ΝΔ: Σε μετωπική με την κυβέρνηση και στο πλάι των «παραιτηθείτε»

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους συνεργάτες του. Οι σημερινές συγκεντρώσεις, η γαλάζια στρατηγική και το μπαράζ ανακοινώσεων. Πώς αποκρούει η Συγγρού τις κατηγορίες του Μαξίμου για υποκίνηση τεχνητής κοινωνικής έντασης.

ΝΔ: Σε μετωπική με την κυβέρνηση και στο πλάι των «παραιτηθείτε»

Με φόντο τις σημερινές αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις σε Σύνταγμα και Λευκό Πύργο, η ΝΔ ανεβάζει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους, διευρύνοντας τη σχετική ατζέντα σε όλα τα μέτωπα.

Οι αφορμές είναι πολλές και επί καθημερινής βάσης, λένε στη Συγγρού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει διαμηνύσει προς τους συνεργάτες του να μην αφήνουν τίποτα αναπάντητο. Μάλιστα, μετά τις τελευταίες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών (Φίλης, Σκουρλέτης, Κυρίτσης, Νεφελούδης κ.ά.), σε συνδυασμό και με τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, η γαλάζια ρητορική συμπεριλαμβάνει πλέον και τις καταγγελίες περί «κυβερνητικού αυταρχισμού» και «αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς» εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του.

Μόνο τυχαία δεν θεωρείται η επιστολή του κ. Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, όπου κάνει λόγο για κυβερνητικές πρακτικές που υποβαθμίζουν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, καθώς και το μπαράζ ανακοινώσεων του γραφείου Τύπου της Συγγρού για μια σειρά εν εξελίξει ζητημάτων. Ανάμεσά τους, η χρήση του Μουσείου της Ακρόπολης από τον Αλέξη Τσίπρα για «κομματική εκδήλωση», οι σχέσεις της κυβέρνησης «με τη διαπλοκή», η μη ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη «στεγανοποίηση» από πολιτικές παρεμβάσεις των ερευνών διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος και βέβαια το κίνημα «Παραιτηθείτε».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει επισήμως να κρατά αποστάσεις από τις σημερινές συγκεντρώσεις, όμως είναι σαφές ότι άτυπα τις στηρίζει, από τη στιγμή μάλιστα που το αίτημα της αποχώρησης της κυβέρνησης είναι κοινό. Η ΝΔ αναζητά συμμαχίες στην κοινωνία και διαμηνύει ότι σημασία έχει να μιλήσουν οι πολίτες και όχι τα κόμματα, θεωρώντας μάλιστα ότι μόνο έτσι η σημερινή προσπάθεια θα στεφθεί από επιτυχία.

Ανταλλαγή πυρών

Κάποιοι μιλούν για την αναβίωση, υπό άλλες συνθήκες, του κινήματος των «αγανακτισμένων», ορισμένοι άλλοι για ένα «αντάμωμα» όσων ψήφισαν «ναι» στο περσινό δημοψήφισμα, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που βλέπουν τις σημερινές συγκεντρώσεις ως μια «πρόβα τζενεράλε» για την συμπόρευση-συνασπισμό των λεγόμενων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, ενόψει πιθανών άμεσων πολιτικών εξελίξεων. Άγνωστο πάντως παραμένει αν οι βουλευτές των συγκεκριμένων κομμάτων θα ανταποκριθούν στο διαδικτυακό κάλεσμα και θα παραστούν στις συγκεντρώσεις, και ενώ αναρχικοί απειλούν με αντισυγκέντρωση στον ίδιο χώρο την ίδια στιγμή. Το κάλεσμα που αναρτήθηκε σε γνωστό διαδικτυακό χώρο των αντιεξουσιαστών, μάλιστα, προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία συσχετίζει τους αναρχικούς με την κυβέρνηση, καθιστώντας την μάλιστα υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών.

Από την άλλη, στην αξιωματική αντιπολίτευση αποποιούνται μετ' επιτάσεως τον ρόλο του υποκινητή τεχνητής κοινωνικής έντασης, όπως την κατηγορεί η κυβέρνηση: «Μιλάνε για "κοινωνική ένταση" οι θα «τους ρίξουμε στους δρόμους», είναι το σχόλιο του εκπροσώπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, που συνοδεύει το σχόλιο με μια παλαιά φωτογραφία βουλευτών-πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να κρατούν, ως αντιπολίτευση, πανό με το σύνθημα «Καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα».

Παράλληλα, στη ΝΔ έχουν στραμμένα τα βλέμματα και στη σημερινή μάχη της Βουλής για τον αναπτυξιακό νόμο, που θα ολοκληρωθεί με τη σχετική ψηφοφορία. Ήδη, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει την αρνητική στάση του κόμματός του, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο νόμου που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή ως ένα «πουκάμισο αδειανό». Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, όταν υπόσχεται πως ο αναπτυξιακός νόμος σε συνδυασμό με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα φέρουν την ανάπτυξη στη χώρα και μάλιστα εντός του τρέχοντος έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v