Κυβέρνηση: Αυτοί «παραιτηθείτε» κι εμείς προχωράμε

Με δύο συσκέψεις στο Μαξίμου, για τηλεοπτικές άδειες - εκλογικό νόμο και την αυριανή ομιλία Τσίπρα περί της «δίκαιης ανάπτυξης», απαντά η κυβέρνηση σε «ακομμάτιστους» και αντιπολίτευση. Επί ποδός ο Ν. Τόσκας λόγω «αντιεξουσιαστών».

Κυβέρνηση: Αυτοί «παραιτηθείτε» κι εμείς προχωράμε

Με ένα μείγμα αντιδράσεων που κινείται από την απαξίωση μέχρι την πολιτική καταγγελία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την αποψινή συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε».

Παράλληλα, οι επιτελείς της ετοιμάζουν πυρετωδώς την αυριανή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση για την ανάπτυξη, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός οργανώνει δύο σημαντικές συσκέψεις στο Μαξίμου (και) για να αποδείξει ότι «οι κινητοποιήσεις τύπου κατσαρόλας που υποκινούνται από τη ΝΔ δεν ανακόπτουν την κυβερνητική προσπάθεια», όπως αναφέρει συνεργάτης του. Σήμερα άλλωστε αναμένεται να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος αναπτυξιακός νόμος, στοιχεία του οποίου θα ενσωματωθούν στην αυριανή παρέμβαση του κ. Τσίπρα.

Στο περιθώριο αυτών, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας θα έχει την προσοχή στραμμένη στο κέντρο της Αθήνας, καθώς, όπως το... συνηθίζουν, οι λεγόμενοι «αντιεξουσιαστές» όρισαν αντισυγκέντρωση στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα με τους «Παραιτηθείτε», προκαλώντας φόβους για (τα επίσης συνήθη) επεισόδια.

«Αντιπολίτευση από τα πανέρια»

Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης κλιμακώθηκε χθες, καθώς στους «ακομμάτιστους πολίτες» που διοργανώνουν τη συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» εμφανίσθηκαν και νέα πρόσωπα από τη ΝΔ -όπως υποψήφια βουλευτής στον Πειραιά η οποία δήλωσε εκπρόσωπος των διοργανωτών.

Τα σχόλια κυβερνητικών στελεχών κυμάνθηκαν μεταξύ απαξίωσης («κάνει ζέστη, να πάρουν καπελάκι και νεράκι» τους συμβούλευσε ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης) και πολιτικής επίθεσης: «Το "παραιτηθείτε" στη σημερινή συγκυρία είναι ένα αίτημα που δεν απαντά στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και που κινείται εχθρικά στη χώρα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν με αιχμηρό τρόπο τη στάση της ΝΔ, την οποία κατηγόρησαν ότι κάνει «αντιπολίτευση από τα πανέρια» και προσπαθεί να προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις, επειδή δεν της βγήκε το σχέδιο να μην κλείσει η αξιολόγηση, ή να πέσει η κυβέρνηση κατά τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

«Η ΝΔ έχει υιοθετήσει ένα πολιτικό σχέδιο, βασικός άξονας του οποίου είναι το σχήμα: οικονομική δυσκολία + αντιδημοκρατική εκτροπή = κοινωνική ένταση», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύσκεψη Νο 1: Τηλεοπτικές άδειες

Οσο για τις συσκέψεις που θα γίνουν υπό τον κ. Τσίπρα στο Μαξίμου:

Η πρώτη σύσκεψη, σήμερα, αφορά στην πορεία του διαγωνισμού για τη δανειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Κατά τις πληροφορίες, θα υπάρξει ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, μετά και την (προχθεσινή) δικαίωση του νόμου του από την Κομισιόν, η οποία απέρριψε προσφυγή των σημερινών ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών.

Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου, η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων θα γίνει στις 14 Ιουλίου με προθεσμία για προδικαστικές προσφυγές έως τις 25 Ιουλίου, ενώ έως τις 2 Αυγούστου θα ανακοινωθεί ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων.

Βάσει του σχεδιασμού, η ανακοίνωση των ονομάτων όσων κερδίσουν τις άδειες θα γίνει μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Σύσκεψη Νο 2: Νέος εκλογικός νόμος

Η δεύτερη σύσκεψη, το πρωί της Παρασκευής, θα αφορά στην οριστικοποίηση της κυβερνητικής πρότασης για τον νέο εκλογικό νόμο.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το Μαξίμου προσανατολίζεται στην απλή αναλογική, αλλά με πλαφόν εισόδου στη Βουλή το 3%. (σ.σ. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι το πλαφόν προσδιορίσθηκε στο 3% προ εικοσαετίας, λόγω της δυναμικής που ανέπτυξε η μουσουλμανική μειονότητα αλλά και για να μην ενθαρρυνθούν «ομαδούλες» να διεκδικήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση).

Η αρνητική στάση που εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για την κατάργηση του 3% και για το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών, όπως της Β' Αθηνών (διότι σ' αυτές εκλέγει τους περισσότερους βουλευτές του) μπαίνει σφήνα στην προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου, δεδομένου ότι η ΝΔ έχει διακηρύξει την προσήλωσή της στην ενισχυμένη αναλογική και στο μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, πρέπει να υπερψηφισθεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Ο αριθμός δεν «βγαίνει» χωρίς το ΚΚΕ, ενώ η κυβέρνηση δεν επιζητεί τις θετικές ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Που σημαίνει ότι οι ζυμώσεις και η αντιπαράθεση θα ανεβάσουν (και) το πολιτικό θερμόμετρο από το μεσημέρι της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v