Ρέγκλινγκ: Βήμα-βήμα θα δοθεί η ελάφρυνση χρέους

Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ενεργοποιούνται τα μεσοπρόθεσμα-μακροπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM. Εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και «καρφιά» για κάποιους υπουργούς.

Ρέγκλινγκ: Βήμα-βήμα θα δοθεί η ελάφρυνση χρέους

Μια άλλη οπτική, για το γεγονός ότι οι όποιες αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα διαχυθούν σε βάθος χρόνων, ανέπτυξε σήμερα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, στέλνοντας παράλληλα ισχυρό μήνυμα ανάληψης της ιδιοκτησίας του Μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση.

Δύο φορές στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος, ενώ περιέγραψε μια διαδικασία όπου μόνο εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το Μνημόνιο θα ενεργοποιηθούν -εφόσον χρειάζεται και όσο χρειάζεται- τα περιβόητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους.

Απαραίτητη προϋπόθεση, χωρίς πισωγυρίσματα και καθυστερήσεις, η Ελλάδα να υλοποιεί όλες τις δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με το σκεπτικό το οποίο ανέπτυξε ο κ. Ρέγκλινγκ (στη συνέχεια θα μιλήσουν Κοστέλο, Βελκουλέσκου, Τζιαμαρόλι και Ντρούντι, οι επικεφαλής της ομάδας των δανειστών), η διάχυση σε βάθος χρόνου των μέτρων διευθέτησης του χρέους δεν γίνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ευρώπη είναι απρόθυμη να δώσει έξτρα ανάσες. «Το αντίθετο μάλιστα, είναι ένα σημάδι ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για πολλά χρόνια», υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το τρίτο Μνημόνιο.

«Είναι μια προσέγγιση βήμα βήμα. Αυτό είναι το πρέπον για δύο λόγους: Πρώτον, διότι τίθενται τα σωστά κίνητρα για τη συμμόρφωση με το υπολειπόμενο Μνημόνιο και δεύτερον, διότι η μη εμπροσθοβαρής ενεργοποίηση του συνολικού πακέτου μέτρων δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε πόση ελάφρυνση πραγματικά χρειάζεται τα επόμενα χρόνια -καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια- και έτσι οι Ευρωπαίοι εταίροι αποφεύγουν να δώσουν είτε υπερβολική ελάφρυνση, είτε ανεπαρκή».

Από τις τοποθετήσεις Ρέγκλινγκ είναι ξεκάθαρο -ακόμα και σε όσους θα ήθελαν να διαβάσουν στις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup δραστικές και άμεσες αποφάσεις για το χρέος- ότι οι όποιες αποφάσεις, «εφόσον χρειαστεί» όπως διαρκώς τονίζεται στη βάση του επίμαχου ανακοινωθέντος του συμβουλίου, θα λαμβάνονται εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει μέχρι κεραίας τα συμφωνηθέντα με το Μνημόνιο. Δραστικές αποφάσεις για το χρέος η Ευρώπη δεν φέρεται διατεθειμένη να λάβει πριν το 2018. Η μοναδική ελπίδα να γίνει κάτι δραστικό νωρίτερα φαίνεται να περνά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μην κάνουμε πάλι εννιά μήνες

Η ομιλία Ρέγκλινγκ χαρακτηρίστηκε από επαίνους για τα όσα έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα, κάνοντας ειδική μνεία στην κοινή διαπίστωση ΟΟΣΑ και Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Υπήρχαν, όμως, και αρκετά διάσπαρτα πολιτικά «καρφάκια». Για παράδειγμα, επισημάνθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση αντί για τρεις μήνες διήρκεσε εννέα και τέτοιου μεγέθους καθυστερήσεις κάνουν κακό στην οικονομία.

Προβάλλοντας στις μελλοντικές εξελίξεις, με την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι καλό θα ήταν να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις. Στο σημείο αυτό, ήρθε η πρώτη επισήμανση ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει μια ισχυρότερη ιδιοκτησία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Η ίδια προτροπή επαναλήφθηκε στο τέλος της τοποθέτησής του, όταν δίδονταν διαβεβαιώσεις ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα και ότι η χώρα μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η δεύτερη πολιτική αιχμή της τοποθέτησης του Κλάους Ρέγκλινγκ συνδέεται με τις ανατροπές στο σκηνικό της οικονομίας, τις οποίες επέφεραν οι πολιτικές ανατροπές με τις εκλογές του 2015.

Το 2014, ανέφερε, η ελληνική οικονομία είχε επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, η ανεργία είχε αρχίσει να υποχωρεί και η Ελλάδα είχε επιτυχώς επιστρέψει δύο φορές στις διεθνείς αγορές με εκδόσεις ομολόγων. «Αλλά αυτή η πρόοδος διεκόπη λόγω των πολιτικών εξελίξεων το πρώτο εξάμηνο του 2015», σημείωσε αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι υπήρξε ένα πισωγύρισμα, με κλείσιμο των τραπεζών, επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και απώλεια των όσων θετικών είχαν επιτευχθεί στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Η τρίτη αφορούσε μέλη του υπουργικού συμβουλίου. «Βλέπω δέσμευση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά δεν βλέπω την ίδια δέσμευση από όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να δω»... 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v