Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογικό νόμο με απλή αναλογική εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόταση για καθιέρωση της απλής αναλογικής κατέληξε το κυβερνών κόμμα. Παράλληλα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, η συζήτηση για Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν πρόκειται να κλείσει άμεσα.

Εκλογικό νόμο με απλή αναλογική εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην απόφαση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία αργά το μεσημέρι εκφράζεται η συμφωνία του οργάνου με την προωθούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ επιχειρείται να μην κλείσει άμεσα η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στην απόφαση τονίζεται χαρακτηριστικά:

«Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

α) Την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης.

β) Το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021".

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συγκάλεσε εκ νέου σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να υπάρξει «φως» στο θέμα του εκλογικού νόμου και της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ως εκ τούτου, η κυβερνητική σύσκεψη για τα δύο αυτά θέματα, που επρόκειτο να γίνει το πρωί της Παρασκευής, μετατέθηκε «για αργότερα» και, πιθανότατα, για την επόμενη εβδομάδα.

Ως προς τον νέο εκλογικό νόμο, το ηγετικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος στηρίζει (φανερά) την πρόταση που φαίνεται ότι επικρατεί στο Μαξίμου: καθιέρωση της απλής αναλογικής (για την κατανομή των εδρών) αλλά με πλαφόν εισόδου στη Βουλή το ισχύον 3%.

Αυτή τη θέση προωθεί και η «ομάδα των 53», η οποία δημοσιοποίησε χθες σχετικό κείμενο. Θέση που ενισχύει το κυβερνητικό επιτελείο απέναντι σε άλλες απόψεις, που προέρχονται κυρίως από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή αλλά και άλλα «Πασοκογενή» στελέχη, τα οποία «έχουν γαλουχηθεί με την αρχή της ενισχυμένης αναλογικής», όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος.

Ο κ. Κουρουμπλής, για παράδειγμα, φέρεται να έχει προτείνει ένα σύνθετο εκλογικό μοντέλο, με κυρίαρχο στοιχείο τη διατήρηση του μπόνους εδρών στα κόμματα που θα συμπράξουν κυβερνητικά (κυρίως εάν το άθροισμά τους αγγίξει ένα μεγάλο ποσοστό, π.χ. 40%).

Οι «53» όπως και κορυφαία στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης (Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης) επιμένουν στην απλή αναλογική, άνευ μπόνους, ενώ αυτή η πρόταση βρίσκει έδαφος και εντός του Μαξίμου.

Βλέπουν κίνδυνο στη Συνταγματική Αναθεώρηση

Στο πεδίο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ωστόσο, υπάρχουν έντονες σκιές, όπως φάνηκε και από το άρθρο του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση (το οποίο παρουσίασε το Euro2day.gr την προηγούμενη Δευτέρα).

Οι «53» διαφωνούν με το άνοιγμα της διαδικασίας σ' αυτή τη χρονική στιγμή, με το επιχείρημα ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων εντός του Κοινοβουλίου και οι πιέσεις που θα ασκηθούν από τους ευρω-θεσμούς δεν αφήνουν περιθώρια για προοδευτική αναθεώρηση.

«Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, άποψη σοβαρών συνταγματολόγων είναι ότι τα προβλήματα που προκύπτουν απορρέουν από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις. Ουσιαστικό πρόβλημα, που συνδέεται ευθέως με το Σύνταγμα, είναι μόνο αυτό της ποινικής ευθύνης των υπουργών, που ρυθμίζεται με απαράδεκτο τρόπο και όντως πρέπει να αναθεωρηθεί», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κείμενο που διένειμαν χθες.

Οπως αναφέρουν στελέχη τους μάλιστα, είναι «πολύ πιθανό έως βέβαιο» να ζητηθεί από την κυβέρνηση να παρουσιάσει προτάσεις (σ.σ. για το νέο Σύνταγμα) που να αφορούν από την συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού «κόφτη» (α λα Γερμανία) και το ύψος του πλεονάσματος, μέχρι την ανεμπόδιστη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ (σ.σ. με το «ανεμπόδιστη», πάντως, εννοούν την παράκαμψη της σημερινής απαγόρευσης μέσω της λειτουργίας κολεγίων που λειτουργούν ως ιδιωτικά πανεπιστήμια).

Οχι εκλογή ΠτΔ από τον λαό

Οι “53” διαφωνούν… κάθετα και με τις απόψεις περί εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

“Ειδικά για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του από τον λαό, διαδικασία που προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του, με διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας. Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση πρέπει να συζητηθεί στην ΚΕ του κόμματος, διότι εκ του Συντάγματος τα κόμματα δια των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Για το θέμα αυτό, πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί η κυβερνητική θέση, αν και η άμεση εκλογή του ΠτΔ βρίσκει πολλούς υποστηρικτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v