Χαλκιδική: Με δίμηνη καθυστέρηση «ξύπνησε» η τουριστική κίνηση

«Μουδιασμένο» ξεκίνημα με πτώση του οδικού τουρισμού από τα Βαλκάνια. Κατώτερη των προσδοκιών η μέχρι στιγμής κίνηση από Ρωσία. Άνοδος από Κάτω Χώρες. Γιατί ενισχύουν τις θέσεις τους στην περιοχή για το 2017 τουρ οπερέϊτορ της Βορ. Ευρώπης.

Χαλκιδική: Με δίμηνη καθυστέρηση «ξύπνησε» η τουριστική κίνηση

Είναι η αβεβαιότητα για τα θέματα ασφάλειας που απασχολούν έντονα φέτος τους Ευρωπαίους τουρίστες; Είναι η κατώτερη των προσδοκιών κίνηση από τη Ρωσία; Είναι η διοργάνωση του Euro; Είναι όλα αυτά μαζί;

Ανεξάρτητα από τους λόγους, οι ξενοδόχοι του βασικού πόλου προσέλκυσης τουριστών της Βόρειας Ελλάδας, της Χαλκιδικής, κάνουν, ήδη, λόγο για μειωμένη κίνηση, χαμηλές πληρότητες και συρρίκνωση της φετινής τουριστικής περιόδου.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, χρειάστηκε να πλησιάσει το τέλος Ιουνίου για να εμφανίσει σημάδια αφύπνισης από τη χειμέρια νάρκη η τουριστική κίνηση στην περιοχή.

«Για πρώτη φορά στα χρονικά η τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική ξεκινάει, ουσιαστικά, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος από τις 18 Ιουνίου» δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Ξενοδόχοι της περιοχής χαρακτηρίζουν «χαμένο» το εναρκτήριο δίμηνο (Μάιος-Ιούνιος) της φετινής τουριστικής περιόδου στην περιοχή. Αποδίδουν, μάλιστα, το αρνητικό αποτέλεσμα στη «μη ζήτηση» που καταγράφηκε μέχρι τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον Γρ. Τάσιο ο οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια) κατέγραφε μείωση τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι στο ξεκίνημα της σεζόν (10 Μαϊου-10 Ιουνίου) ενώ οι πληρότητες στα ξενοδοχεία για το διάστημα μετά τις 15 Σεπτεμβρίου δεν ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 40%.

Μεικτή εμφανίζεται να είναι η εικόνα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής με κάποιες μεγάλες μονάδες να καταγράφουν πληρότητες της τάξης του 80%-90% ενώ σε πολλά από τα μικρά και μεσαίου μεγέθους ξενοδοχεία οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 50%, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ξενοδόχων της περιοχής.

Το «μουδιασμένο» ξεκίνημα της φετινής σεζόν, σύμφωνα με ξενοδόχους της περιοχής, οφείλεται σε ένα βαθμό και στις, μέχρι στιγμής, κατώτερες των προσδοκιών κρατήσεις από Ρωσία.

Επιχειρηματίες του χώρου αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ισχυρός τουρ οπερέϊτορ που διακινεί μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών στη Βόρειο Ελλάδα είχε προχωρήσει σε αύξηση του προγράμματός του για φέτος. Μετά τα προβλήματα με τις βίζες, ωστόσο, που καταγράφηκαν τον Απρίλιο ο αριθμός των πτήσεων που είχαν αρχικά προγραμματιστεί «ψαλιδίστηκε», αφού δεν υπήρχε η αναμενόμενη ζήτηση.

Έμπειρα στελέχη της τοπικής αγοράς εκτιμούν, ήδη, ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που θα κάνουν φέτος διακοπές στη Χαλκιδική, δύσκολα θα ξεπεράσει τις 65-70.000.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι ξενοδόχοι και για τον αριθμό των Γερμανών που θα κατευθυνθούν στην περιοχή. Εκτιμούν, μάλιστα, πως δεν είναι βέβαιο ότι θα φθάσουν τις 150-170.000.

Ενθαρρυντική, πάντως, θεωρείται η αύξηση που καταγράφει το τουριστικό ρεύμα από Βέλγιο και Ολλανδία. Οι τουρίστες από τις δύο χώρες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν φέτος από 7.000 που ήταν πέρυσι σε 10 ή 12.000 φέτος.

Το ειδικό βάρος των τουριστών από τις Κάτω Χώρες παραμένει ακόμα μικρό στην περιοχή, αλλά ίσως υπάρξουν σημαντικές ανατροπές από την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον Γρ. Τάσιο ισχυροί τουρ οπερέϊτορ έχουν, ήδη, προγραμματίσει σημαντική αύξηση των προγραμμάτων τους στην περιοχή για το 2017. Η κίνηση των τουρ οπερέϊτορ φαίνεται να εντάσσεται στην αναζήτηση εναλλακτικών ελληνικών προορισμών στους οποίους σχεδιάζουν να στείλουν πελάτες τους οι οποίοι κατευθύνονταν συνήθως σε νησιά του Αιγαίου που συνδέθηκαν με τις προσφυγικές ροές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v