρύπων, η οποία πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα για να συμβάλει στη δημιουργία σταθερού επενδυτικού κλίματος και οι τεχνολογικές εξελίξεις σε χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις, που θα καταστήσουν την αιολική ενέργεια ακόμη πιο ανταγωνιστική.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας μέρας του ανέμου, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης δήλωσε: «Στις 15 Ιουνίου 2016 εορτάζουμε σε όλον τον πλανήτη την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου.

Ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση θα αφουγκραστεί το παγκόσμιο μήνυμα και θα δρομολογήσει αποτελεσματικές πολιτικές για τη δημιουργία σταθερού και ασφαλούς επενδυτικού κλίματος για τη μαζική εγκατάσταση αιολικών πάρκων προς όφελος του περιβάλλοντος, της οικονομίας και των επόμενων γενιών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v